Două radio-telescoape sincronizate pentru a observa același punct de pe cer, au descoperit mai multe despre unul dintre evenimentele cele mai misterioase ale Universului.
Telescoapele Murchison Widefield Array (MWA) și SKA Pathfinder (ASKAP) din cadrul Universității Curtin Australia, cercetează cerul în căutarea unor emisii rapide de unde radio, care nu sunt altceva decât flash-uri foarte puternice de energie provenind din spațiul îndepărtat.
Potrivit sciencedaily.com, aceste evenimente extreme durează doar o milisecundă, dar sunt atât de puternice, încât mulți astronomi au interpretat inițial prima înregistrare a acestor flash-uri de energie ca pe o eroare de observație.
În cercetările publicate în Astrophysical Journal Letters, astronomii descriu modul în care telescopul ASKAP a detectat câteva explozii radio extrem de luminoase, dar MWA, care scanează cerul la frecvențe mai joase nu a observat nimic, chiar dacă a fost îndreptat către aceeași zonă de cer în același timp.
Autorul principal al studiului, dr. Marcin Sokolowski, de la Universitea Curtin, secția Centrului Internațional de Cercetare pentru Radio Astronomie (ICRAR), a declarat că nu au fost observate raze de enrgie la frecvențe mai joase.
“Când ASKAP vede aceste evenimente extrem de puternice, iar MWA nu, ne spune că se întâmplă ceva cu adevărat neașteptat, fie că sursele rapide de izbucnire a emisiilor nu emit la frecvențe joase, fie că semnalele sunt blocate în drum spre Pământ“, a spus dr. Sokolowski.
Ambele telescoape au reușit în final să surprindă aceeași emisie de raze, deoarece cele două telescoape sunt situate unul lângă celălalt în deșertul regiunii Murchison din vestul Australiei.
“Exploziile rapide de energie radio sunt imprevizibile, astfel încât să le prindem atunci când ambele telescoape se uită în aceeași direcție nu este ușor”, a spus dr. Ramesh Bhat, co-autor în cadrul aceluiași proiect la ICRAR-Curtin.
MWA efectuează cercetări de anvergură asupra întregului cer al emisferei sudice realizând observații profunde asupra regiunilor vizate. Aceasta permite astronomilor să urmărească patru obiective științifice esențiale. Scopul principal fiind detectarea hidrogenului gazos intergalactic care a înconjurat galaxiile timpurii în timpul epocii cosmologice a reionizării.
ASKAP este unul dintre cele mai rapide telescoape din lume. Proiectat de CSIRO, ASKAP este alcătuit din 36 de antene, răspândite pe o suprafață de 6 km, care funcționează împreună ca un singur instrument numit interferometru.