O echipă de arheologi au descoperit ceea ce ei cred că este ce mai veche epavă intactă descoperită vreodată în partea de jos a Mării Negre. Se pare că nava de 23 de metri lungime zace pe fundul Mării Negre de mai bine de 2400 de ani.

Vasul ce pare a fi o străveche corabie grecească, a fost descoperit la peste doi kilometri adâncime cu vâslele, catargul și cârligele, intacte. Perfecta stare de conservare se datorează lipsei de oxigen de la acea adâncime, sunt de părere cercetătorii.

O navă antică grecească, intactă, situată la peste 2 km sub apă, este ceva ce nu aș fi crezut niciodată că este posibil“, a declarat profesorul Jon Adams, investigator principal al proiectului de arheologie maritimă la Marea Neagră (MAP). “Acest lucru ne va schimba înțelegerea asupra construcțiilor navale și asupra navigației în lumea antică“.

Se crede că nava a fost un vas comercial grecesc pe care cercetătorii spun că l-au văzut pictat pe amforele antice grecești, cum ar fi “Vasul sirenă ” de la Muzeul Britanic.

Acea lucrare, care datează din aceeași perioadă, prezintă o navă similară pe care Odiseu sau Ulise, celebrul erou grec cunoscut din Iliada, s-a legat de catarg pentru a rezista cântecului vrăjit al sirenelor.

amfora greceasca

Potrivit theguardian.com, echipa de arheologi marini a declarat că intenționează să lase vasul exact pe locul unde a fost găsit, adăugând faptul că doar o mică bucată din epavă a fost extrasă pentru a fi datată cu carbon la Universitatea din Southampton.

Rezultatele de laborator “au confirmat că este cel mai vechi naufragiu intact cunoscut de omenire“. Echipa a declarat că datele vor fi publicate la conferința MAP din Londra, în cursul acestei săptămâni.

Această descoperire colosală a reprezentat una din cele peste 60 de naufragii găsite de echipa internațională de arheologi marini și oameni de știință, în cadrul unei misiuni de trei ani care explorează adâncurile Mării Negre, ce are ca scop final, înțelegerea impactului schimbărilor de nivel ale mării în perioada preistorică .