Apariția ca din senin a unei masive nave “fantomă” în largul coastei din sudul Myanmarului a șocat pescarii locali care au fost uimiți să constate, dupa ce au urcat la bordul vasului, că nava nu avea nici o încărcătură și nici urme de echipaj.

O misterioasă navă de containere, fără marinari sau încărcătură la bord, a fost găsită joi pe coasta localității Thongwa din regiunea Yangon. U Ne Win, deputat parlamentar regional pentru Thongwa, a declarat că poliția, marina și personalul militar au urcat la bordul navei pentru a o inspecta.

Pe navă nu a fost găsit nici un echipaj sau încărcătură. Am fost destul de nedumerit cum a apărut o astfel de navă uriașă în apele noastre “, a spus el. “Autoritățile continuă să o supravegheze“.

Potrivit Myanmar Times nava, “Sam Ratulangi PB 1600“, a fost prima dată văzută la aproximativ șapte mile de satul Thama Seitta, conform poliției din localitatea Thongwa.

Secretarul general al Federației Independente din Myanmar Seafarers, domnul U Aung Kyaw Linn, a declarat că nava este încă în stare de funcționare.

În opinia mea, nava a fost recent abandonată. Trebuie să existe un motiv (pentru care a fost abandonată) “, a mai adăugat el.

nava fantomă

© Yangon Police

O posibilă explicație ar fi aceea că cargobotul fantomă se afla în drum spre Bangladesh, îndreptându-se către unul dintre şantierele ilegale de dezmembrare a vechilor nave pentru reciclarea metalelor.

Departamentul de administrație marină din Myanmar încearcă să descopere cine este proprietarul de drept al navei fantomă. În caz că va fi găsit acesta poate fi forțat să își repatrieze nava pe cheltuiala sa, raportează The Irrawaddy.

Potrivit Maritime Telegraph, nava a fost construită în 2001 ca o navă container și purta steagul indonezian. Aceasta a fost văzută pentru ultima dată în 2009, în largul Taiwanului.