Connect with us

CALEIDOSCOP

Cât de mult plastic este în mare? Un experiment necontrolat la scară globală

plastic-bag

Ieftin, capabil să fie făcut în orice formă, puternic și durabil, plasticul este un material minune. S-a dovedit atât de util pentru noi oamenii că, din anii 1950, am produs aproximativ 8,3 miliarde de tone metrice din acest material.

Cu toate acestea, victima acestui succes pare să fie o mare parte a vieții pe Pământ. Iar oamenii, într-o bună zi, s-ar putea găsi printre victime.

Aproximativ 79% din plasticul produs în ultimii 70 de ani a fost aruncat, fie în depozitele de deșeuri, fie în mediul general. Doar nouă procente sunt reciclate, restul incinerat.

Acest lucru a fost descris ca fiind “un experiment necontrolat la scară globală” de către oamenii de știință.

Cât de mult plastic este în mare?

plastic-pollution-3

Cu peste 8 milioane de tone de plastic deversate în ocean în fiecare an, se estimează că până în 2050 vor exista mai multe materiale de plastic decât pește, iar 99% din toate păsările marine de pe planetă vor fi consumat unele. Se crede că marea conține acum circa 51 trilioane de particule microplastice – de 500 de ori mai mult decât stelele din galaxia noastră.

Se găsește pe toată planeta, cu 300 de miliarde de particule în oceanul Arctic odinioară pur, chiar și pe o insulă îndepărtată din Pacific, insula Henderson nelocuită, una dintre Insulele Pitcairn, despre care se crede că are cea mai mare concentrație de poluare cu plastic din lume.

E periculos?

plastic-bag

Unele materiale plastice sunt toxice și pot distruge hormonii cruciali pentru o existență sănătoasă. Chiar și atunci când nu este chiar periculos – sau nu este cunoscut – plasticul acționează ca un magnet pentru o serie de alte otrăvuri și poluanți care s-au vărsat în lumea naturală.

Pentru țestoasele de mare, pungile de plastic din apă pot arăta ca niște meduze. Plutind la suprafața plasticul poate părea a fi o gustare apetisantă pentru un pescăruș. Bazat pe milenii de experiență,  pentru vietățile marine, plasticul pare mai apetisant decât planctonul, acesta este consumat, ajungând astfel și in farfuria noastră.

Fara a fi surprinzator, toate aceste particule și bucăți otravitoare de plastic țin loc de mancare ceea ce este rau pentru sanatatea lor. Până în prezent, se știe că plasticul din mediul marin dăunează la mai mult de 600 de specii, pe fondul a ceea ce unii consideră ca fiind începutul celei de-a șasea extincții în masă a vieții de pe Pământ.

De ce să ne îngrijorăm de poluarea mărilor și oceanelor?

plastic-pollution-beach

Otrăvirea creaturilor marine este periculoasă pentru oameni, pentru că noi consumăm atât de mult din ele. Aproximativ 92,6 milioane de tone au fost capturate în întreaga lume în 2015, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Având în vedere că plasticul se degradează în bucăți suficient de mici pentru a trece din stomac în carnea de pește și a altor animale, deja mâncăm o parte din plasticul pe care l-am aruncat în mare.

Și, bineînțeles, la fel ca și la alte animale unde materialul plastic se găsește în țesuturile corpului, cu consecințe potențial dăunătoare, asemenea se întâmplă și la oameni.

Ce se poate face în legătură cu asta?

Lumea, în cele din urmă, începe să se trezească și să reactioneze la această problemă.

În luna februarie a acestui an, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că a “declarat război plasticului oceanic”.

Treizeci de țări s-au alăturat acum campaniei ONU CleanSeas, inclusiv Regatul Unit, Canada, Franța, Indonezia, Sierra Leone, Brazilia, Norvegia, Italia, Costa Rica, Kenya și Peru. Statele Unite, China, Rusia și Japonia nu numai.

Marea Britanie a interzis microplasticele din componența cosmeticelor, cum ar fi cremele cu granule pentru exfoliere, pasta de dinti cu granule pentru albirea dintilor dar și produse cum ar fi cele de machiaj si creme de bronz.

