Panourile solare fotovoltaice, cum evident reiese și din denumirea lor, nu pot genera energie electrică noaptea sau când soarele este ascuns în nori.

Dar dacă v-am spune că există totuși posibilitatea ca acestea să producă energie electrică și pe timpul nopții? Poate credeți că este o glumă, dar din fericire nu e.

Un cercetător din California, pe numele lui Jeremy Munday, profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Electrică și Calculatoare la University of California – Davis, afirmă că a găsit o modalitate prin care panourile să genereze putere și după ce soarele apune.

Conform unui concept realizat de profesorul Munday și studentul Tristan Deppe, este vorba despre o celulă special concepută ce ar putea genera până la 50 de wați de putere pe metru pătrat în condiții ideale noaptea, asta însemnând aproximativ un sfert din ceea ce un panou solar convențional poate genera în timpul zilei.

Munday și echipa sa, dezvoltă prototipuri ale acestor celule solare care pot genera cantități mici de putere și pe timp de noapte. Cercetătorii speră să îmbunătățească puterea și eficiența dispozitivelor. Cercetările sale au apărut recent în jurnalul ACS Photonics.

Profesorul Munday afirmă că procesul este similar cu modul în care funcționează o celulă solară normală, dar în sens invers.

Un obiect care este mai cald în comparație cu împrejurimile sale va ceda căldura sub formă de radiație infraroșie. O celulă solară convențională este rece față de soare, deci absoarbe lumina.

Denumite celule termofotovoltaice (TPV), reprezintă un model nou de celule hibride constând în combinația dintre o celulă termoradiativă (TR) și o celulă fotovoltaică (PV), unde celulele TR și PV sunt cuplate prin emisii termice de câmp îndepărtat.

Generarea de energie electrică prin radiația de căldură

celule termofotovoltaice

O celulă fotovoltaică sau solară convențională (stânga) absoarbe fotoni de lumină dinspre soare și generează un curent electric. O celulă termoradiativă (dreapta) generează curent electric, deoarece radiază lumina infraroșie (căldură) spre spațiul mai rece. Credit foto: Tristan Deppe/Jeremy Munday

Celulele termoradiative sunt de fapt convertoare termoelectrice care utilizează transferul de căldură prin radiații, între medii operate la temperaturi diferite.

Această celulă termoradiativă îndreptată spre cerul nopții ar emite lumină infraroșie, deoarece este mai caldă decât spațiul exterior.

O celulă solară obișnuită generează energie prin absorbția luminii solare, ceea ce face ca o tensiune să apară pe dispozitiv punând în mișcare curentul. În aceste noi dispozitive, lumina este în schimb emisă iar curentul și tensiunea merg în direcția opusă, dar generând totuși putere“, a spus Munday. „Trebuiesc folosite materiale diferite, însă fizica este aceeași”.

Deoarece acest nou tip de celule solare ar putea funcționa în permanență, este o opțiune interesantă pentru a echilibra rețeaua electrică pe ciclul zi-noapte.

Ticu/authenticmagazin.com