Când spui “capsula timpului”, invariabil te gândești la ceva îngropat de zeci de ani sau chiar o sută de ani. Dar dacă arunci o privire în mijlocul anilor 1990 posibil să rămâi la fel de surprins, cum aveau să descopere niște studenți de la Universitatea Shenandoah din Virginia, SUA.

Poate că nu v-ați născut în 1993, sau poate că pare ca și cum ar fi fost ieri, dar marea deschidere a capsulei timpului arată cât de  mult ne-am schimbat în ultimii 25 de ani.

Printre “comorile antice” găsite în cutie se găsesc: o casetă audio (populare pentru stocarea audio și muzică în anii 1990), cărți de benzi desenate, un ziar, fotografii și alte lucruri.

Una dintre fotografiile scoase la lumină (vezi foto mai jos) înfățișează trei studente de la Universitatea Shenandoah  aflate la acea vreme într-un turneu coral în Elveția 1991, coafura fiind cea mai evidentă dovadă a acelor ani.

foto caspula timpului

Capsula a inclus chiar și unele înregistrări cu formația Beatles pe vinil, care nu au fost publicate în 1993 desigur, dar probabil erau valoroase pentru clasa din 1993 la Shenandoah și încă se ascultau. Un student numit Tobie a inclus și o înregistrare audio cu recital.

Cum se întâmplă în cazul multor capsule ale timpului, umezeala a distrus o mulțime de obiecte, în special orice lucru care este făcut din hârtie, anuarul din 1993 părea să fie destul de afectat, deși universitatea are, probabil, copii care nu au fost îngropate.

Un playlist imprimat de Universitatea din Shenandoah în 1993 includea hituri precum: “Twist And Shout” de Beatles, “Fast Car” de Tracy Chapman, “Thriller” de Michael Jackson, “Jane’s Got A Gun” de Aerosmith și “Another One Bites The Dust” de Queen.

În capsulă s-au mai găsit și programe TV care conțineau filme precum: Saved By the Bell (Salvați de clopoțel) sau Baywatch, foarte populare și la noi.

Alte comori găsite în cutie includ: un pachet de prezervative (expirat în martie 1997), un permis de parcare al Universității Shenandoah, un ornament sub formă de hipopotam și un carnet de student.

De departe cele mai emoționante au fost însă mesajele lăsate de studenți care explicau unde se văd ei în 2018. Ei se vedeau la casa lor alături de familia lor în cea mai mare parte, sau mari vedete și, într-un singur caz, cineva se vedea călătorind prin lume ca și cântăreț de operă. Astăzi nu știm dacă aceste vise li s-au împlinit, dar sperăm fie așa.

Capsula a mai inclus, de asemenea, și un dinozaur de jucărie, acesta fiind un indiciu pentru lansarea primului Jurassic Park în cinematografe.

Dacă aveți nevoie de alte repere pentru anul de grație 1993, aflați că Bill Clinton era președintele Americii (din ianuarie), iar cântecul cu cea mai mare vânzare din acel an în SUA a fost “I Will always Love You” a lui Whitney Houston.

Imagini de la ceremonia de deschidere a capsulei timpului pot fi văzute în videoclipul YouTube de mai jos, o platformă care s-a lansat 12 ani mai târziu (2005), de la momentul îngropării capsulei în 1993: