Într-o postare pe facebook, Asociatia Română a Cărnii precizează, citând portalul Animal Pharm, faptul că un vaccin impotriva Pestei Porcine Africane (PPA) nu va fi disponibil in mai putin de douazeci de ani si va fi doar in forma injectabila, a declarat un functionar public al Comisiei Europene Membrilor departamentului Agricol al Parlamentului European.
Spre deosebire de vaccinurile impotriva rabiei in care mistretii mananca momeala, printr-un vaccin injectabil ar fi imposibil de controlat intreaga populatiei, a declarat un reprezentant al Comisiei in fata Comitetului de Agricultura (ComAgri) ieri (8 octombrie).
Descoperirea vaccinului, finanțată cu aproximativ 14 milioane de euro
Dupa ultimul focar al bolii izbucnit in Belgia, Comisia depune eforturi pentru a finanta cercetari in vederea obtinerii unui vaccin pentru mistreti si porci domestici. Apelul pentru propuneri a fost publicat in octombrie 2017 si se va deschide oficial pe 16 octombrie anul curent, cu termen limita de depunere 23 ianuarie 2019. Programul de cercetare pentru vaccin este finantat in jurul valorii de 14 milioane €, conform functionarului public.
In absenta unui vaccin, statele membre trebuie sa implementeze un numar de masuri de biosecuritate, sacrificarea porcilor infectati si uciderea mistretilor. Aceste masuri in UE au reusit sa tina sub control raspandirea bolii in Europa de Vest, iar noua descoperire a PPA in Belgia reprezenta o evolutie ingrijoratoare.
Armata o posibilă cauză umană de infectare a porcilor în Belgia
Desi reprezentantii Comisiei au admis ca nu este cunoscut modul de raspandire al PPA in Belgia, ultimele rapoarte indica armata ca posibila cauza umana de infectare. Autoritatile belgiene sunt sfatuite de o echipa de experti si urmeaza acelasi protocol ce a fost urmat cu succes si de catre Republica Ceha, si care consta in punerea sub carantina a zonei, a spus reprezentantul Comisiei.
De asemenea a denuntat faptul ca vanatorii nu respecta strict masurile de biosecuritate impuse si ca au fost amplasate campanii de informare in toata Europa, in special pe autostrazile ce strabat Europa de Est spre vest.
Un salt al bolii ca cel produs in Belgia nu se datoreaza raspandirii naturale a mistretilor, care s-ar muta cu unul-doi km pe luna ci “este cauzat de oameni, un pantof infestat sau carne infestata”, a spus acesta.
“In Belgia incercam sa izolam centrul focarului, toti mistretii vor muri, cel mai important este sa fie inlaturate carcasele, iar animalele sa fie impiedicate sa migreze in perioada de incubatie a bolii, care dureaza pana la circa cinci zile”, a concluzionat.