Conform unei decizii a judecatorilor de la  Curtea de Justitie a Uniunii Europene, orice masina functionala are nevoie de o asigurare auto obligatorie. Chiar daca soferul nu mai are carnet de conducere sau este plecat din tara pentru o perioada mai lunga, masina din proprietatea sa trebuie sa aiba o asigurare RCA.

Singurele masini care nu se lovesc de aceasta obligatie sunt cele care au fost deja radiate.

Insa, daca stiti ca aveti o masina pe care o tineti de in curtea casei sau in garaj si este inamatriculata, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de o asigurare RCA pentru acea masina chiar daca nu o folositi.

Potrivit cars.ro, nu conteaza ca masina nu s-a mai miscat de pe loc de ani de zile, asigurarea RCA este obligatorie chiar si in cazul ei. In cazul in care sunteti hotarat ca nu veti mai avea niciodata nevoie de acea masina, atunci puteti sa o radiati. Din momentul in care veti preda placutele de inmatriculare, de atunci nu va mai fi nevoie nici de aceasta asigurare obligatorie.

Conform comunicatului de presa emis de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, este obligatorie „incheierea unui contract de asigurare de raspundere civila atunci cand vehiculul este inca inmatriculat intr-un stat membru UE si poate sa fie condus, chiar daca este parcat pe un teren privat”.

De asemenea, aceeasi incheiere a unui contract de raspundere civila este obligatorie chiar si in cazul in care „proprietarul, exclusiv din alegerea lui, intentioneaza sa nu il mai conduca”. Asadar, daca vreti sa evitati anumite neplaceri, trebuie sa va faceti cat mai curand aceasta asigurare obligatorie.

masini-abandonate

Legea RCA din Romania prevede si faptul ca proprietarii pot cere suspendarea asigurarii.

1. Prevederile legale privind suspendarea contractului RCA

Art. 6 alin. (6) si alin. (7) din Legea 132/2017 (Legea RCA) se prevede : (6) Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat. Procedura suspendarii si a cazurilor de imobilizare se stabileste prin reglementari comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, ASF si Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. (7) Asiguratul are obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public. Neindeplinirea acestei obligatii este asimilata cu incalcarea obligatiei de asigurare si neindeplinirea obligatiei de a depune placutele de inmatriculare si se sanctioneaza contraventional conform art. 37 alin. (9). Pentru ca la momentul actual nu exista procedura prevazuta la art. 6 alin. (6) nu avem posibilitatea sa comunicam informatii suplimentare.

2. Accident de vehicule in perioada suspendarii contractului RCA ?

In cazul in care vehiculul responsabil de producerea unui accident de vehicule are contractul RCA suspendat plata despagubirii va fi efectuata de catre BAAR. Art. 33 alin. (1) litera c) din Legea 132/2017 (Legea RCA) se prevede : Art. 33 : Atributii ale BAAR in calitate de organism de plata a despagubirilor (1) In calitate de organism de plata a despagubirilor, BAAR garanteaza fara a avea beneficiu de discutiune despagubirea […] : c) in situatia producerii riscului pe perioada suspendarii contractului RCA, conform art. 6 alin. (6).