Un cutremur nu e de dorit însă cum e vorba aia “cu natura nu te pui”. Cutremurul te surprinde întotdeauna și niciodată, nimeni, nu e pe deplin pregătit pentru un astfel de cataclism natural.
Aici vorbim de cutremure cu intensități mari și durate care pot pune în pericol structura de rezistență ale diferitelor clădiri. În lumina ultimului eveniment, ne-am gândit că ar fi bine să vă expunem în câteva puncte ghidul lansat de către INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, în caz de cutremur.
E bine să știm exact cum să procedăm în acele secunde, pentru a ne apăra viața.
PE TIMPUL CUTREMURULUI
Nu are importanță unde va aflați în momentul producerii cutremurului. Adăpostiți-vă imediat într-un loc sigur și rămâneți calm până la încetarea cutremurului.
DACĂ SUNTEȚI ÎN INTERIORUL UNEI CLĂDIRI
Rămâneți pe loc, nu încercați să ieșiți afară și nu vă duceți pe balcon.
Adăpostiți-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier și țineți-vă bine de aceasta.
Dacă sunteți pe un hol, așezați-vă în poziție ghemuit, lângă un perete interior. Protejați-vă capul și fața.
Îndepărtați-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte sau aparate de iluminat.
Dacă sunteți în scaun cu rotile, blocați-i roțile și protejați-va capul și ceafa.
Dacă vă aflați într-un hotel, citiți instrucțiunile din cameră (când ați luat camera în primire nu în timpul cutremurului. Dacă nu este afișat solicitați-l din timp la recepție) și identificați locurile sigure pentru adăpostire în caz de cutremur. (de exemplu: sub o masă solidă).
Dacă sunteți într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiți-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane, cu obiecte grele. Nu încercați să ieșiți afară, ați putea fi rănit.
ATENȚIE ! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.
DACĂ SUNTEȚI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII
Adăpostiți-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, balcoane, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Stați la cel puțin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute, țevile de gaz metan.
DACĂ SUNTEȚI ÎNTR-UN AUTOVEHICUL
Opriți-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte, și imobile.
Rămâneți în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieșiți din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, așteptați forțele de intervenție.
DACĂ VĂ AFLAȚI PE MUNTE
Fiți atent în jur și căutați un loc sigur unde să vă adăpostiți. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.
DUPĂ TERMINAREA CUTREMURULUI
Încercați în primul rând să rămâneți calm sau să vă liniștiți. Liniștiți persoanele speriate și copiii.
Verificați dacă sunteți rănit și apoi uitați-vă și la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniți, asigurați primul ajutor, DOAR DACĂ VĂ PRICEPEȚI!
Dacă în urma producerii unui cutremur major, ați fost surprins sub dărâmături sau incinte, păstrați-vă calmul, respirați încet pentru a economisi oxigenul. Lipsa luminii și spațiul îngust vă poate induce panică.
Încercați să rămâneți pozitiv. Activați-vă spiritul de supraviețuitor. Au existat cazuri când oameni au fost scoși de su dărâmături după zile întregi.
La anumite intervale de timp, dacă este posibil, trebuie să loviți cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteți blocați, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate și localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
Nu folosiți telefonul decât pentru a semnala o urgența.
Puneți-vă încălțăminte și îmbrăcăminte rezistente pentru a evita să fiți rănit de bucățile căzute, în special cele de sticlă.
Verificați dacă locuința a suferit pagube. Verificați starea instalației de gaz doar cu apă și săpun. În cazul unor emisii de gaz, inchideți robinetul de alimentare cu gaz, îndepărtați sursele de foc și deschideți fereastra.
Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleți cada și alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri.
Dacă trebuie să părăsiți locuința pentru că nu mai este sigură, nu uitați să vă luați rucsacul de urgență (dacă el există).
ATENȚIE ! Fiți atenți la scări. S-ar putea ca mișcarea seismică să fi afectat rezistența acestora.
Dacă aveți nevoie de ajutor și nu mai puteți ieși din locuință, puneți la fereastră un afiș pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
Ascultați la radio instrucțiunile autorităților.
Nu folosiți mașina decât în situații extreme. Căile de circulație trebuie lăsate libere pentru mașinile de intervenție.
În unitățile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, profesorii îndrumă copiii și asigură protecția acestora până la sosirea unui adult din familie.
Conu Ticu/authenticmagazin.com