La școală am învățat cu toții că cel mai înalt munte din lume este Muntele Everest. Aflat în munții Himalaya, la granița dintre Nepal și Tibet, Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării.
Cu toate acestea putem aprecia că alți munți sunt mai înalți decât vestitul vârf. Totul depinde de cum îi măsurăm.
Convențional, înălțimea munților este raportată la nivelul mării. Cu toate astea această măsurătoare nu ar fi cea mai corectă deoarece, nivelul oceanului planetar, variază cu până la 100 de metri pe toată planeta, datorită curenților și gravitației.
Dacă privim astfel lucrurile, alți munți ar fi deja avantajați, având în vedere și faptul că Everestul, în particular, “păcălește” deja actualul sistem de măsurare, el fiind așezat pe un platou înalt de aproximativ 5000 de metri. Este ca și cum am încerca să măsurăm pe cineva care stă pe tocuri.
Dacă măsurăm Everestul de la nivelul platoului până la vârf, nu mai este așa de înalt, locul lui fiind luat de muntele Denali (sau Muntele McKinley) care este cel mai înalt vârf muntos din America de Nord, cu o înălțime de 6.194 m.
Deasemenea, dacă nu ne mai raportăm la nivelul mării, vom constata faptul că există munți care sunt parțial scufundați în apă, cum este cazul vulcanului Hawaiian, Mauna Kea.
Mauna Kea este cel mai înalt munte din lume, măsurat de la bază la vârf, deoarece baza sa se află pe fundul mării la aproximativ 6.000 m sub nivelul Oceanului Pacific, aducându-i înălțimea totală la peste 10.000 m.
Dacă măsurăm din centrul Pământului, cel mai “înalt” munte ne apare Chimborazo, de la Ecuador. Explicația este aceea că forma Pământului nu este o sferă perfecta, ci una aplatizată la poli și ușor bombată la ecuator.
Această formă face ca zona ecuatorială să se fie mai înaltă, mai aproape de spațiu. Astfel vârful vulcanului Chimborazo cu o înălțime de 6268 de metri, este în general considerat ca fiind locul cel mai îndepărtat de pe suprafața Pământului față de centrul Pământului.
Luând toate aceste lucruri în considerare, putem spune că Everestul nu este neapărat cel mai înalt vârf din lume. Depinde la ce raportăm măsurătoarea.
În încheiere adăugăm concluzia unei expediții recente realizată de un grup de cercetători francezi, care au descoperit că, în realitate, Everestul este cu 4,5 metri mai mic decât se știa.
De ce se bucură Everestul de atâta faimă? Deoarece are cea mai mare suprafață de escaladat care ajunge la cea mai mare altitudine, iar traseul de parcurs este cel mai dificil din lume.
Conu Ticu/authenticmagazin.com