Multi romani aleg azi sa cumpere o casa la tara sau isi construiesc o casa in zone periferice, unde terenurile sunt ieftine dar fara utilitati, adica fara curent si apa. Motivul este mai mereu acelasi: pretul scazut al locatiei si fuga de chiriile istovitoare sau ratele la banci.
Intr-un secol al vitezei si al dezvoltarii tehnologice ametitoare, oamenii se reorienteaza spre locuri mai linistite si o viata ecologica. O viata in care devii independent si iti produci singur curentul electric. Asa visam cu totii. Insa nu de putine ori realitatea ne da batai de cap, cum e si vorba romaneasca: “potriveala de acasa cu aia din targ nu se pupa niciodata”.
Te zbati in fel si chip, muncesti in afara, iti iei un teren intravilan, comparativ ieftin cu ce se afla in oras si zonele limitrofe si esti multumit deoarece se afla la o distanta rezonabila fata de civilizatie. Ridici casuta mult visata si esti deja implinit. Dar totusi ceva lipseste: apa si curentul. Cu apa este ceva mai simplu, mai ales daca ai norocul sa te afli intr-o zona cu apa buna aflata la adancime mica. Poti sapa un put sau o fantana dupa caz. Insa pentru celelalte nevoi ai intotdeauna nevoie de curent electric.
Curentul electric este cel care ne diferentiaza de celelalte epoci. Fara curent lumea nu isi mai poate inchipui viata moderna.
Ti-ai facut ceva calcule si din auzite, speri sa poti monta cateva panouri fotovoltaice si gata, ai rezolvat si problema asta! Vei avea curent ca din retea fara sa platesti nimic. Gresit!
Inainte de toate trebuie sa raspundem la o intrebare: Poate un sistem fotovoltaic sau fotovoltaic-eolian sa ne asigure independenta energetica in zone unde acesta nu exista? Raspunsul este: Da, poate, dar cu cateva conditii! Prima conditie este cea mai importanta si fara de care nu se poate: bugetul! Banii investiti intr-un sistem complet care sa ne asigure un flux de curent electric, apropiat de cel din reteta, sunt foarte multi.
De retinut este faptul ca, daca avem posibilitatea sa tragem curent de la retea este mult mai indicat, mai ales daca pretul este mai mic decat investitia intr-un sistem autonom.
Daca utilitatile se afla la km distanta atunci fara doar si poate, trebuie sa ne configuram propriul nostru sistem fotovoltaic sau fotovoltaic-eolian (hibrid), daca terenul ne permite.
Intotdeauna cand plecam la drum in acest sens trebuie avut in vedere 3 factori extrem de importanti:
- Cati consumatori avem in casa? De preferat este sa avem electrocasnice din clasa a+++.
- De cat soare respectiv vant beneficiaza anual locatia in care ne aflam?
- Cate zile dorim sa acoperim necesarul de consum, atunci cand productia este scazuta sau lipseste cu desavarsire?
Avand aceste lucruri in vedere incepem sa ne dimensionam sistemul fotovoltaic. Intotdeauna sa tinem cont ca un sistem sanatos, care ne poate livra curent continuu trebuie foarte bine echilibrat.
Ce inseamna un sistem bine echilibrat?
Prin asta intelegem ca puterea noastra de productie (numarul de panouri fotovoltaice) si puterea de stocare trebuie sa fie cu mult mai mare decat puterea cu care noi consumam acel curent. Multi fac greseala urmatoare: Imi pun 4 panouri si doua baterii si am scapat!
Cu un astfel de sistem poti beneficia maxim de iluminat cu 2 becuri economice, poti incarca un telefon si asculta la un radio. Daca vei pune consumatori suplimentari, te vei trezi imediat cu bateriile descarcate, iar in foarte scurt timp le vei arunca pur si simplu la gunoi deoarece daca acestea sunt suprasolicitate se vor strica foarte repede… si nu sunt ieftine deloc!
Pentru o casa cu un confort minim rezonabil ai nevoie de: iluminat cu becuri economice led – aprox 4-5, un frigider, o masina de spalat, un televizor+reciever, laptop, pompa apa, pompa centrala. Repetam faptul ca toti acesti consumatori trebuie sa fie din clasa energetica A+++.
