Viața este grea pentru foarte mulți dintre noi. Problemele ne iau cu asalt, zilnic, din toate direcțiile. Ai uneori senzația că te sufoci sub greutatea stresului și chiar atunci când zici ca ai de toate, parcă tot nu te simți împlinit sau fericit. Mereu apare “ceva” care să-ți strice toată bucuria. Vorba aceea, când e pâine nu e sare și când e sare nu e pâine.
Grijile și problemele sunt de diferite feluri, materiale, de sănătate etc. Pentru toate acestea omul găsește de fiecare dată un țap ispășitor. Niciodată nu suntem noi de vină. Dacă o duci rău din punct de vedere material, dai vina pe stat, pe străini, pe partenerul de viață, pe soartă, pe oricine mai puțin pe noi înșine. Nu de puține ori auzim vorbe de genul: “din cauza conducătorului X suntem săraci, din cauza lor nu avem nimic” sau “au venit străinii peste noi și ne-au luat tot” ori scoți ochii partenerului “din cauza ta am ajuns cum am ajuns că nu ai fost în stare de nimic în viața asta” și exemplele pot continua.
Vedeți vreo problemă până aici? Problema e mereu la alții, niciodată la noi. Pe timpul comunismului, nu aveai ocazia să te dezvolți material deoarece nu erai lăsat și chiar și atunci erau persoane care reușeau cumva să fie puțin mai sus. În ziua de azi suntem liberi să prosperăm să ne construim un viitor strălucit și totuși nu o facem. În schimb ne mulțumim să tot aruncăm vina sau să invidiem cât putem de mult pe cel care s-a încununat cu succes.
Te întrebi mereu cum de alții au reușit și tu nu, zicând: “pai ăla a furat sau are neamuri bogate etc.”. Într-adevăr sunt și persoane cărora pur și simplu le surâde norocul în viață fără să fi făcut nimic, dar mai greu e să se mențină, iar cazurile sunt foarte rare.
De fiecare dată când cauți țapi ispășitori pentru problemele tale sau pentru situația în care te afli, pierzi. Ce pierzi? Pierzi timp prețios în care ai putea să faci ceva pentru tine în loc să cauți tot felul de scuze sau să invidiezi pe cel care o duce mai bine ca tine.
Ce ai putea face?
E simplu. Învață, muncește, fii serios, stabilește-ți un țel real nu fantasmagoric, bazat pe ceea ce se caută și ți se potrivește și încearcă să atingi acel scop cu orice preț. Domeniile în care poți avea succes sunt multe. Dar ține minte ceva de la mine, ceva ce mi-a spus tatăl meu și care mi-a rămas ca un ecou în minte: “Fiule, în viață lumea alege doar spumele, tot ce e mai bun. Dacă nu ești de folos societății cu nimic, lumea te marginalizează. Încearcă să fii cel mai bun în ceea ce faci și oamenii vor avea mereu nevoie de tine iar tu o vei duce bine.”
Mare adevăr grăia tata. Așa este. Nu face nimic cu jumătate de măsură, încearcă să devii tot mai bun în domeniul tău. Cine are nevoie de un medic de nota 5? Dacă faci o facultate sau o școală de meserii doar ca să ai “ceva la mână” fix aia vei avea. Nu îți va folosi la nimic. Va fi doar timp pierdut. Drumul spre succes nu e ușor. E presărat cu dezamăgiri și ratări de tot felul.
Important este să nu te dai bătut, să continui pe calea pe care ți-ai ales-o. Nu te uita nici în stânga nici în dreapta. Uneori vei rămâne dezamăgit dacă unul a reușit înaintea ta și asta îți poate tăia elanul. Fii tu însuți. Fii stăruitor. Fii perseverent, Fii harnic, Fii exigent cu tine însuți, Fii un luptător, Ai încredere în tine. Nu spune niciodată “Nu Pot”, nu exista așa ceva. Citește o carte. Nu te apuca de șapte lucruri deodată că nu ai să termini niciodată nimic. Du lucrul până la capăt. Ascultă mai mult și vorbește mai puțin – “căruța goală face multă gălăgie”.
