O analiză matematică făcută asupra unei colecții de cilindri din piatră decorați misterios și cunoscuți sub numele de “Folkton Drums”, sugerează că obiectele vechi de 4000 de ani ar fi fost folosite ca unitate standard de măsură la construirea monumentelor de piatră antice.

Într-un articol publicat în Jurnalul britanic pentru istoria matematicii, cercetătorii de la Universitatea College din Londra și Universitatea din Manchester spun că cilindrii de piatră ar fi permis constructorilor antici să măsoare cu exactitate cercurile de piatră și alte structuri antice precum Stonehenge.

Descoperite în anul 1889 în mormântul unui copil din nordul Angliei, pietrele cilindrice “Folkton Drums”,  sunt realizate din cretă locală și decorate cu modele geometrice. Deși nu există încă date, se crede că acestea datează din mileniul al treilea î.Hr.

Folkton Drums

Folkton Drums. Johnbod/Wikimedia Commons

Coarda de măsurare, care poate varia în funcție de umiditate și de alte condiții meteorologice, poate fi înfășurată în jurul unui tambur pentru a menține o lungime constantă. Decorațiile găsite la exterior sunt defapt instrucțiuni referitoare la rotații.

Cea mai mare dintre ele are circumferințe de aproape 3 metri, iar variațiile dimensiunilor permit diferite tehnici de construcție pentru a “forma o secvență armonică matematică”.

Folkton Drums

Folkton Drums. Jononmac46/Wikimedia Commons

Având în vedere apropierea de situl Stonehenge, este posibil ca aceste pietre (sau altele asemănătoare cu acestea) să fi putut fi folosite pentru măsurarea și construirea monumentului preistoric situat în Wiltshire, Anglia.

Intelegerea lor, spun cercetatorii, ar putea oferi indicii despre modul in care au fost construite și alte structuri masive similare. În prezent încă se știe foarte puțin despre cum sau de ce a fost construit Stonehenge.

Conu Ticu/authenticmagazin.com