Insumati toti acesti consumatori pot ajunge uneori la 2-4 kw pe zi de consum in functie de cum ii utilizam. Pentru a acoperi acest cosum avem nevoie de productie si de, FOARTE IMPORTANT, stocare. Pentru productie vom utiliza panouri fotovoltaice iar pentru stocare vom utiliza baterii speciale.
De ce avem nevoie de baterii si cat de importante sunt ele
Ca un sistem fotovoltaic sa fie bine echilibrat, adica sa ne ofere cantitatea de energie necesara la orice ora din zi si din noapte pentru toti consumatorii enumerati mai sus, avem nevoie de un banc serios de baterii.
Energia solara si cea a vantului nu este mereu aceiasi. Vom avea zile cu mai putin soare, in special iarna si zile cu mai putin vant in special vara. Un sistem este cu atat mai complet cu cat putem instala si o eoliana. Aceasta are un rol extrem de important iarna atunci cand cantitatea de radiatie solara este extrem de scazuta. Daca acest lucru nu este posibil trebuie suplinita cantitatea de panouri fotovoltaice.
Tinand cont de afirmatia de mai sus deducem faptul ca soarele si vantul nu sunt la cheremul nostru, dar atunci cand sunt trebuie sa ne acopere intreg necesarul de consum si, ca in orice economie, sa mai punem si ceva deoparte pentru zilele cand acestea lipsesc cu desavarsire sau sunt extrem de scazute.
Investitia in bancul de stocare a energiei electrice (bancul de baterii) este una extrem de serioasa deoarece este si cea mai scumpa din tot sistemul. Calculul este simplu: cat consum pe zi? 4 kw! Cate zile doresc sa am autonomie in cazul in care productia de curent de la panouri este scazuta? 4 zile! 4zile*4 kw = 16 kw stocati in baterii minim. La acestia ar mai trebui adugat si eventualele pierderi si ridicarea la putere a invertorului.
Pentru consumatorii enumerati, vom avea nevoie de un sistem pe minim 24v sau, cel mai indicat 48v. Asta inseamna ca toate bateriile noastre montate in serie vor scoate la capat 24 si respectiv 48 de volti. Cantitatea de curent stocata in baterii se masoara in amperi/ora. Daca un banc de 24v are capacitatea de 1000 amp/h, atunci 1000*24=24000w = 24kw stocati.
Un calculator mai precis pentru dimensionarea unui sistem fotovoltaic il puteti gasi aici.
Foarte important de stiut este faptul ca din baterii nu putem consuma instant mai mult de 10% din capacitatea lor. Adica daca bateria noastra are 1000 de amperi, o putem descarca cu o rata de maxim 100 amperi per ora. Orice consumator sau chiar consumatori insumati care depasesc rata de 10% risca sa ne strice bateria. Managementul consumatorilor in cazul unui sistem independent (offgrid), este esential. Nu voi spala la masina automata noaptea sau cand este foarte innorat spre exemplu. Nu voi spala la masina automata in timp ce am bagat in priza si cuptorul cu microunde. Le vom folosi pe rand. Exceptie fac frigiderul si tv-ul.
O baterie pentru a se mentine in parametrii optimi multi ani nu trebuie sa o descarcam foarte des si foarte profund (80%). Cu cat capacitatea de stocare este mai mare cu atat o vom feri de descarcari profunde chiar daca ele ne permit acest lucru.
De cate panouri ai nevoie?
De cat mai multe si o elioana cat de mica daca este posibilitate! Panourile cele mai bune sunt cele monocristaline insa le puteti utiliza cu succes si pe cele policristaline. Incercati intotdeauna sa folositi panouri OFFGRID, deoarece ca si constructie difera de cele cu injectie in retea ONGRID.
Alte elemente foarte importante.
Sitemul are nevoie de multe alte aparate, cabluri, mufe etc. Controlerul de incarcare de la panouri este un element foarte important si aproape obligatoriu sa fie din seria MPPT. Este mult mai scump de cat un incarcator clasic – PWM, dar va face diferenta in zilele innorate.
Deasemenea si invertorul (aparatul care transforma curentul de la baterii in curent alternativ la 220v), pentru consumatorii enumerati este indicat sa fie de minim 5kw cu unda sinusoidala pura.
In speranta ca am am adus putina lumina in viitoarele Dumneavoastra proiecte va dorim mult succes in configurarea propriului sistem fotovoltaic si va dorim o viata green… fara facturi 🙂