Viața extraterestră ar trebui să fie peste tot în Univers. Abundența stelelor din univers (numărul lor depășește cu mult numărul total al firelor de nisip de pe Pământ) sugerează că, undeva, o formă de viață inteligentă ar trebui să încălzească o planetă îndepărtată. Chiar dacă viața evoluează rar,  extratereștrii ar fi trebuit să ia contact cu noi până acum.

După toate aparențele, omenirea pare a fi singură în galaxia noastră și poate chiar în univers. Au fost propuse multe soluții pentru a rezolva această enigmă, cunoscută sub numele de Paradoxul Fermi. Extratereștrii ori se ascund ori așteaptă undeva un moment mai bun pentru a intra în contact cu civilizația noastră.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford din cadrul  Future of Humanity Institute au un alt răspuns. Este posibil ca viața inteligentă să nu existe deloc în afara Pământului.

Într-o lucrare prezentată în cadrul Societății Regale din Londra (aceasta a apărut online luna aceasta pe site-ul pre-publicării arXiv), cercetătorii scriu că există “o probabilitate de a nu exista o altă viață inteligentă în universul observabil “și nu ar trebui să fim surprinși dacă nu reușim să detectăm semnalele lui ET. Cu alte cuvinte, nu este nevoie să facem speculații pe tema existenței extratereștrilor. Probabil că nu au existat niciodată, se arată în lucrarea, intitulată “Dizolvarea paradoxului Fermi“.

Paradoxul Fermi derivă dintr-o întrebare pusă la un moment dat de fizicianul Enrico Fermi în timpul unui prânz din 1950 în laboratorul național Los Alamos din statul New Mexico. Potrivit publicației Scientific American, un grup de oameni de știință comentau un desen animat din New Yorker  în care o navă spațială își face apariția brusc pe străzile orașului New York.

– Unde sunt toți? Întrebă la un moment dat Fermi. Astfel cercetătorul a pus pentru prima oară sub semnul întrebării posibilitatea călătorilor interstelare, iar mai târziu a pus la îndoială chiar existența extratereștrilor, spun reportajele vremii.

Cu alte cuvinte, Paradoxul lui Fermi este contradicția aparentă între probabilitatea de existență în Univers a unor civilizații extraterestre, probabilitate estimată a fi mare, și lipsa de contacte cu astfel de civilizații sau alte dovezi de existență a lor.

Oamenii de știință încearcă să răspundă întrebării lui Fermi de atunci. Multe dintre cele mai riguroase încercări s-au construit pe o postulație cunoscută sub numele de ecuația lui Drake. Există o mulțime de necunoscute, dar ecuația sugerează că este posibil ca mii de civilizații străine detectabile să poată exista undeva în Calea Lactee pe baza probabilității a șapte factori. Iată Ecuația:

fermi_paradox

UNDE:

  • N: reprezintă totalul civilizațiilor străine detectabile în Calea Lactee;
  • R *: rata de formare a stelelor într-un an;
  • fp: fracțiunea stelelor cu planete;
  • ne: planete asemănătoare Pământului (sau locuibile) per sistem cu planete;
  • fl:  fracțiune de planete cu viață;
  • fi:  fracțiune de planete care dezvoltă inteligența;
  • fc:  fracțiune de civilizații inteligente care sunt detectabile / contactabile;
  • L: longevitatea medie a unor astfel de civilizații detectabile;

Estimările anterioare ale ecuației Drake au atribuit un singur număr acelor variabile. Studiul recent a încercat să facă o predicție mult mai aproape de realitate. Se bazează pe cele mai recente descoperiri din biologie, chimie și cosmologie și utilizează o distribuție a probabilităților (o gamă) pentru a captura scenariile cele mai probabile, în loc să atribuie o singură valoare.

Cercetătorii au descoperit astfel că posibilitatea să fim singuri în galaxie este mult mai mare decât se presupune, având în vedere numărul cu adevărat gigant de planete posibile.

Autorii afirmă că șansa omenirii de a fi singură în rândul civilizațiilor inteligente din galaxia noastră este situată între 53% -99,6%, iar în universul observabil este de 39% -85%.

Paradoxul Fermi există doar dacă suntem încrezători că civilizațiile extraterestre există cu adevărat undeva acolo, altfel, nu există un astfel de paradox. “Nu ar trebui sa fim de fapt surprinsi sa vedem o galaxie goală“, scriu autorii.

Conu Ticu/authenticmagazin.com