Dacă și vouă vă plac la fel de mult, ca și mie, trandafirii, vă recomand să citiți acest articol. Cum știți deja, majoritatea grădinarilor înmulțesc florile prin butași, însă vă garantez că metoda lor nu se compară cu cea pe care urmează să v-o prezint azi.
Dacă ați consumat burrito, probabil că sunteți deja familiarizați cu aspectul acestui tip de mâncare, de proveniență mexicană. Totuși, nu vom consuma trandafirii, doar ne vom folosi de aceeași tehnică, pentru a-i multiplica.
Este foarte ușor de aplicat și, cel mai important, nu vă costă nimic dacă vreți să înmulțiți frumoasele roze pe care le aveți deja în grădină. Aveți nevoie doar de butași de trandafiri, ziare, apă și pungi de plastic!
Metoda ”Burrito” pentru că așa se cheamă trucul despre care vrem să vă vorbim, presupune învelirea în hârtie umedă a butașilor de trandafiri.
Butașii de trandafiri trebuie să fie la fel de subțiri precum un creion și să aibă o lungime de circa 20 cm. Mai departe, trebuie să îndepărtezi frunzele și să tai partea de jos a butașilor, exact sub mugur, iar pe cea de sus, la o distanță de aproximativ doi muguri.
Ai mare grijă, deoarece butașii nu trebuie să fie bolnavi sau să aibă pete de mucegai, deoarece îi pot îmbolnăvi și pe ceilalți.
Ia apoi un ziar mare, o pungă de plastic și apă. Strânge butașii în mănunchi și înfășoară în ziar, astfel încât să fie acoperit în totalitate.
Unii grădinari preferă să pună între butași un strat subțire de mușchi de pământ, care reglează nivelul de umiditate. Această ”turtă” din ziare și butași trebuie înmuiată în apă dar nu foarte tare. Puteți umezi o bucată o țesătură, să o scurgeți puțin și să înveliți în ea ”turtele”
Atenție! Dacă ați udat ziarul prea tare atunci îl puteți lăsa să se scurgă puțin. După acești pași trebuie să puneți butașii împachetați astfel într-o pungă de plastic și să îl depozitați undeva la întuneric timp de două săptămâni la o temperatură ideală cuprinsă între 13-16 grade Celsius.
Mănunchiul de butași trebuie aerisit de două ori pe săptămână și este necesar ca aceaștia să fie verificați în acelați timp pentru a vedea dacă unii dintre ei nu au mucezit iar astfel de butași trebuie înlăturați. Dacă au fost repectate pas cu pas condițiile de păstrare atunci cu siguranță o să aruncați cât mai puțini butași.
Una din cheile acestei metode este ca hârtia în care vor fi inveliți butașii să fie foarte bine scursă, să nu curgă nici o picătură de apă din ea deoarece favorizează mucegaiul, dar să nu fie nici prea uscată fiindcă se usucă butașii.
În doar 4 săptămâni, încep să dea rădăcinile.
Când observi că butașii au rădăcini, îi poți planta. Sădește-i astfel încât să rămână doar un singur mugur deasupra solului, restul trebuie să fie în pământ. Acoperă cu o pungă sau o sticlă din plastic. Nu uita să uzi butașii si să îi ții la umbră, mai ales atunci când sunt temperaturi ridicate.
Când plantele încep să crească îndepărtează treptat punga sau sticla din plastic. Poți începe cu descoperirea plantei timp de o oră, după care acoperi la loc, până când ajungi să îndepărtezi definitiv stratul protector.
Sper ca această metodă să îți fie de ajutor!
Îți doresc să ai o grădină de poveste!