Armura lichida. Un material nou care folosește concepte de fizică non-newtoniană ar putea contribui la reducerea greutății blindatelor armate pentru trupele americane. Materialul sa dovedit suficient de puternic pentru a opri un glonț de calibru de 44 de la distanță.

Adesea, cele mai bune părți ale filmelor lui James Bond sunt scenele inevitabile ale lui Q, unde Bond primește o grămadă de unelte de spionaj de înaltă tehnologie care să-l ajute la cea mai recentă misiune de salvare a lumii. O nouă invenție a unui cadet al forțelor aeriene ale Statelor Unite și a profesorului ei se simte de parca e vorba de vrăjitoria miraculoasă a tehnologiei: armura lichida.

Prototipul finit este, de asemenea, un exemplu de soluții inovatoare ascunse la vedere. După cum afirma profilul Business Insider al invenției, știința din spatele acestui nou material de stopare a glonțului nu este nouă.

Cadetul Hayley Weir și profesorul ei, Ryan Burke, au fost surprinși să afle că niciun antreprenor în domeniul apărării nu a explorat anterior realizarea unui astfel de material folosind metodele propuse.

gloante-oprite-1

Potrivit futurism.com, substanța a fost creată folosind principiile fizicii non-newtoniene și poate fi aplicată armurii corpului existent pentru a o întări. Armura pe care Weir și Burke o propun are o greutate mai mică decât cea care e purtata în mod tradițional, dar poate oferi acelasi tip de protecție la un nivel înalt.

Materialul inovator a început să fie dezvoltat în a doua jumătate a anului 2016 și a oprit primului său glonț în decembrie. Până în prezent, materialul a oprit gloanțele unor varietăți de calibre de la o distanță apropiată, incluzând un calibru de 9 mm, un calibru de 40 și unul de magnum de 44 mm.

Acesta din urmă ar califica din punct de vedere tehnic substanța ca armura de corp de tip 3, care este adesea purtată de personalul de securitate. În mod destul de interesant, testele păreau să indice faptul că, cu cât este mai mare glonțul, cu atât este mai mare puterea de oprire a substanței.

Aceasta este doar cea mai recentă tehnologie militară care urmărește să ne protejeze mai bine soldații, afirma un reprezentant Navy. Armata americana are, de asemenea, in lucru extinderea programelor sale de arme cu laser pentru protectia dronelor și rachetelor. Alte tehnologii, cum ar fi gloanțe concepute pentru a se auto-distruge în cazul în care își pierd tinta, pot contribui la reducerea daunelor colaterale.