Arheologii au descoperit un o navă naufragiată acum 400 de ani în largul coastei Portugaliei. Este ceea ce un specialist numea “descoperirea deceniului”.

Condimente, ceramică și tunuri gravate cu stema Portugaliei toate împrăștiate în jurul epavei, au fost găsite lângă Cascais, aproape de Lisabona. Cascais este un oraș situat în partea de vest a Portugaliei, pe malul Atlanticului. Suburbie a capitalei portugheze, localitatea a evoluat de la un mic port pescăresc la o stațiune balneoclimaterică vestită.

Echipa de scafandri arheologi, crede că nava se întorcea din India când s-a scufundat cândva între 1575 și 1625. Aceasta asigura comerțul de condimente dintre Portugalia și Asia.

Situată la o distanță de 12 metri de suprafață, directorul de proiect Jorge Freire a declarat agenției de știri Reuters că epava a fost foarte bine conservată.

“Din perspectiva patrimoniului, aceasta este descoperirea deceniului”, a spus el, numindu-l “cel mai important moment din toate timpurile” pentru țară.

epava

Foto: Reuters/Cascais City Hall

Potrivit BBC, porțelanul chinezesc găsit lângă epavă datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea, de asemenea, printre resturile epavei s-au găsit alte artefacte, precum piese de artilerie din bronz sau scoici de cowry, folosite ca monedă în comerțul cu sclavi.

epava

Foto: Reuters/Cascais City Hall

Consiliul municipal din Cascais a declarat că nava a fost găsită la începutul lunii septembrie, în timp ce se efectua dragarea gurii râului Tagus, care trece prin orașul stațiune spre Lisabona.

epava

Foto: Reuters/Cascais City Hall

Primarul Carlos Carreiras a declarat pentru ziarul Guardian că este o “descoperire extraordinară”, care va întări “identitatea colectivă și valorile comune”.