“ Anii noştri s-au socotit ca pânza unui păianjen. Zilele anilor noştri sunt şaptezeci de ani. Iar de vor fi în putere optzeci de ani şi ce este mai mult decât aceştia, osteneală şi durere” (Psalmul 89, 10-11)

Secretele unei vieți lungi și fericite sunt cât se poate de simple. Foarte multe dintre ele nu mai pot fi numite chiar “secrete” deoarece sunt deja arhicunoscute. În ceea ce urmează însă vom insista asupra unor puncte din viața noastră ce au fost tratate, să zicem, cu superficialitate.

Secrete de viață lungă și împlinită

Gândește pozitiv. A gândi pozitiv înseamnă a privi la partea frumoasă a vieții, a te concentra și pe ceea ce ai realizat și nu doar pe ce ți se pare că nu ai privind mereu în curtea vecinului. Cercetătorii de la Mayo Clinic, Rochester/Minnesota au demonstrat în 2002 că persoanele optimiste au cu 50% mai multe șanse de a trăi mai mulți ani decât cele înclinate spre pesimism și resemnare.

Fii stăpânul și nu sclavul somnului. La o anumită vârstă când efortul fizic și mental este moderat ar trebui să te bucuri mai mult de viața liberă dobândită după anii de muncă, fiindu-ți îndeajuns 6 sau 7 ore de somn. Pentru doamne, somnul „de frumusețe” este benefic atât timp cât este păstrată măsura.

Potrivit unui studiu american din 2002 somnul excesiv reduce speranța de viață. Cercetătorii au calculat că indivizii care dorm prea mult (mai mult de 8 ore pe noapte), sunt mai expuși decât subiecții normali la risc de moarte prematură. Exagerarea în celălalt sens, adică mai puțin de 7 ore de somn pe noapte, este la fel de riscantă.

Alege un comportament preventiv. Potrivit studiului INTERHEART din 2004 acoperind 30.000 indivizi de pe toate continentele și din toate rasele, jumătate sănătoși și jumătate supraviețuitori ai unui prim infarct miocardic acut, a dovedit că 90 % dintre infarcturi pot fi evitate renuntând la fumat, controlând grăsimile din sânge, prevenind diabetul tip II și hipertensiunea, dăruind și primind o bună integrare psiho-socială, reducând obezitatea abdominală, precum și prin suficienta activitate fizică pentru sănătate sau printr-un regim alimentar bogat în legume și fructe, iar în final prin consum de alcool care nu depășește nivelul moderat (în această ordine a importanței).

viata

Ai grijă de sănătatea ta… financiară. “Sănătatea financiară” este o preocupare elementară pentru sănătatea personală și a familiei.

Sănătatea și prevenția presupun venituri decente, asa cum se observă că a mânca sănătos este mult mai costisitor decât o dietă obișnuită.

Stabilitatea materială poate fi asigurată, pe lângă renunțarea la obiceiuri costisitoare și nesănătoase (fumat, alcool), uneori prin angajarea post-pensionare în munci ce presupun efort moderat și/sau valorificarea unei experințe/calificări deosebite.

Foarte mulți oameni ajunși la vârsta pensionării nu mai fac nimic din acel moment. Această atitudine este extrem de toxică și fără știința lor le scurtează viața cu foarte mulți ani. A rămâne activ sau măcar semi-activ îți prelungește viața considerabil.

De partea cealaltă, exagerarea fără rost a preocupărilor materiale, goana după prea mulți bani și avere, induce un stres pe care vârsta a 3-a îl gestionează dificil, uneori în detrimentul sănătății și chiar al vieții.

Renunțarea la fumat. Povestea bunicului care a trăit 100 ani fumând ca un turc, spusă de mulți fumători în apărarea viciului lor, poate fi uneori adevărată, dar are defectul că, se referă, cel mai probabil, la unul singur dintre cei 1000 de bunici super-fumători, ne pomenindu-se absolut nimic despre soarta celorlalți 999, foarte probabil morți prematur datorită acestui viciu.

Gestionează stres-ul cu mai multă înțelepciune. Era o vorbă în popor: “A trăit mult că le punea pe toate la fund”, adică nu dădea importanță micilor probleme ale vieții tratându-le uneori cu o oarecare doză de superficialitate, în așteptarea unei rezolvări mai simple și mai naturale.

“A lăsa zilei de azi necazul ei” pentru a avea timp de reflecție peste noapte, reprezintă uneori o mai bună soluție pentru o problemă dificilă. Limpezirea gândurilor și ieșirea din acel moment de încordare este o dovadă de înțelepciune, care cel mai adesea aduce liniște și de cele mai multe ori vine și cu soluția problemei.

Dieta bogată în antioxidanți. După cum ați observat nu am pus accent pe alimentație până acum deoarece în general foarte multe recomandări se bazează pe acest aspect iar această informație este ușor de găsit.

Totuși nu putem neglija și acest sector. Așadar adăugăm faptul că prin alegerea unor alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fasolea, afinele, anghinarea etc. sau condimente precum scorțișoara, cuișoarele, se pot încetini efectele îmbătrânirii.

Antioxidanții au rol în combaterea acțiunii nocive a radicalilor liberi care accelerează procesele de deteriorare la nivel celular.

Căsătoria din dragoste poate fi de asemenea considerată ca rețeta unei vieți lungi.
Întotdeauna este loc de mai multă iubire, iar iubirea care ca și mișcarea, pentru sănătate, poate fi considerată elixirul vieții și al inimii.

Ai grija de un animal. Nimic nu e mai frumos și mai sănătos pentru inimă, ca dragostea oferită de micile necuvântătoare care ne înconjoară. O pisicuță îți poate oferi dragoste și gingășie fără margini, copleșindu-te cu atingerile și torsul ei.

Un cățel este un companion de viață care te va iubi necondiționat. Alături de el nu te vei mai simți niciodată singur. Bineînțeles totul vine la pachet și cu ceva responsabilități însă și acelea trebuiesc privite tot ca un lucru pozitiv deoarece te țin activ.

În încheiere menționăm că un stil de viață cumpătat din toate punctele de vedere, orientat mai degrabă spre prevenție decât spre tratarea bolii și însoțit de o dezvoltare spirituală armonioasă vă poate aduce o viață lungă și împlinită.

Bibliografie: Radu Negoescu – Buletinul stil de viață sănătos. Publicație a Compartimentului de Promovare a Sănătății din Centrul Regional de Sănătate Publică București. Nr. 10-Ianuarie 2011

Conu Ticu/authenticmagazin.com