Fie că îți construiești o casă nouă sau o renovezi pe cea veche, o atenție deosebita trebuie sa o acorzi bucatariei. Aici petrecem foarte multe ore gatind sau pur si simplu bucurandu-ne de o cina liniștită impreuna cu familia.
De cele mai multe ori suntem blocati de buget in ceea ce priveste proiectele noastre dar si de foarte multe ori, cand s-a depasit acest obstacol, ne trezim ca suntem in pana grava de idei. In zilele noastre, designul minimalist extrem de tehnologizat, reprezinta o forma de evolutie si un tipar pe care tot mai multa lume pare sa il adopte.
Designul minimalist se aplica in mai multe domenii dar si in cel de design interior. In urma cu multi ani, se purtau bucatariile acelea incarcate, unde te loveai de absolut toate ustensilele de bucatarie si unde aveai nevoie de multe ore de munca pentru a face curat. Azi datorita tehnologiei si ideilor avansate de design interior, ne putem bucura de un spatiu de bucatarie aerist, bine finisat si nu in ultimul rand foarte practic.
Dar intai de toate, ce inseamna “MINIMALIST”?
Potrivit Wikipedia, Minimalismul se referă la acele mișcări sau stiluri în diverse forme de artă și design, în special arte vizuale și muzică, unde lucrarea de artă este redusă la părțile fundamentale.
Mies van der Rohe a spus: “Less is more”: “mai putin inseamna mai mult”, pentru a defini strategiile sale estetice de a pune mai mult accent pe structura internă a construcției, de a elimina pereții interni și de a adopta un plan deschis, reducând structura construcției la o “piele”, sau fațadă, puternică, transparentă și elegantă.
Designerul Buckminster Fuller a adoptat un motto similar, “Făcând mai mult cu mai puțin” (Making more with less), dar tehnicile lui erau mai degrabă axate spre tehnologie și inginerie decât estetică.
“Noi am adaptat acest lucru pentru a reflecta un mod de a trai, atunci cand cineva are nevoie de mai putine lucruri si mai putin spatiu de a le expune.”
Lumina este una dintre principalele aspecte ale minimalismului, in arhitectura cat si in designul interior. Lumina directa, indirecta ,difuza, puncte de lumina care pot mari spatiul, acoperi un zid, reflecta culorile, lumina anumite obiecte de mobilier sau accentua un anumit traseu.
Este foarte interesant de observat ca prin utilizarea filtrelor de lumina, materialelor foarte deschise ,sticla translucida, sau luminii difuze, obiectele par sa sfideze legile gravitatiei. Materialele translucide au mai degraba abilitatea de a sugera contururile decat de a ni le arata. Lumina care patrunde prin acestea estompeaza muchiile obiectelor, facandu-le sa arate de parca s-ar dizolva in spatiu. Panourile din lemn laminat au efect similar. Aparent solide de la distanta, pot fi modelate in foarte multe modalitati fara a strica aspectul final al suprafetei, fiind armonizat de lumina filtrata.
10 idei de bucătării cu design minimalist
In cele ce urmeaza va vom prezenta 10 bucatarii ce urmeaza acest trend minimalist. Speram ca una dintre ele vă va inspira in proiectele dumneavoastra.
#1 Necesita un spatiu mare. Suprafata de gatit se afla in partea centrala. Totul este simplu realizat din materiale de calitate: inox, sticla etc.
#2 Un alt model cu partea de gatit asezata central. Culoarea calda este accentuata de cele trei ferestre asezate deasupra chiuvetei. Spatiile de depozitare sunt generoase.
#3 Esti inuntru si parca gatesti in gradina la aer curat. Cei doi pereti de sticla si designul simplist te fac sa te simti tanar si plin de viata. La masuta din colt poti savura cafeluta cu iubitul/a.
#4 Culori inchise, lumini difuze si muchii ascutite. Totul pare desprins dintr-un film SF. Cu siguranta vei fi invidiat pentru aceasta bucatarie.
# 5 Bucatarie sau biblioteca? Spatii de depozitare bine integrate si luminate difuz cu spoturi indirecte. Iti da senzatia de liniste. Acea liniste si caldura pe care doar intr-o biblioteca o mai gasesti. Moment de inspiratie
#6 Electrocasnice frumos integrate. Intreg designul urmeaza aceleasi linii. Ceea ce pare un obiect de luminat este defapt hota. O idee stralucita
# 7 Lumina, foarte multa lumina artificiala, care alaturi de suprafete lucioase, fine fac ca totul sa para scaldat in lumina soarelui. Se preteaza in spatii unde lumina zile este slaba sau lipsete cu desavarsire.
# 8 Spatiu prea mic? Nu-i nimic il facem noi sa para mare. Acest design foloseste la maxim spatiul dintr-o bucatarie cu dimensiuni reduse, reusind cu succes sa integreze electrocasnicele si oferind in acelasi timp un spatiu de lucru aerisit.
# 9 In care dulap oi fi pus farfuriile? Nu conteaza, le gasesc eu. Imi place la nebunie
# 10 Piesa de rezistenta poarta numele de “eleganta si stil”. Un perete si ai rezolvat totul. Nimic nu se afla in spatele tau, nimic de care sa te lovesti. Te simti ca un Dj la platane. Hai lasa asta, dar de luminatorul din tavan ce zici?