Selfie-urile sunt responsabile pentru peste 250 de decese între octombrie 2011 și noiembrie 2017, se arată într-un nou studiu.
Cercetătorii au descoperit că principalele cauze ale deceselor asociate cu un selfie au fost centrate în jurul apei sau a vehiculelor în mișcare. Ideea de “zone non-selfie” a apărut într-un efort de a reduce cantitatea de decese provocate de acest fenomen.
Înainte de a merge undeva pentru a capta acel selfie unic, care va poate scoate “in fata” pe retelele sociale, poate ar trebui să vă gândiți întâi cât de mult sunteți dispus a risca pentru asta.
Mai mult de 250 de decese între octombrie 2011 și noiembrie 2017 pot fi legate de locul unde oamenii și-au făcut un selfie, a constatat un studiu recent.
Studiul a fost realizat de un grup de cercetători din India, ingrijorați de faptul că aici au loc cele mai multe decese legate de fenomenul selfie decât în orice altă țară. Este important de reținut faptul că cercetătorii și-au bazat concluziile pe știrile britanice despre decesele care au implicat un selfie, ceea ce înseamnă că pot exista și alte decese care au apărut în perioada de șase ani a studiului, care fie nu au fost raportate, fie au avut loc într-o altă tara.
Cel mai periculoase locuri pentru a face un selfie?
Apa
Potrivit studiului, au existat cel putin 70 de decese favorizate de selfie din cauza inecarii pe parcursul a 6 ani. Incidentele mortale includ oamenii care au fost smulși de valuri, ignorând avertismentele de siguranță de pe plajă sau care au căzut pur și simplu de pe vapoare.
Selfie-urile care provoacă moartea în acest loc sunt considerate foarte grave, deoarece au implicat cele mai multe astfel de accidente letale. Potrivit studiului, cele 70 de decese au provenit din 32 de astfel de incidente.
Înălțimile
Poate la fel de periculoase, sau chiar mai mult, sunt selfie-urile făcute în locuri înalte.
Studiul citează 48 de decese cauzate de “căderi” care au rezultat din 41 de incidente. Acesta reprezintă un număr mai mare de incidente fatale care implică un selfie decât cele datorate înecului, chiar dacă numărul total de morți este mai mic.
Iată o listă completă a cauzelor morții provocate de un selfie:
- animale – 8 decese – 7 incidente
- inec – 70 decese – 32 incidente
- electrocutare – 16 decese – 13 incidente
- caderi de la inaltime – 48 decese – 41 incidente
- foc – 48 de decese
- arme de foc – 11 decese
- mijloace de transport – 51 de decese – 28 de incidente
- altele – 7 decese – 4 incidente
Aproape trei sferturi din decesele provocate de fenomenul selfie sunt bărbați
Chiar dacă studiile au constatat că femeile își fac mai multe selfie-uri decât bărbații, aceștia din urmă se pare că sunt mai predispuși să se angajeze într-un comportament riscant pentru a surprinde imaginea perfectă.
Majoritatea celor 51 de victime ale căror decese au implicat un mijloc de transport au fost ucise în incidente legate de selfie unde au fost implicate și trenuri.
Cele mai multe dintre decesele cauzate de selfie-uri care implică arme de foc au avut loc în SUA. Conform hărții studiului, România înregistrează 2 astfel de incidente.
Pentru a reduce numărul de decese legate de acest fenomen, cercetătorii sugerează că orașele și alte entități publice pot desemna anumite locuri drept “zone interzise pentru selfie”. Această idee a fost deja pusă în aplicare în Mumbai, cel mai mare oraș din India, unde autoritățile au marcat 16 locuri pe care le consideră cele mai riscante pentru a face un selfie.
Alte țări au întreprins acțiuni similare pentru a se asigura ca oamenii își fac selfie în condiții de siguranță. Rusia a desfășurat o campanie de siguranță publică în 2015, centrat pe practicile de a face un selfie. Rangerii din Munții Catskill din sudul New York-ului au adoptat o serie de măsuri de siguranță în apropierea mai multor cascade și a marginilor stâncilor. Pe bilet vizitatori sunt avertizați a nu se pune în situații riscante în numele unor seflie-uri unice.
Iată și câteva imagini care demonstrează cât de periculos poate fi uneori un banal selfie: