Potrivit unuia dintre astronauții aflați la bordul misiunii NASA, Apollo 8 din 1968, ar fi o idee “proastă” și “aproape ridicolă” să trimitem o misiune cu echipaj uman pe Marte.

Care este imperativul? Ce ne împinge să mergem pe Marte? Nu cred că publicul este interesat “, a declarat Bill Anders, astronautul care a orbitat Luna înainte de a se întoarce pe Pământ acum 50 de ani, într-un nou documentar emis de BBC Radio 5 Live și citat de futurism.com.

Anders a susținut că există o mulțime de alte lucruri pe care NASA ar putea să le facă și care ar putea utiliza mult mai eficient timpul și banii, dând exemplul roverului InSight fără pilot care a atins recent suprafața lui Marte.

Comentariile bătrânului explorator spațial ilustrează o ruptură filosofică profundă între cele două abordări ale viitoarelor misiuni spațiale, în care una poate fi caracterizată de misiuni cu echipaj uman sau de automatizări mai puțin costisitoare.

Principalul argument al lui Anders la BBC se reduce la percepția că NASA alimentează un ciclu vicios de misiuni cărora li se face prea multă reclamă și care au ca scop publicitatea, îmbunătățind astfel finanțarea și atrăgând talente deosebite pentru a putea lansa misiuni dificile.

Trimiterea unui astronaut pe Marte va domina știrile, dar nu va aduce îmbunătățiri în zona frontierei cunoașterii științifice practice, susține Anders, o nepotrivire, în esență, între prioritățile NASA și cele ale publicului.

marte

Marte

Scepticismul îl plasează pe Anders printre rândurile altor critici de la agențiile spațiale NASA, SpaceX a lui Elon Musk și Blue Origin a lui Jeff Bezos, toate trei având ochii ațintiți spre Planeta Roșie.

Avocatul și reporterul știrilor științifice Bill Nye, afirma anul trecut că nici un om sănătos la cap nu și-ar dori să se stabilească pe Marte.

Frank Borman care a făcut parte din echipajul misiunii Apollo 8, nu a fost de acord cu colegul său Anders, argumentând în documentar că explorarea cu echipaj uman este deosebit de importantă.

Nu sunt la fel de critic cu NASA ca și Bill“, a declarat Borman pentru BBC. “Cred cu tărie că avem nevoie de o explorare robustă a sistemului nostru solar și cred că omul face parte din acest lucru“.

Conu Ticu/authenticmagazin.com