În urmă cu 106 de ani, în Noua Zeelandă se vorbea despre viitorul planetei noastre. Predicțiile de la acea vreme s-au dovedit a fi extrem de precise.
La 14 august 1912, un ziar numit “Rodney și Otamatea Times, Waitemata și Gazeta Kaipara” a tipărit o predicție sub forma unui paragraf în secțiunea “note științifice și știri”.
Nota avertiza că atmosfera Pământului se schimbă deoarece economiile lumii au amplificat producția de combustibili fosili.
“Consumul de cărbune afectează clima“, anunța un titlu mic.
Puțin mai jos paragraful avea să descrie cu exactitate ceea ce trăim astăzi:
“Cuptoarele lumii ard acum circa 2.000.000.000 de tone de cărbune pe an. Când este ars, se uneste cu oxigenul, adăugând anual în atmosferă aproximativ 7 000 000 000 de tone de dioxid de carbon. Acest lucru va forma o -pătură- deasupra Pământului fapt care va conduce la creșterea temperaturii globale. Efectele pot fi considerabile în următoarele secole.”
Este o explicație extraordinar de succintă a modului în care oamenii au contribuit la încălzirea atmosferei Pământului.
Aceasta nu a fost prima predicție de acest fel, potrivit businessinsider.com, cu o lună înainte, pe 17 iulie 1912 a fost publicat un articol asemănător în publicaţia australiană „Braidwood Dispatch”. Anterior în marte 1912 publicaţia „Popular Mechanics” aborda acelaşi subiect.
În zilele noastre predicțiile de acum 100 de ani au devenit realitate.
În 2016, lumea a consumase deja mai mult de 5,3 miliarde de tone metrice de cărbune. Atmosfera Pământului concentrând o cantitate fără precedent de CO2: concentrația a crescut de peste 411 părți pe milion, situându-se la cel mai înalt nivel din ultimii 800.000 de ani. Concentrația ridicată a poluării din aer a crescut morbiditatea în rândul oamenilor la cote alarmante, iar căldura generată de efectul de seră determină creșterea nivelului oceanului planetar prin topirea ghețarilor.
În timp ce rata producției de cărbune încetinește în SUA, noi încă ardem tone de alți combustibili încălzind și mai mult Pământul. Producția de cărbune este, din păcate, în creștere în alte țări în curs de dezvoltare, în special în economiile în creștere din India și China. (Utilizarea cărbunelui încetinește puțin în China, dar reprezintă încă 60% din mixul energetic al țării, potrivit instituției Brookings.)
Această activitate are consecințe devastatoare pentru ecosistemele Pământului și pentru oricine încearcă să respire în zonele poluate.