Se apropie anotimpul rece iar gospodinele au intrat in febra framantarilor pentru umplerea camarilor. Cu toate ca varianta cea mai usoara este depozitarea legumelor in stare neprocesata in congelator, legumele isi pastreaza vitaminele si sunt la fel de savuroase si in borcane.

Astăzi vă propunem o generoasă colecție de rețete cu ardei kapia pentru iarnă. Copți sau prăjiți, după preferință, numai borcane destule să aveți!

Ardei kapia în ulei

Trebuie 2 kg de ardei kapia, 200 ml oțet de 9 grade, 50 g de zahăr, 20 g de sare, 2 linguri semințe de muștar, foi de dafin, frunze de țelină, 500 ml ulei.

Spălați ardeii bine, ștergeți-i cu un prosop curat, tăiați-i în jumătăți pe lungime, îndepărtați-le semințele și cotoarele, apoi cântăriți-i să fie cantitatea prescrisă în rețetă. Puneți pe foc o cratiță mai mare, adăugați uleiul și când este foarte fierbinte, puneți jumătăți de ardei cât încap, în așa fel încât să se prăjească lejer. Scoateți ardeii cu spumiera și puneți-i în vas acoperit.

Separat, fierbeți oțetul și condimentele, turnați-le fierbinți peste ardei și presați ușor să se îmbibe cu lichid.

Puneți ardeii în borcane mici, presându-i să iasă zeamă deasupra. La sfârșit puteți pune o linguriță cu ulei în care s-au prăjit ardeii. Legați borcanele cu celofan sau căpăciți-le , după care puneți-le la păstrat în cămară.

Salată de ardei copți

Alegeți ardei frumoși, nevătămați (nu-i obligatoriu să fie kapia). Coaceți-i pe jăratic sau pe tablă la flacără mică. Se pun la castronel și, ca să se aburească, se acoperă castronul cu celofan. După o oră curățați-i, rupeți-i fâșii și puneți-i în borcane mici, presându-i ușor.

Puneți la fiert 1 l apă cu 150 ml de oțet și 2 linguri de zahăr. Umpleți borcanele cu acest lichid, legați-le cu celofan sau căpăciți-le și fierbeți-le pe baie de aburi 15-20 minute.

Altfel de ardei kapia copți

Rezultatul final este același, numai metoda este alta. Se folosesc 2 kg de ardei kapia copți, curățați și cântăriți, 150 ml de oțet, 50 g de zahăr, 2 lingurițe cu vârf de semințe de muștar sau o aspirină, o foaie de dafin, o rămurică de țelină, 1 lingură de tarhon.

Ardeii kapia copți și curățați fără a veni în contact cu apa (pentru a nu-și pierde gustul specific de copt), se pun într-un castron sau lighenaș.

Într-o ulcică se fierb în clocot 2 minute oțetul, zahărul, semințele de muștar sau aspirina sfărâmată, foaia de dafin, tarhonul și țelina și se toarnă fierbinte peste ardeii copți, apoi se acoperă cu capac.

După 30 de minute ardeii se pun în borcane mici, bine presați, se acoperă cu lichidul respectiv, se leagă cu celofan sau se căpăcesc și se pun în cămară. Se servesc stropiți cu puțin ulei sau smântână.

ardei-copti-in-otet-pentru-iarna

Ardei kapia sau gogoșari prăjiți

Când dorim să facem rețeta de mai sus, dar nu avem posibilitatea să coacem ardeii, sau pentru a nu păta tava aragazului, îi prăjim în ulei.

Ingredientele sunt: 2 kg de ardei, 200 ml. de oțet de vin de 9 grade, 2 linguri cu vârf de zahăr, o linguriță de boabe pe piper, o lingură de semințe de muștar, foi de dafin, frunze de țelină și o jumate de litru de ulei.

Spălați bine ardeii, ștergeți-i, îndepărtați-le cotoarele și semințele, tăiați-i în jumătăți, apoi cântăriți-i. Puneți uleiul să se încingă și prăjiți câte două minute jumătățile de ardei pe fiecare parte. Scoateți-le din grăsime cu o andrea subțire, astfel încât să se scurgă bine uleiul, într-un castron acoperit. După ce s-au răcit se curăță de pieliță.

Separat, fierbeți oțetul cu mirodeniile și turnați-l fierbinte peste ardei și frunzele de țelină. Așezați apoi ardeii și țelina în borcane mici, presați-i bine cât să se acopere cu lichidul absorbit, legați borcanele cu celofan sau căpăciți-le și puneți-le în cămară.

Ardei kapia la borcan

Se folosesc 3 kg de ardei kapia, circa 300 ml de oțet, 100 g de zahăr, 2 lingurițe cu vârf de semințe de muștar, boabe de piper, foi de dafin, câteva frunze de țelină.

Alegeți ardei kapia frumoși, bine copți și neloviți, spălați-i, ștergeți-i bine, apoi așezați-i să se coacă pe un disc din sită deasă la flacăra mare a aragazului. Puneți ardeii copți într-un vas, dați-le puțină sare și acoperiți vasul cu celofan să aburească. Curățați-i cu atenție de pielițe și semințe, cântăriți-i și așezați-i într-un castron mai mare.

Separat, puneți la fiert câte 150 ml de oțet pentru fiecare kg de ardei copt, zahărul, semințele de muștar și condimentele. După primele clocote turnați lichidul peste ardeii curățați și, după treizeci de minute, așezați-i în borcănele mici.

Completați borcanele cu oțetul fiert, puneți câte o linguriță de ulei în fiecare borcan și legați-le cu celofan sau căpăciți-le. Sursa: costachel.ro

Mai jos aveti si un video demonstrativ: