Ai un catel care a trecut de 6 luni si iti pui intrebarea daca e bine sa-l sterilizezi sau nu. Este o decizie greu de luat pentru unii stapani de caini. Pentru a te ajuta in luarea unei astfel de decizii informeaza-te citind informatiile de mai jos.
De ce se sterilizeaza cainii
Pentru ca in lipsa actului sexual secretia prelungita a hormonilor duce la infectii si maladii severe pentru animal.
La femele nesterilizate tumoriile apar la nivelul mamelelor (sfarcurilor). Sterilizarea femelei reduce riscul aparitii tumorilor la nivelul mamelelor cu peste 95%, daca este sterilizata inainte de primele calduri. La masculi tumorile apar la nivelul testicolelor.
Ce spune legea 257 / 2013 : “Este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune, metisii acestora, exceptie facand exemplarele cu regim special prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonantei de urgenta.”
Art. 39 spune ca persoanele fizice, juridice, asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor care detin caini de rasa comuna sau metisi pe teritoriul tarii au obligatia sa sterilizeze.
Rasa comuna inseamna caine maidanez sau comunitar.
Cand se face sterilizarea cainelui
Parerile sunt impartite. Fiecare medic veterinar are teoria lui. Unii recomanda sterilizarea inainte de a intra cainele in calduri, iar altii recomanda sterilizare dupa ce animalul se dezvolta complet.
Motivul pentru care patrupedul ar trebui sterilizat cand atinge maturitatea este ca hormonii au un rol important in dezoltare. Daca sterilizarea este facuta mai devreme animalul risca sa nu atinga potentialul maxim.
In oricare din cazuri este bine sa tineti cont de opinia medicului veterinar.
La ce varsta se sterilizeaza cainii
Varsta ideala pentru sterilizarea cainilor mici este de 6 – 7 luni. Varsta ideala pentru cainii mari este de 10 – 12 luni.
Cat costa sterilizarea cainelui
Fiecare medic veterinar si fiecare cabinet veterinar are pret diferit.
Sterilizarea costa intre 50 si 500 de lei. La cainii mici sterilizarea este mai ieftina pentru ca incizia este mai mica, necesita anestezie mai putina, fire (resorbabile sau neresorbabile), tratament postoperatoriu, etc.
Avantajele sterilizarii cainilor
- protejeaza cainele de problemele hormonilor sexuali (tumori, maladii, infectii interne, etc.)
- elimina riscul unei sarcini nedorite
- reducerea cazurilor de cancer mamar la femele
- reducerea cazurilor de cancer la testicole la masculi
- reduce riscul tumorilor si infectiilor la caine
- nevoia de calorii scade
- au sansa la o viata mai lunga si mai sanatoasa
- pe perioada caldurilor pot aparea probleme de comportament si igiena
- dupa sterilizare un caine isi schimba comportamentul fata de stapan. Acesta devine mult mai atasat si asculta comenzile mult mai bine (se dreseaza mai usor). Se spune ca dupa sterilizare catelul devine al tau 100%!
Dezavantajele sterilizarii cainilor
- nu se mai pot inmulti
- sterilizarea costa timp si bani
Intrebari frecvente
1. Cum se face operatia de sterilizare ?
Medicul face anestezie si apoi o incizie pentru indepartarea organelor sexuale. Incizia se inchide si cainele nu simte nimic.
2. Care sunt riscurile sterilizarii ?
Medicii fac sterilizari des si considera acest tip de operatie sigura. Este o operatie de rutina la fel ca apendicita. La cerere se pot efectua analize de sange.
3. Cand poate puiul sa vina acasa ?
De obicei in aceeasi zi, chiar si dupa cateva ore. Daca este nevoie pentru siguranta medicii pot retine anumalutul peste noapte.
4. Ce facem dupa sterilizare ?
Este bine sa cainele sub observatie dupa operatie. Daca observati orice activitate anormale luati legatura cu medicul veterinar.
5. Care probleme pot sa apara ?
Uneori medicii isi fac treaba, dar cainele chiar nu sta locului. Tineti sub observatie urmatoarele lucruri:
- daca se limnge prea mult
- daca se deschide operatia (incizia)
- daca se umfla operatia (inflamarea inciziei)
- scurgeri de sange
- moleseala si apatie dupa cateva zile
6. Cand isi poate relua activitatea normala ?
Fiind o operatie animalul are nevoie de cateva zile sa-si revina fizic. Unele dintre ele sunt vioaie dar nu trebuie sa faca miscare sau sa alerge 2-3 zile.
Concluzie
Sterilizarea este necesara pentru stapanii care nu cresc caini pentru monta. Cainii de companie sterilizati au sanse mult mai mici sa dezvolte boli.
Nu stiu daca este rea vointa sau lipsa de informatie, insa sterilizarea are si alte efecte secundare negative.
Animalul poate fi afectat dpdv psihic: dezvolta tot felul de psihoze, anxietati care la examinare clinica ( anamneza, analize de sange de orice fel – nu conduc catre niciun diagnostic). Se reduce, de cele mai multe ori, longevitatea animalului.
Astfel, in urma studiului clinic realizat de CRO-ul nostru, dintr-o “cohorta” de 50 subiecti ( 35 femele si 15 masculi) sterilizati asa cum spuneti dvs inainte de aparitia primului ciclu menstrual ( popular = calduri) si/ sau dezvoltarea fizica si/ sau a organelor sexuale feminine si masculine, 85-86% au prezentat efecte secundare grave sau mai putin grave.
Cainii fara stapan, sa fie toti sterilizati, de acord. Cei cu stapani insa, parerea mea, trebuie sa ii lasati sa decida singuri pentru companionii lor.
Toate cele bune!!!
Principal Investigator