Cercetătorii de la MIT consideră că au descoperit un sistem natural de avertizare privind schimbările climatice: culoarea oceanelor.

Potrivit cercetătorilor, putem urmări efectele schimbărilor climatice, acordând atenție culorii apelor oceanice din spațiu și pe baza calculelor, ar trebui să ne așteptăm ca planeta noastră să-și schimbe înfățișarea cât de curând.

“Va exista o diferență semnificativă, culoarea a 50% din ocean se va schimba până la sfârșitul secolului XXI”, a declarat cercetătorul Stephanie Dutkiewicz pentru MIT News.  “Acest lucru ar putea fi destul de grav”.

Atunci când lumina soarelui atinge apa, moleculele de apă absorb marea majoritate a culorilor din spectrul luminos. Partea albastră a spectrului este absorbită cel mai puțin, ceea ce face ca radiația albastră să fie reflectată înapoi, făcând ca apa să pară albastră.

culoare ocean1

Maldive. Foto 12019 / Pixabay

Culoarea apei se poate schimba însă și în funcție de ceea ce conține. Zonele cu concentrații mai mari de fitoplancton, organisme marine microscopice, par verzi, deoarece organismele vii absorb mai multă lumină spectrală albastră și reflectă  înapoi pe cea verde.

Într-un studiu publicat în revista Nature Communications, echipa MIT descrie modul în care a creat un model al Pământului care simulează schimbările viitoare în ecosistemele fitoplanctonice, pe măsură ce temperaturile apei cresc datorită schimbărilor climatice și prezice efectul pe care aceste schimbări îl vor avea asupra oceanelor, scrie futurism.com

Când echipa a comparat modelul cu măsurătorile de reflecție din lumina soarelui surprinsă de sateliți, au constatat că era suficient de precisă pentru a anticipa schimbările viitoare ale culorilor oceanelor.