Doi astronauți s-au întors în siguranță pe Pământ după o problemă apărută la racheta care i-a dus pe Stația Spațială Internațională (ISS).

La aproximativ 30 de minute de la lansare, s-a confirmat faptul că astronauții Nick Hague și rusul Alexey Ovchinin au aterizat în siguranță, la cca. 20 de kilometri est de orașul Dzhezkazgan din Kazahstan – o locație în care au loc de obicei aterizările rachetelor Soyuz.

Echipele de căutare și salvare au sosit o oră mai târziu, iar echipajul a fost scos în siguranță din capsulă. Rapoartele oficiale au confirmat că starea lor este bună, înainte de a fi duși la Moscova.

“Echipele au confirmat că echipajul a aterizat, iar Nick Hague și Aleksey Ovchinin sunt în stare bună”, a declarat NASA. “Echipajele de căutare și de salvare s-au deplasat la locul de aterizare și sunt în contact cu echipajul”.

racheta souyz

Aceasta este prima dată când o misiune a unei nave spațiale a fost întreruptă de pe zborul său spre orbită de la Soyuz 18 în 1975, care s-a și întors în siguranță. În lumina ultimului incident, Rusia a declarat că deocamdată suspendă lansările cu echipaj uman.

Agenția spațială rusă a lansat astăzi, la ora 4.40 EST, o rachetă Soyuz de la baza sa din Kazahstan. La câteva minute după lansare însă a apărut o problemă.

În timpul separării planificate a celor patru boostere ale rachetei, a fost raportat un eșec cu unul dintre ele – eventual o dezintegrare. La scurt timp după acest incident, misiunea navetei a fost întreruptă, nava spațială fiind pusă în imposibilitatea de a mai ajunge pe orbită.

Înregistrările din interiorul navei spațiale au arătat că aceasta a început să tremure la scurt timp după separarea boosterelor. Cei doi astronauți au raportat, de asemenea, că nava spațială se rotește incontrolabil, dar se pare că până la urmă au reușit să o stabilizeze.

Acest lucru a dus la amplasarea navei spațiale într-un “mod de coborâre balistică”. Cu alte cuvinte, nava spațială a fost întoarsă pe Pământ într-un unghi foarte ascuțit – mult mai accentuat decât o aterizare normală, a remarcat NASA – care a dus la aterizarea sa cu succes.


Rocosmos, agenția spațială rusă, a declarat că a format deja o comisie de stat care să investigheze incidentul.

Potrivit iflscience.com, în prezent există trei astronauti la bordul ISS – Serena Auón-Chancellor din SUA, Alexander Gerst din Germania și Serghei Prokopiev din Rusia. Ei au propriile lor nave spațiale Soyuz pentru a se întoarce pe Pământ, dar aceste navete de salvare au o durată de viață de 200 de zile – adică trebuie să se întoarcă pe Pământ la sfârșitul lui decembrie 2018.

Este posibil ca lansările lui Soyuz să poată fi oprite timp de un an pe tot parcursul anchetei. Între timp, cele două vehicule din SUA construite de SpaceX și Boeing nu sunt pregătite să lanseze misiuni cu astronauți până la mijlocul anului 2019 cel mai devreme.

Acest lucru ridică întrebări asupra faptului dacă Stația Spațială Internațională va trebui abandonată pentru o scurtă perioadă de timp, însă nu a fost încă lansată nicio informație în acest sens. ISS este locuită continuu din 2 noiembrie 2000.