Paştele este cea mai importantă sărbătoare pentru creştinii ortodocşi. Creştinii aduc la biserică ouă pictate manual pentru a fi binecuvântate, iar apoi le aranjează frumos pe mesele de sărbătoare.

În 1885, Ţarul rus Alexandru al III-lea a decis să-i facă un cadou special soţiei sale – un ou de Paşte, unul diferit de cele obişnuite de găină sau raţă. Anul 1885 era special pentru familia imperială, se marca cea de-a 20-a aniversare a căsătoriei ţarului cu soţia sa ţarina Maria Fedorovna.

Pentru această ocazie, ţarul avea nevoie de un cadou excepţional ca să-şi impresioneze soţia. Aşa că Alexandru a comandat bijutierului regal, Peter Carl Faberge, să creeze pentru el cel mai preţios ou de Paşte.

Urmând instrucţiunile întocmite de însuşi împăratul, Faberge a proiectat un frumos ou de email alb, care arăta ca un ou adevărat, dar atunci când era deschis prezenta în interior un gălbenuş de aur. În interiorul gălbenuşului se afla o găină de aur, care ascundea în interiorul său un diamant în miniatură sub forma coroanei regale, cu un ou minuscul de rubin.

Primul ou Faberge.1885. Diamantul în miniatură sub forma coroanei regale din interiorul găinii şi oul minuscul de rubin au fost pierdute. Foto: Михаил Овчинников – Own work, CC BY-SA 4.0

Primul ou Faberge.1885. Diamantul în miniatură sub forma coroanei regale din interiorul găinii şi oul minuscul de rubin au fost pierdute

Împărăteasa Maria a fost atât de încântată de darul pe care l-a primit de la soţul său, încât l-a numit pe bijuterul Faberge “aurar de renume special pentru coroana imperială” şi l-a instruit să creeze câte un nou ou de Paşte în fiecare an. Aşa s-a născut tradiţia.

Oul încoronării imperiale 1893

Oul încoronării imperiale 1893. Foto: Miguel Hermoso Cuesta – Own work, CC BY-SA 3.0

Fabergé a creat câte un ou unic în fiecare an, iar fiecare ou conţinea câte o mică surpriză. Fabergé şi echipa sa de meşteri lucrau în secret timp de mai multe luni la fiecare ou în parte. Nici măcar ţarul nu ştia ce formă şi structură va avea noul ou. Fabergé a decis că fiecare ou va reprezenta câte un eveniment marcant al familiei regale, momente decizionale şi realizări ale dinastiei Romanov.

Toate ouăle erau făcute din metale preţioase, precum aur şi platină, şi erau decorate cu pietre nestemate: diamante, smaralde, rubine şi alte pietre preţioase. Unul dintre cele mai scumpe ouă era Oul de Iarnă 1913, care ar fi costat în banii de astăzi aproape 3 milioane de euro. Oul a fost vândut în 2002, la o licitaţie, cu 9,6 milioane de dolari.

Oul imperiial "Rosebud"

Oul imperiial “Rosebud”. Foto: By Михаил Овчинников, CC BY-SA 4.0

După moartea ţarului Alexandru al III-lea, fiul său, Nicolae al II-lea, a păstrat tradiţia. Din 1894, Peter Carl Fabergé crea câte două ouă în fiecare an: unul pentru soţia lui Nicolae al II-lea, împărăteasa Alexandra Fedorovna, şi unul pentru mama sa, Maria Fedorovna.

De-a lungul unei perioade de 32 de ani, până la revoluţia rusă din 1917, care a adus sfârşitul domniei ţariste, bijuterul şi echipa sa a produs pentru familia imperială 52 de ouă de Paşte, cele mai opulente şi extravagante pe care le-a văzut lumea vreodată.

Aceste opere de artă au devenit cele mai mari şi durabile realizări ale lui Fabergé.

Din cele 52 de ouă originale, astăzi au mai rămas 43. Aceste ouă rare de Paşte, ale căror preţuri se ridică la milioane de dolari sunt în colecţiile private ale diferitor colecţionari, muzee şi instituţii din întreaga lume.  Sursa: descopera.ro