Pe 11 aprilie 1953 un articol din ziarul american “The Tacoma News Tribune” făcea o profeție despre zilele noastre care s-a dovedit a fi extrem de precisă și adevărată.

În noiembrie 2019 pe internet a fost vehiculată o imagine ce arăta un clip din ziarul “The Tacoma News Tribune”, din 11 aprilie 1953, conținând un articol ce realiza o prezicere ciudat de precisă despre viitoarele telefoane mobile:

Nu va mai exista scăpare în viitor față de telefoane

Pasadena – AP – Telefonul viitorului?

Mark R. Sullivan, San Francisco, președinte și director al Pacific Telephone & Telegraph Co., a declarat într-o adresă Howday night:

„Doar ce formă va lua viitorul telefon este, desigur, pură speculație. Iată profeția mea:

În dezvoltarea sa finală, telefonul va fi purtat de către fiecare în mod individual, poate așa cum purtăm un ceas astăzi. Probabil că nu va necesita butoane de dial sau echivalentul lor și cred că utilizatorii vor putea să se vadă unii cu alții, dacă vor, în timp ce vorbesc.

Cine știe, poate că va putea traduce și dintr-o limbă în alta?”

Raportul afișat mai sus a fost scris de Associated Press și a fost publicat într-o varietate de lucrări în 1953.

Deși nu am reușit să localizăm această potrivire exactă în Tacoma News Tribune, am găsit această poveste publicată în magazinele de știri precum The Spokane Chronicle, The (Wilmington, Delaware) Journal Journal, Akron Beacon Journal sau Boston Globe:

Clip din publicația Boston Globe https://www.newspapers.com/clip/38556227/the-boston-globe/

Această predicție din 1953 deși foarte scurtă s-a dovedit a fi extrem de precisă dacă analizăm cu atenție fiecare propoziție.

Telefoanele din ziua de azi sunt cu siguranță „purtate de către fiecare individ”. De asemenea acestea pot fi foarte ușor integrate cu ceasuri inteligente, efectuează apeluri video și oferă traduceri aproape instantanee.

Deși aceasta este o veritabilă decupare de ziar din 1953 care conține o predicție în mare măsură exactă despre telefoanele moderne, am dori să oferim puțin context suplimentar.

Pentru început, persoana care a formulat aceste predicții nu era altcineva decât președintele unei companii de telefonie de la cea vreme și a fost probabil la curent cu ultimele evoluții în domeniu.

Cu toate că până în anii ’60 încă nu se inventase primul telefon fără fir, fiind necesare aproape două decenii – anii ’80 – pentru ca adevăratele telefoane mobile să-și facă apariția pe piață, bazele acestor produse au fost puse înainte de 1953.

În 1946, compania AT&T a pus pe piață practic primul serviciu comercial de telefonie mobilă oferindu-l abonaților din St. Louis.

Aceștia erau nevoiți să instaleze aproximativ 80 de kilograme de echipamente în mașinile lor, iar serviciul putea face față la doar câteva de apeluri la un moment dat, însă acest lucru a marcat începutul erei telefonului mobil.

Deși pare cutremurător de precisă descrierea din ziarul american de la acea vreme, în fapt aceasta nu a fost prima de acest fel.

În 1926 într-un interviu acordat publicației Collier’s Magazine, savantul Nikola Tesla prezicea apariția smartphon-urilor descriindu-le cu aceiași precizie:

Când aplicația wireless este perfect aplicată, întregul pământ va fi transformat într-un creier imens, care de fapt, fac ca toate lucrurile să devină particule ale unui întreg real și ritmic. Vom putea comunica unii cu alții instantaneu, indiferent de distanță. Nu numai asta, ci prin televiziune și telefonie ne vom vedea și auzi reciproc la fel de perfect ca și cum am fi față în față, în ciuda distanțelor de mii de kilometri, iar instrumentele prin care vom putea să facem asta vor încăpea în buzunarul vestei pe care o purtăm.
Nikola Tesla 1926 – Collier’s Magazine

Ticu/authenticmagazin.com