Apple nu a inventat calculatorul portabil și nici Toshiba sau IBM nu au făcut-o. Primul laptop din lume a fost creat în aprilie 1981 de o companie numită Osborne, condusă de un jurnalist transformat în antreprenor numit Adam Osborne.

El a fost văzut odată ca fiind contemporan cu Bill Gates și Steve Jobs, iar Osborne Computer a fost odată  compania cu cea mai rapidă creștere din istoria Silicon Valley. Din păcate compania s-a prăbușit în mai puțin de 30 de luni de la lansare.

Proiectul numit Osborne 1, a cunoscut un succes amețitor în ciuda faptului, că nu avea o baterie, cântărea 10,7 kg, avea un ecran minuscul de numai 5″ (13 cm), iar prețul era de 1795 dolari echivalentul a 4832 dolari astăzi.

osborne1

Osborne1

Publicația InfoWorld declara, despre noul computer, într-un articol de pe prima pagină în luna aprilie 1981: “Dacă credeți că prețul tipărit mai sus a fost o greșeală, vom repeta: 1795 dolari“.

În septembrie 1981, Osborne Computer Company a cunoscut prima lună de vânzări în valoare de 1 milion USD.

osborne-1-side

A fost, de asemenea, unul dintre primele computere care au venit însoțite de un software util și ieftin la acea vreme.

Făcând câteva pariuri tehnice neinspirate au anunțat lansarea următorului model de laptop, numit Osborne Executive, cu mult timp înaintea lansării, o greșeală clasică cunoscută acum drept “efectul Osborne“.

Osborne Executive

Osborne Executive

Osborne Computer Corporation a anunțat succesorul lui Osborne 1 în 1982, modelul Executiv OCC-2, iar la începutul lui 1983, compania a anunțat un model și mai avansat, Osborne Vixen.  Acesta era un computer mai mic, cu tastatura atașată permanent.

Cu toate acestea, în imposibilitatea de a-și bate competiția de pe piață (IBM), Osborne Computer Corporation a intrat în faliment în septembrie 1983. A mai lansat modelul Osborne-4 (Vixen) în 1985, dar nu a fost vândut într-un număr foarte mare.

Osborne Vixen

Osborne Vixen

După ce Osborne Computing s-a oprit complet în cele din urmă în 1986, Adam Osborne lansat o companie de software numită Paperback care distribuia software ieftin prin librării. Noua companie și-a găsit sfârșitul în urma unui proces pe care l-a pierdut.

Conu Ticu/authenticmagazin.com