Cel mai mic oraş din România, Băile Tuşnad, atrage anual aproape jumătate de milion de turişti, majoritatea dornici să se bucure de tratamentele cu ape minerale, recomandate în special celor cu afecţiuni ale inimii.
Aerul curat de la Băile Tuşnad este principalul atu al staţiunii situate la 32 de kilometri de Miercurea Ciuc. Dar şi curele de tratament cu ape minerale făcute la Tuşnad sunt renumite nu doar în România, fiind an de an căutate de sute de mii de turişti români şi străini. Despre apele minerale din zona Tuşnadului există dovezi scrise încă din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în care se menţionează prezenţa unor izvoare de ape minerale cu efecte curative, folosite de către localnicii satelor din apropiere.
În prezent, peste 450.000 de turişti înnoptează anual la Băile Tuşnad, iar numărul celor care doar vizitează staţiunea ajunge la 1,5 milioane în fiecare an. 80% din ei sunt români, iar restul, din ţări precum Ungaria, Israel, Germania, Olanda, Franţa.
Mofetele scad tensiunea
„La Tuşnad avem ca factori naturali de cură apa cu bioxid de carbon şi gazul sub formă de emanaţie naturală. Apa cu bioxid de carbon o folosim sub formă de baie individuală, emanaţia naturală de bioxid de carbon o folosim sub formă de mofetă. Mofeta este o încăpere sub formă de amfiteatru cu scări, iar în mijloc ies gazele acelea pe care pacienţii le inhalează.
În locul în care Dumnezeu a lăsat această emanaţie de gaz omul a construit jur împrejur. În principiu, ca şi tehnică, se stă treptat. Se începe cu cinci minute şi se ajunge la o cură de 20 de minute. Tot treptat, pacientul face cura mai întâi sus în amfiteatru, apoi coboară progresiv în timpul curei. Atât baia individuală, cât şi mofeta, deci bioxidul de carbon, fac vasodilataţie arterială, scad tensiunea şi îmbunătăţesc circulaţia. Acestea sunt principiile pe care ne bazăm noi în tratamentul pe care îl facem la Băile Tuşnad“, explică Marieta Motricală, medic primar balneologie şi recuperare medicală în cadrul unuia dintre hotelurile dotate cu bază de tratament din Băile Tuşnad.
Ce indicaţii au toate acestea? „Evident, având în vedere proprietăţile factorilor de cură, principalele indicaţii sunt bolile cardiovasculare, şi aici ar fi hipertensiunea arterială, în primul rând, arteriopatiile periferice, cardiopatiile ischemice, stările după infarctul miocardic acut, dar nu mai degrabă de şase luni de la externare, stările după accident vascular cerebral, la fel, nu mai degrabă de şase luni de la externare“, completează specialista.
Se pot face şi băi
În decembrie 2013, la Tuşnad s-a inaugurat singurul centru balnear cu apă termală din regiune, investiţia fiind realizată de municipalitate din fonduri alocate de Guvern. „Centrul balnear are o capacitate de 250 de locuri cu 6 bazine, unul cu apă termală, unul de înot, unul pentru copii mici, 2 bazine cu aburi şi unul legat, astfel încât se poate ieşi afară. Clădirea mai are 3 saune, o cameră cu sare şi o cameră pentru masaj şi una cu aparate de fitness“, enumeră primarul localităţii Băile Tuşnad, Albert Tibor.
Centrul este extrem de căutat de turişti, iar în primul an de funcţionare a avut peste 100.000 de vizitatori. Adulţii plătesc pentru biletul de intrare 30 de lei, iar cei cu înălţimea de până la 1,30 metri, doar 15 lei. „Suntem singura unitate din zonă care are şi apă termală. Aşadar, funcţionăm în toate anotimpurile. În sezon avem în jur de 700 de clienţi pe zi. Avem turişti din toată ţara, şi ne caută acum din ce în ce mai mult şi străinii. Avem o piscină şi în aer liber, restul acoperite“, spune Eva Duţă, administratorul complexului.
Plimbări pe „poteci de cură“
Bogat în ioni negativi, aerul de la Băile Tuşnad este atât de benefic, încât turiştii cu afecţiuni pulmonare simt rapid o îmbunătăţire a stării lor după numai câteva zile de plimbări. „Ionii negativi din aerul respirat aici are şi un uşor rol sedativ. Ca şi indicaţie, merge foarte bine în stările de suprasolicitare“, precizează medicul Marieta Motricală.
Nu numai persoanele cu afecţiuni ale inimii sau pulmonare ori cele suprasolicitate au indicaţie să meargă la Băile Tuşnad. „Beneficiile naturii, dar şi masajul şi celelalte terapii disponibile aici sunt benefice şi pentru cei cu afecţiuni reumatice, nevroze, afecţiuni ale tubului digestiv, ale căilor respiratorii.
Tratamentele pe care le promovăm sunt pentru diferite categorii de clienţi: pentru persoane mai tinere – cele relaxante şi de tonifiere, iar pentru persoanele mai în vârstă – tratamentele pentru repunerea în formă, pentru refacerea capacităţilor pierdute sau diminuate în urma trecerii timpului“, explică Ileana Colcer, directorul unui complex hotelier de 4 stele cu bază de tratament din Băile Tuşnad. Sursa: adevarul.ro
Desigur ca nu v-ati intrebat cine sunt noi proprietari ai lacului, hotelurilor, pensiunilor si daca sunt cetateni romani!!!
Am fost anul acesta, totul era dezolant. Lacul era de vanzare impreuna cu cladirile de pe mal. Multa mizerie si nepasare….