Niciodată nu e târziu
În zilele noastre tehnica avansează cu o viteză amețitoare. Multe meserii, profesii, își pierd valoarea locul lor fiind luat de roboți sau dispar pur și simplu. Ce faci în cazul în care ești dat afară de la uzină pentru că s-a desființat? Dai vina pe guvern, pe authenticmagazin.com, începi să te plângi în stânga și în dreapta că te-au nenorocit, că cine te mai angajează pe tine la vârsta asta, mergi la București și protestezi în fața guvernului, stai acasă pe ajutoare sociale și te apuci de băut? Iar pierzi timpul? Timpul este cel mai prețios și nu ți-l mai đă nimeni înapoi.
Știi vorba aia “un șut în cur, un pas înainte”? Așa trebuie să gândești. Fii optimist. Adună-te și nu mai pierde timpul cu lamentările, că lumea nu are timp de tine și nu te ajuta nimeni. Singurul care te poate ajuta ești chiar tu. Identifică rapid ceva care îți place și pune mâna și învață, indiferent de vârstă. Niciodată nu e prea târziu să o iei de la capăt. Exista posibilitatea să îți fie chiar mai bine ca la uzina de unde ai plecat. Nu îți pierde timpul cu pelerinajul pe la moaște și biserici. Căci Dumnezeu te ajuta dar nu-ți bagă în traistă. Ești credincios? Foarte bine. Dar să știi că Dumnezeu te aude și în autobuz dacă i te rogi scurt în gând. E de ajuns un “Doamne Ajută” și El știe ce are de făcut. Tu fă-ți partea ta de treabă!
De ce să mă apuc?
Absolut de tot ce vrei și ce îți place. Dacă le-ai avut cu cartea, atunci învață programare spre exemplu, este foarte bine plătit și e nevoie mare pe piața muncii. Te poți face doctor, inginer etc., orice! Dacă cartea nu prea s-a lipit de tine, atunci învață să gătești, să conduci un camion, să pui faianță etc. Încearcă chiar o mică afacere, vinde pe internet murături, dulceață făcută de tine în casă etc. Fii perseverent și sigur vor veni și rezultatele mai devreme sau mai târziu. Nu sta cu gândul doar la bani că nu ai să reușești. Fă lucru de calitate, durabil, oamenii, după cum spuneam aleg ce e mai bun. Lucrul de calitate are preț și e căutat iar dacă e căutat vei prospera mai mult ca niciodată.
Dacă vrei să ajungi președintele țării o poți face să știi. Implică-te social și politic. Nu sta în casă în ziua votării. Nu-i lăsa pe alții să decidă soarta ta. O să zici: “Dar nu mai am pe cine vota!”. S-ar putea să ai dreptate. Păi nu sta. Schimbarea poate începe cu tine. Intră într-un partid care crezi tu că e mai aproape de viziunile tale. Fii activ. Spuneți părerea. Muncește pentru cariera ta. Fi tu alternativa pentru o țară nouă. Ai răbdare și într-o zi lumea va vedea că ești serios, implicat, activ și oamenii vor veni alături de tine. Așa poți ajunge președinte!
Ești propriul tău dușman
Sănătatea este tot ceea ce avem mai bun. Ca să fim sănătoși trebuie să avem grijă de noi să putem face tot ceea ce spuneam mai sus. Când avem o problemă de sănătate și aici nu intra în discuție afecțiunile grave cu care din nefericire se nasc unii oameni, avem tendința să aruncăm iar vina pe orice și oricine: “Ne otrăvesc ăștia cu mâncarea asta”, “corporațiile ne omoară cu chimicalele lor”, “sigur au dat ăștia cu ceva”. Pare cunoscut?
Ești gras, te doare ficatul, te simți obosit și sigur e de la e-uri? Dar tu ce faci? Bagi în tine până plesnești, orice, oricât și oricând, toate rahaturile. Stai toată ziulica pe telefon sau în fața televizorului. Vii de la muncă și te apuci imediat de o berică, două, cinci, zece, ca “să te destresezi”, apoi înfuleci rapid o farfurie mare de cartofi prăjiți cu 4 ouă ochiuri, un cârnat și o salată “sănătoasă”, că doar nu ai timp să gătești, ai fost prea ocupat cu… berica. Te culci la 2 noaptea după ce ai mai stat la nu știu ce film sau ai pierdut vremea în discuții inutile pe facebook, în timp ce ai mai băgat în tine o pungă mare de cipsuri.
Dimineața te trezești pe ultima suta de metri, înjurând guvernul, partenerul, șeful, soarta pentru starea ta de rahat. Nu mai mănânci că nu mai ai timp. Îți aprinzi o țigară, bei o cafea și s-a dus pofta. Pleci în fugă, rupt de oboseală, fără niciun chef. La muncă, pufnești și trântești. Mai fumezi 20 de țigări, bei 2 energizante ieftine și un bidon de cola. Mănânci un sandwich abia pe la ora 15, înjurându-ți iar șeful că nu ai timp să mănânci și că salariul e de rahat că nu îți ajunge, dar tu tocmai ce ai dat pe țigări, cola și energizante 30 de lei, la care dacă aduni și berea de seară se fac vreo 50. Acum înmulțește-i cu 30 de zile. In weekend, bei de rupi cu prietenii, discutând cele mai aprinse subiecte, ca doar d’aia e weekend, bagi iar vreo două pachete de țigări, că trage la băutură și mănânci un lighean de mici, toate astea în timp ce casa stă să cada pe tine.
Stilul tău voinic își arată colții la un moment dat. Vine ziua decontului. Te doare în dreapta, în stânga, stomacul, dantura e praf, pielea lăsată și îmbătrânită, respiri greu, ai 120 de kg și abia dacă te mai poți apleca, te dor toate oasele și în buzunarele tale bate vântul. Ce ai făcut cu viața ta omule? Îți zice doctorul că nu mai ai voie aia sau aia dar nici pe el nu-l asculți. Mai desfaci un bidon de bere, tragi adânc din țigară și începi să arunci vina în stânga și în dreapta: “Fu…i în gură de hoți și de nemernici ne-au adus la sapă de lemn”, strigi în timp ce arunci chiștocul de țigară pe jos după care tragi și o flegmă puternică.
Trece pe lângă tine un domn într-o mașină scumpă, are părul grizonat, dar e subțirel, îngrijit și îmbrăcat scump, de bun gust. Îl privești cu ciudă și amărăciune spunând: “de unde dreacu a avut ăsta bani de așa ceva, sigur a furat” și mai iei o gură de bere, muști dintr-un mic și îți aprinzi altă țigară. Ajungi iar noaptea târziu în pat, nu te mai speli, că e prea târziu și ești prea “obosit”. Casa este dată peste cap și aproape că nu mai ai nici-o rufă curată. Te pui în pat înjurând printre dinți. Încep gândurile: “de unde naiba scot eu banii de chirie, de rată la ultimul răgnet de iPhone… trebuie să schimb ceva. De mâine mă apuc de sală, gata nu mai beau, nu mai fumez, ma fac om”.
Teoria ca teoria dar practica ne omoară. A doua zi? O iei de la început cu ce știi tu să faci mai bine și tot procesul se reia. Azi așa, mâine așa și într-o zi te trezești prea bătrân, prea bolnav, prea sărac, prea devreme. Ce ai pierdut? Ai pierdut timpul, viața ta, sănătatea ta, fericirea ta. Puteai avea totul, dar ai fost prea ocupat cu a da vina pe alții și în tot acest timp tu ai fost singurul tău dușman. Chiar și în al 12-lea ceas… ridică-te! Fă ceva! Scutură-te odată și schimbă tot. Incepe să citești, să inveți, fă curat, spală-te, repară, fă sport, ajută pe cineva, plantează un pom. Nu uita: NICIODATĂ NU E PREA TÂRZIU!
autor: authenticmagazin.com
Sau… poți începe să înveți gramatica limbii române. Bun articolul, dar redactat penibil. Tortura limbii române scrise! Poate că de aici ar trebui să începem, să știm că „a fi” la imperativ afirmativ se scrie „fii”, în loc de „fi”, „nicio” nu are cratimă, dar „spune-ți” are, etc.
În rest, ok, sunt de acord.
Excelent intreg materialul!!! Foarte realist, as spune “prea” realist ca sa aiba mult efect! Nu ma pricep sa caut, dar nu am vazut numele autorului! Sincere felicitari pentru sanatatea mintala de care da dovada! Imi doresc sa mai accesez si alte materiale cu aceeasi semnatura! Cu respect, Mihai!