Ce alte probleme există și ar trebui să le știm?

De asemenea, plasticul poate contamina i aerul pe care îl respirăm.

Microparticulele de plastic din produsele cosmetice și microfibrele din hainele sintetice sunt spălate și ajung inevitabil în sistemul de canalizare. În timp ce multe dintre aceste particule trec prin stațiile de epurare și ajung în mare, alte particule sunt prinse în canalizare iar materia rezultată este utilizată pentru a fertiliza câmpurile agricultorilor. După ce se usucă, acestea microparticule de plastic poat fi luate de vânt și împrăștiate în aer.

Profesorul Frank Kelly, expert în domeniul sănătății mediului de la King’s College din Londra, a declarat anul trecut într-un comitet de deputați: “Există o posibilitatea reală ca unele dintre aceste microparticule să fie antrenate în aer și să fie purtate în jurul nostru și vom termina prin a le respira.”

Cât de rău este asta?

Poate că microparticulele de plastic nu se împrăștie atât de mult în aer, dar cu siguranță se depun pe Pământ. Plasticul poate deveni una dintre caracteristicile definitorii ale unei noi epoci din istoria planetei.

În cele din urmă, stratul de plastic răspândit în întreaga lume începând cu anii 1950 va forma o linie vizibilă în rocile sedimentare ale viitorului.

Și acesta este un motiv – împreună cu impactul radioactiv al testelor cu bombe nucleare, poluarea, efectele schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea nivelului oceanului planetar și dispariția multor specii de animale – pe care geologii intenționează să le declare la sfârșitul Holocenului și la începutul anthropocenului sau “Epoca oamenilor”.

În câteva decenii, o perioadă comparabilă cu o clipire de ochi în istoria Pământului de 4,5 miliarde de ani, plasticul nu numai că a schimbat țesătura vieții în sine, ci își va lăsa amprenta pentru eternitate până și in compoziția rocilor.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CALEIDOSCOP

Cel mai mare iaht din lume! Nava mamut de 600 de milioane de lire sterline, arată ca o navă spațială și are de două ori lungimea a două terenuri de fotbal

cel mai mare iaht

Un mega iaht, care urmează a fi cea mai mare navă privată construită vreodată, se va întinde pe lungimea a mai mult de două terenuri de fotbal și va conține propriile cazinouri și galerii de artă, în conformitate cu noi planuri.

Proiectul Valkyrie, în valoare de 600 de milioane de lire sterline se întinde pe o suprafață impresionantă de 229 de metri, iar că să vă faceți o impresie, imaginați-vă că aceasta distanță este similară cu aproximativ 24 de autobuze parcate în șir indian de la un capăt la altul, scrie dailymail.co.uk.

Acest lucru ar doborî recordul deținut în prezent de superiahtul Azzam, care aparține președintelui Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, și care are o dimensiune de 180 de metri (590 ft).

Proiectul uriaș, intitulat “Valkyrie Project”, va scoate din buzunarele viitorului proprietar, aproximativ 600 de milioane de lire sterline, după ce va fi terminat, și va măsura aproape 229 de metri în lungime.

Imensa nava ar deveni astfel, cea mai mare navă privată construită vreodată și va fi dotata cu propriul cazinou și chiar o galerie de artă.

yaht

Captură foto Youtube/Chulhun Park

Leviathanul plutitor ar putea transporta un număr incredibil de 52 de oaspeți și 92 de membri ai echipajului, inclusiv o punte întreagă doar pentru proprietar și ar călători la o viteză confortabilă de 25 de noduri.

De asemenea, va fi echipat cu propriul cazinou, teatre, restaurante și chiar galerii de artă.

Cu toate acestea, proiectantul pretinde că nava va reprezenta mai mult un “centru de divertisment plutitor”, de care publicul să se bucure, decât un simplu moft oligarhic.

Proiectul mamut este creația lui Chulhun Park, care a petrecut opt ​​luni lucrând cu designerii de iahturi de la Palmer Johnson ca parte a unui curs universitar.

Dl. Park, de 36 de ani, din Seoul, Coreea de Sud, a declarat că vasul va fi fabricat din aluminiu și va avea o structură de fibră de carbon fabricată special.

Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

CALEIDOSCOP

Încălzirea globală a scos la suprafață peisaje ascunse timp de 40000 de ani

ghetar canada

Retragerea ghețarilor din Arctica canadiană a descoperit peisaje care au fost înghețate mai bine de 40.000 de ani, iar regiunea ar putea să se confrunte în prezent cu cel mai cald secol din ultimii 115.000 de ani, afirmă un nou studiu al University of Colorado Boulder.

Studiul, publicat în revista Nature Communications, utilizează datările cu radiocarbon pentru a determina vârsta plantelor colectate  de la marginea a 30 calote glaciare de pe insula Baffin, la vest de Groenlanda. Insula a înregistrat un salt al temperaturilor în ultimele decenii.

Arctica se încălzește de două sau trei ori mai repede decât restul lumii, așa că, în mod natural, ghețarii și calotele glaciare vor reacționa mai repede“, a afirmat Simon Pendleton, autor principal și cercetător doctorand la Institute of Arctic and Alpine Research (INSTAAR).

Călătorind spre marginile de gheață care se retrag, eșantioanele de plante recent expuse care s-au păstrat pe aceste peisaje antice le-am datat cu radiocarbon pentru a afla când a fost acoperită cu gheață acea regiune“, a spus Pendleton. În urma acestor datări cu carbon se poate determina când a fost ultima perioadă de încălzire.

Potrivit phys.org, cercetătorii au colectat 48 de probe de plante de pe toate cele 30 de calote glaciare, cuprinzând o serie de elevații și expuneri. De asemenea, au fost prelevate probe de cuarț din fiecare locație pentru a stabili istoria și vârsta ghețarilor.

Harta insula Baffin

Harta arătând localități eșantion din estul insulei Baffin. Cercurile albe indică locațiile probelor de plante, pătratele indică locații cu probe de plante și de rocă. (imagine: Google Earth: Image IBCAO, Landsat / Copernicus)

Imediat ce eșantioanele au fost prelucrate și datate cu carbon în laboratoarele INSTAAR, de la University of California Irvine, cercetătorii au descoperit că aceste plante antice din toate cele 30 de calote glaciare au fost acoperite în mod continuu de gheață cel puțin în ultimii 40 000 de ani.

Comparând datele despre temperaturile obținute din miezurile de gheață din Baffin și Groenlanda, descoperirile sugerează că regiunea trece astăzi prin cel mai cald secol din ultimi 115.000 de ani iar insula Baffin ar putea rămâne fără gheață în următoarele câteva secole.

Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

CALEIDOSCOP

O sondă spaţială a Chinei a realizat o imagine epică a Pământului alături de partea nevăzută a Lunii, așa cum nu le-ați văzut niciodată

Imagine Luna-Pamant

Sonda spațială chineză ce avea ca misiune explorarea părții nevăzute a Lunii a realizat o fotografie epică a planetei noastre alături de partea nevăzută a Lunii.

La începutul anului acesta, China a aselenizat cu succes un robot spațial pe partea întunecată a Lunii care nu este văzută de pe Terra. O nouă fotografie realizată din spațiu de către sonda chineză, dezvăluie o privire unică asupra ambelor corpuri cerești, așa cum se vede din partea ascunsă a Lunii, scrie cnet.com

Imaginea este deosebită prin faptul prezintă o vedere a Pământului și a satelitului său natural în întregime dintr-un unghi nou, care până acum nu a fost posibil.

Inedita fotografie a fost surprinsă de o cameră de luat vederi aflată la bordul satelitului chinez DSLWP-B / Longjiang-2 pe data de 4 februarie. Aceasta este cea de-a doua fotografie realizată de o sondă chineză din spatele Lunii.

Partea îndepărtată a Lunii și a Pământului, așa cum se vede din satelitul chinezesc DSLWP-B / Longjiang-2 pe 4 februarie. Credit foto-MingChuan Wei (Harbin Institute of Technology)

În anul 2014 o altă navă spațială chineză,  Chang’e 5T1, a surprins de asemenea ambele corpuri cerești dar nu din acest unghi și nu la fel de spectaculos.

Longjiang-2 a trebuit să ia o mică pauză timp de câteva luni pentru a evita interferența cu aterizarea lui Chang’e 4. Obținerea imaginii însă a necesitat ceva efort.

Telescopul olandez Dwingeloo a descărcat-o la agonizanta viteză de mai puțin de un kilobyte pe minut.

Descărcarea a 16 kilobiți a durat aproape 20 de minute. Apoi am corectat culoarea originalului“, a declarat unul dintre operatorii de telescopului, Tammo Jan Dijkema, pe Twitter.

El a distribuit, de asemenea, imaginea originală transmisă, unde Luna și  Pământul par mult mai violet.


Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 33 de abonați

Articole Recente

cel mai mare iaht cel mai mare iaht
CALEIDOSCOPO zi ago

Cel mai mare iaht din lume! Nava mamut de 600 de milioane de lire sterline, arată ca o navă spațială și are de două ori lungimea a două terenuri de fotbal

Un mega iaht, care urmează a fi cea mai mare navă privată construită vreodată, se va întinde pe lungimea a...

depresie depresie
SĂNĂTATE4 zile ago

8 mituri despre depresie pe care mulți le cred adevărate, deși … nu sunt!

Surprinzător sau nu, România este țara cu cele mai puține persoane din Uniunea Europeană care suferă de depresie cronică (1,5%),...

ghetar canada ghetar canada
CALEIDOSCOP6 zile ago

Încălzirea globală a scos la suprafață peisaje ascunse timp de 40000 de ani

Retragerea ghețarilor din Arctica canadiană a descoperit peisaje care au fost înghețate mai bine de 40.000 de ani, iar regiunea...

Sinaia Sinaia
DESTINAȚIIO săptămână ago

Orașul din România cunoscut sub numele de “Perla Carpaților”, o oază de o frumusețe uimitoare. Ales drept reședință regală de către regele Carol I, este vizitat anual de milioane de turiști din țară și din străinătate

La o distanta de aproximativ 125 de kilometri de Bucuresti, pe Valea Prahovei se afla orașul Sinaia, cunoscut și sub...

Imagine Luna-Pamant Imagine Luna-Pamant
CALEIDOSCOPO săptămână ago

O sondă spaţială a Chinei a realizat o imagine epică a Pământului alături de partea nevăzută a Lunii, așa cum nu le-ați văzut niciodată

Sonda spațială chineză ce avea ca misiune explorarea părții nevăzute a Lunii a realizat o fotografie epică a planetei noastre...

casa de lemn casa de lemn
UTILEO săptămână ago

Casa de lemn. Iată care sunt avatanjele și dezavantajele dacă îți dorești o astfel de construcție!

Costurile, timpul de executie si tipul constructiei sunt doar trei dintre criteriile pe care ar trebui sa le iei in...

suricate suricate
LUMEA NECUVÂNTĂTOARELORO săptămână ago

Această grădină zoologică va numi un gândac după numele fostului tău partener, iar de Ziua Îndrăgostiților poți hrăni cu el o Suricată

Ziua Îndrăgostiților sau Sfântul Valentin se apropie cu pași repezi iar comercianții din întreaga lume se întrec în oferte care...

culoare ocean culoare ocean
CALEIDOSCOP2 săptămâni ago

O nouă descoperire privind schimbările climatice. Ar trebui să ne așteptăm ca planeta noastră să-și schimbe înfățișarea cât de curând

Cercetătorii de la MIT consideră că au descoperit un sistem natural de avertizare privind schimbările climatice: culoarea oceanelor. Potrivit cercetătorilor,...

ozn1 ozn1
CALEIDOSCOP2 săptămâni ago

Primul contact cu extratereştrii “va fi şocant”, afirmă un renumit astronom

Avi Loeb, şeful de la Harvard Astronomy Department, se ocupă de multă vreme de una dintre cele mai arzătoare întrebări...

anghinare anghinare
SĂNĂTATE2 săptămâni ago

Fitoterapia dischineziei biliare

Fitoterapia actuală, așezată pe solide baze științifice, pe legătura dialectică dintre conținutul în principii active cu acțiunea lor farmacologică, este...

Statistici blog

  • 555.036 vizite

Trending