Vineri se marchează cea de-a 49-a aniversare a primei aselenizări, primul pas pus de omenire pe Lună. Detaliile sunt probabil familiare: pe 20 iulie 1969, Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au mers pășit pe Lună. Este un privilegiu rar, chiar și în zilele noastre: doar zece persoane au aterizat și mers pe suprafața Lunii.

La trei ani diferență de prima aselenizare, oamenii au mers pe Lună pentru ultima oară. Schimbându-se prioritățile politice și economice, NASA nu s-ar mai concentra asupra trimiterii oamenilor la Lună. La urma urmei, am plantat deja un steag, am confirmat că Luna nu a fost făcută din brânză și am jucat chiar și golf acolo. Ce am mai fi putut face?

Ei bine, se pare că ne-am putea îndrepta intr-acolo foarte curând. Potrivit  futurism.com, Președintele Trump a insistat asupra reluării misiunilor cu echipaj uman spre Lună, în ciuda faptului că nu corespunde dorințelor comunității publice sau științifice pentru un program spațial (nimeni nu este sigur de unde provine această determinare a lui.)

Dar există și alte motive reale pentru care ar trebui să trimitem pe cineva pe Lună. Trebuie să acumulăm mai multă știință prin experimente și , cel mai important, trebuie să facem bani. Să săpăm puțin mai adânc și să vedem ce ar putea să ne aducă înapoi la vecinul nostru lunar.

1) Trump vrea cu adevărat să se întâmple.

În decembrie anul trecut, președintele Trump a semnat o directivă care indică faptul că NASA va acorda prioritate explorării umane pe Lună și chiar mai departe. Doar imaginați-vă: o așezare umană pe Lună! Realizarea unei astfel de acțiuni imposibile ar arăta restului lumii că America este capabilă de lucruri grozave, ceea ce ar arăta cu adevărat dominația SUA pe scena internațională!

Deci, presupunând că președintele Trump știe că SUA a câștigat deja cursa spațială acum 43 de ani (știe, nu-i așa?), Ar putea exista alte motive pentru care Trump vrea ca mai mulți americani să meargă pe Lună. Poate că este un spectacol de realizare națională, poate că este vorba de dezvoltarea avantajelor economice sau militare. Oricum, Casa Albă  dorește cu toata puterea acest salt uriaș.

lunar-surface

2) Un munte de bani și multă energie

Un izotop rar, numit heliu-3, ne-ar putea ajuta să producem energie nucleară curată și sigură, fără a produce deșeuri periculoase sau radioactive. Și astfel se întâmplă ca Luna să aibă o mulțime de heliu-3 (la fel și Jupiter, dar este puțin mai greu de ajuns).

În timp ce un reactor de fuziune nucleară de heliu nu există încă, mulți se așteaptă ca heliul-3 să fie piesa lipsă – și cine va asigura aprovizionarea cu acest element va deveni putred de bogat și probabil extrem de puternic, dominând lumea.

Acum doi ani, guvernul federal a acordat dreptul de a ateriza pe Lună, unei companii private, pentru prima dată. Moon Express, ce intenționează, de asemenea, să arunce pe Lună  cenușa umană  a unor clienții bogați și excentrici care doresc o incinerare neconvențională, are scopul final de a înființa o colonie minieră lunară. Potrivit site-ului companiei, expediția “Harvest Moon” intenționează să aibă o stație de cercetare permanentă până în 2021. În acel moment, va începe extragerea probelor și a materiilor prime pentru a le trimite înapoi pe Pământ.

Acest lucru ar putea conduce la mai multă și (poate) mai bună cercetare a suprafeței Lunii, mai ales că oferta de probe din mai vechile misiuni Apollo este destul de limitată. Totuși heliul-3 constituie defapt ținta principală pentru compania Moon Express. Și ei nu sunt singurii – guvernul chinez are, de asemenea, ochii  pe Lună pentru mult râvnitul helium-3 .

3) Știință sau practica pentru Marte. 

Guvernul, împreună cu mulți miliardari interesați de spațiu, au planuri bine intenționate de a coloniza planeta Marte. Motivele lor variază de la: promovarea cercetării științifice, explorarea cosmosului până la  salvarea omenirii de ceva.

Luna ar putea juca un rol vital în aceste planuri – ca o practică în afara Pamântului.

În februarie, secretarul comerțului,  Wilbur Ross a spus că înființarea unei colonii pe Lună va fi esențială pentru explorarea spațiului pe viitor. El a menționat, ca aceasta va servi ca stație de realimentare. Logica sa pare să se bazeze pe faptul că Luna exercită o forță gravitațională mai mică decât Pământul, astfel încât aterizarea și relansarea unei rachete reîncărcate ar facilita ca acea rachetă să exploreze mai departe spațiul.

Totuși există încă prea multe necunoscute și pericole pentru oamenii care ar coloniza planeta Marte pentru ca un astfel de program să aibă succes astăzi. Chiar și încercarea de a simula o colonie a lui Marte pe Pământ a dus la mai multe ciudățenii și complicații mentale neprevăzute.

Luna însă este mult mai aproape, mai ușor de explorat și colonizat. Locuitorii Lunii vor fi la doar trei zile distanță de Pământ, în timp ce marțienii umani vor fi la opt luni distanță de “casă”.

Desigur, motivele financiare sunt defapt în prim-planul împingerii recente pentru explorarea lunară.

Mai jos puteți urmări un mic film documentar, extrem de interesant, cu prima misiune pe Lună: