Sir David Attenborough (n. 8 mai 1926, Londra, Regatul Unit) este redactor științific și cercetător naturalist britanic. Cariera lui ca față și voce a științelor naturii durează de peste 50 de ani. Attenborough este considerat de britanici comoară națională, cu toate că el nu-și arogă astfel de titluri. El este fratele mai mic al regizorului, producătorului și actorului Richard Attenborough.

David Attenborough a acordat un interviu la BBC in emisiunea Newsnight înainte de a lansa documentarul sau “Dynasties”, format dintr-o serie de cinci părți, care va fi difuzat în curând la BBC. (Data oficială de lansare nu a fost încă anunțată.) În timpul interviului, veteranul de 92 de ani a discutat despre viitorul planetei noastre, atingând subiecte fierbinți precum poluarea cu plastic, vegetarianismul, creșterea populației și Acordul de la Paris.

Proiectul său anterior, denumit “Blue Planet II” a ajutat la lansarea unei dezbateri globale asupra dependenței noastre distructive față de plastic și asupra efectului pe care îl are asupra oceanelor lumii. (Nu mai vorbim de climat, fauna sălbatică și de mâncarea noastră.) Vorbind despre pungi de plastic de unică folosință în urma impozitelor și interdicțiilor din mai multe țări, Attenborough i-a spus gazdei sale Evan Davis de la Newsnight: “Ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a evita utilizarea plasticului “.

Cred că este destul de important într-o democrație că oamenii își exprima îngrijorarea și poate că pungile de plastic nu sunt cel mai important element din toată problema plasticului, dar este ceva ceea ce oamenii pot face“, a spus Attenborough.

David Attenborough

În ceea ce privește vegetarianismul, Attenborough a recunoscut că nu este un mare carnivor, dar spune că nu există nici un motiv moral, din punct de vedere biologic, pentru a evita carnea deoarece am evoluat pentru a fi omnivori. Insă în interviul acordat la BBC Newsnight/Youtube recunoaște că “am ajuns într-o etapă a propriei noastre evoluții sociale în care nu mai este practică pentru că pur și simplu nu putem distruge pădurile naturale și câmpiile lumii doar pentru a ne hrăni pe noi înșine … Nu ne putem permite așa ceva, prin urmare, trebuie să ne modificăm dieta.

Nu doar dieta noastră are nevoie de o regândire. Attenborough declară că trebuie să încetinim ritmul “alarmant” al creșterii populației – și asta foarte curând.

Pe termen lung, creșterea populației trebuie să se încheie“, a spus Attenborough, subliniind faptul că o mare parte din această problemă se reduce la oameni, ca el, care trăiesc mulți ani. Deși există un argument puternic în a spune că creșterea populației se va stabiliza din proprie inițiativă, el crede că atunci când (și dacă) o va face, populația globală va fi deja prea mare pentru a mai fi sustenabilă.

Și, în cele din urmă, care sunt gândurile lui Attenborough cu privire la faptul că Statele Unite au părăsesc acordul de la Paris privind mediul?

“Există o problemă la nivel internațional în a recunoaște că ne distrugem planeta și dezastrul care ne așteaptă dacă nu facem ceva”, a spus el.

“În ce măsură Statele Unite se vor retrage, vom vedea, suspiciunea mea este că oamenii își vor da seama că, de fapt, atitudinea Statelor Unite este depășită și nu se mai aplică”.