Cand spui piure de cartofi spui, inevitabil, una dintre cele mai apreciate garnituri de la noi. Cartofii gatiti in acest fel sunt usor de facut, extrem de deliciosi si foarte simplu de combinat cu diverse feluri de mancare principale. Ii folosim drept garnitura langa copanele, tocanita de porc sau alaturi de multe alte specialitati.

Cu toate ca, pentru ca sa faci piure de cartofi nu pare o treaba prea grea, nu de putine ori ti s-a intamplat sa nu nimeresti consistenta dorita, piureul sa nu fie suficient de cremos, sau chiar sa ramana plin de cocoloase.

Piureul – una dintre cele mai comune, rapide și ușor de făcut mâncăruri/garnituri din lume.

Și una dintre cele mai versatile și gustoase, totodată. Poți să îl faci clasic sau cu lapte, brânză, unt, smântână, ceapă. În ciuda faptului că este un fel de mâncare pe care absolut oricine îl poate face, se pare că…  până acum nimeni nu a stiut care e cea mai gustoasa metoda.

Mai toți procedăm astfel: curățăm cartofii, îi punem la fiert, îi scurgem de apă și apoi îi pisăm adăugând și restul de ingrediente. Greșit!

Potrivit bucătarului chef Tyler Florence, metoda corectă ( a se citi “cea mai gustoasă”) de gătire a piureului e alta. Total diferită, dar deloc complicată.

Potrivit lui Florence, cartofii trebuie fierți in ingredientele cu care vrei să îi combini.

Pur și simplu speli și cureți cartofii cruzi, îi tai cubulețe și îi pui la fiert în lapte cu unt, sare etc. (de exemplu). Așa cartofi iau timp să absoarbă aromele ingredientelor respective.

Când s-au fiert cum trebuie, scoate cartofii într-un alt vas. Pisează-i, încorporând treptat lichidul aromat în care i-ai fiert.

Crede-ne pe cuvânt! Așa o să faci cel mai gustos piure pe care l-ai mâncat în viața ta, cu minimum de efort, doar respectând sfatul genial de mai sus.

Insa de acum totul va fi mult mai usor, deoarece avem pentru tine cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci un piure delicios de sa te lingi pe degete, care iti va aduce cu siguranta laudele.
familiei tale si a invitatilor vostri.

Metoda clasica pentru piure de cartofi:

piure-de-cartofi1

– Fierbe cartofii la foc mediu, in apa cu sare
– Adauga in compozitie unt de cea mai buna calitate
– Adauga treptat lapte in timpul pasarii

– Laptele adaugat trebuie sa fie rece
– Nu folosi mixer sau robot – va deveni o pasta si nu un piure
– Adauga in compozitie doua linguri de smantana

– Poti folosi cu incredere cartofi rosii, acestia absorb mai putina apa.
– Cartofii se paseaza in acelasi recipient in care au fost fierti (caldura ajuta la pastrarea consistentei lor).

La compozitie poti adauga dupa gust si dupa plac tot felul de condimente: usturoi, piper, nucsoara etc.

Cartofii reprezintă o sursă importantă de vitamina C, care îi face foarte importanţi pentru sistemul imunitar, inimă şi piele. Bolile precum scorbutul, cauzat de deficitul de vitamina C, pot fi evitate dacă incluzi în dieta ta cartofii.

Vitamina B6, folosită în vindecarea a peste o sută de boli, este, de asemenea, prezentă în cartofi. Printre multe alte beneficii, vitamina B6 previne bolile de inimă, pietrele la rinichi şi depresia.

Prezenţa vitaminei B6 în cartofi face din acesta un ingredient perfect pentru sportivi. Alergiile şi reducerea puterii sistemului imunitar pot fi evitate prin consumul acestor tuberculi.

Un singur cartof conţine 1,627 grame de potasiu. Cea mai mare concentraţie de potasiu se găseşte în coajă.

Potasiul este foarte important pentru organism. Chiar şi un mic deficit de potasiu în organism poate duce la hipertensiune arterială şi provoacă sensibilitate la sare.

De asemenea, cartofii conţin fier si cupru. Fierul este foarte important pentru menţinerea hemoglobinei în organism.

Lipsa fierului duce la ameţeli, lipsa energiei, dureri de cap şi anemie. Cuprul şi fierul din organism sunt importante pentru formarea celulelor roşii.

Vitamina A nu este prezentă în toţi cartofii, ci doar în cei dulci. Această vitamină este foarte importantă pentru ochi, piele şi în vindecarea rănilor.

Cartofii reprezintă o mâncare hrănitoare şi săţioasă după ce îi consumi nu îţi va mai fi foame pentru câteva ore. Mai mult, cartofii conţin şi hidraţi de carbon, care sunt o bună sursă de energie.