Un submarin german, din ”Flota pierdută a lui Hitler” scufundat în timpul celui de-al doilea război mondial , a fost descoperit în largul coastei Ağva, o stațiune cunoscută situată la 97 de km de Istanbul.

Submarinul, model U-23, zăcea pe fundul Mării Negre la o adâncime de circa 40 de metri. Epava a fost descoperită la 2 mile marine distanță de țărm în timpul unui film documentar subacvatic (vezi video la finalul articolului) realizat în comun de postul public de televiziune TRT al Turciei și forțele navale turcești, relatează dailysabah.com.

Submarinul german este unul dintre cele șase modele U (U-18, U-19, U-20, U-21, U-22, U-23), cunoscute sub numele de ”Flota pierdută a lui Hitler”.

Cu o greutate de 279 de tone și lung de 42.7 metri, U-23 este cel de-al doilea submarin german descoperit pe coasta turcească. Pe data de 13 iulie 1994, modelul U-20 a fost descoperit la o adâncime de 23 de metri în largul coastei districtului Karasu din nordul provinciei Sakarya din Turcia.

submarin U23

Captura video prezintă submarinul german U-23 scufundat. (Foto AA)

Germania nazistă a fost refuzată, în timpul celui de-al doilea război mondial, atunci când a cerut permisiunea Turciei neutre de a folosi strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru a transfera flota de submarine în Marea Neagră.

Hitler dorea să folosească flota de submarine din categoria U, în operațiunea Barbarossa, ce avea ca scop invazia Uniunii Sovietice, alături de România care era aliată cu Germania la acea vreme.

Conform Convenției de la Montreux, Turcia nu permitea navelor militare trecerea prin strâmtorile Bosfor și Dardanele și, prin urmare, nemții s-au văzut nevoiți să-și transporte întreaga flotă de submarine piesă cu piesă, pe uscat și pe Dunăre.

Reasamblarea unui submarin U-18 la Galați.

Toate cele șase submarine, au fost trimise de Hitler pe bucăți din Hamburg-Germania până în portul Galați, unde erau reasamblate și apoi duse până în portul Constanța de unde urmau să opereze.

Navele au făcut parte din Flotila a 30-a a Kriegsmarine și a efectuat 56 de operațiuni împotriva Marinei Sovietice începând cu octombrie 1942 și până în septembrie 1944, moment în care Armata Roșie a capturat baza navală germană de la Constanța.


U-23 a fost scufundat intenționat de echipajul său la 10 septembrie 1944, în largul coastei Turciei, în Marea Neagră, pentru a împiedica capturarea lui de către sovieticii care avansau.

Conu Ticu/authenticmagazin.com