Retragerea ghețarilor din Arctica canadiană a descoperit peisaje care au fost înghețate mai bine de 40.000 de ani, iar regiunea ar putea să se confrunte în prezent cu cel mai cald secol din ultimii 115.000 de ani, afirmă un nou studiu al University of Colorado Boulder.

Studiul, publicat în revista Nature Communications, utilizează datările cu radiocarbon pentru a determina vârsta plantelor colectate  de la marginea a 30 calote glaciare de pe insula Baffin, la vest de Groenlanda. Insula a înregistrat un salt al temperaturilor în ultimele decenii.

Arctica se încălzește de două sau trei ori mai repede decât restul lumii, așa că, în mod natural, ghețarii și calotele glaciare vor reacționa mai repede“, a afirmat Simon Pendleton, autor principal și cercetător doctorand la Institute of Arctic and Alpine Research (INSTAAR).

Călătorind spre marginile de gheață care se retrag, eșantioanele de plante recent expuse care s-au păstrat pe aceste peisaje antice le-am datat cu radiocarbon pentru a afla când a fost acoperită cu gheață acea regiune“, a spus Pendleton. În urma acestor datări cu carbon se poate determina când a fost ultima perioadă de încălzire.

Potrivit phys.org, cercetătorii au colectat 48 de probe de plante de pe toate cele 30 de calote glaciare, cuprinzând o serie de elevații și expuneri. De asemenea, au fost prelevate probe de cuarț din fiecare locație pentru a stabili istoria și vârsta ghețarilor.

Harta insula Baffin

Harta arătând localități eșantion din estul insulei Baffin. Cercurile albe indică locațiile probelor de plante, pătratele indică locații cu probe de plante și de rocă. (imagine: Google Earth: Image IBCAO, Landsat / Copernicus)

Imediat ce eșantioanele au fost prelucrate și datate cu carbon în laboratoarele INSTAAR, de la University of California Irvine, cercetătorii au descoperit că aceste plante antice din toate cele 30 de calote glaciare au fost acoperite în mod continuu de gheață cel puțin în ultimii 40 000 de ani.

Comparând datele despre temperaturile obținute din miezurile de gheață din Baffin și Groenlanda, descoperirile sugerează că regiunea trece astăzi prin cel mai cald secol din ultimi 115.000 de ani iar insula Baffin ar putea rămâne fără gheață în următoarele câteva secole.

Conu Ticu/authenticmagazin.com