Era începutul anilor 1970, iar viitorul civilizației umane arăta mai strălucitor ca niciodată. A apărut insă o singură problemă.

Un model matematic dezvoltat de un inginer de la MIT a prezis ceva terifiant. Ceva atât de terifiant, că de fapt, a semnalat în esență sfârșitul civilizației umane pe Pământ.

Modelul bazat pe lucrarea lui Jay Wright Forrester, considerat părintele sistemului dinamicii, a fost utilizat de patru dintre studenţii săi. Potrivit Science Alert, cercetătorii au fost angajaţi de organizaţia Club of Rome pentru prezicerea unui viitor în care populaţia este în creştere, însă resursele planetei sunt finite.

Suna ca începutul unui film apocaliptic despre sfarsitul lumii. Și, din păcate, așa este.

Cercetarea denumită The Limits to Growth devine cunoscută ca „una dintre cele mai importante lucrări din 1970”, însă nu oferea o perspectivă optimistă asupra lumii din viitor. Modelul analiza cinci factori: creşterea populaţiei, producţia agriculturii, resursele ce nu se regenerează, producţiile industriale şi generaţiile de populaţii.

Folosind un model computerizat numit World3 – bazat pe sistemul original World1  al lui Forrester – cercetatorii au calculat ca, pe o traiectorie “normala”, societatea noastra s-ar prabusi in mod efectiv in acest secol.

Intr-un clip postat pe Youtube, prezentatorul de la acea vreme spune: “Ceea ce face (computerul), pentru prima dată în istoria omului pe planetă, este să vada lumea ca un singur sistem. Aceasta arată că Pământul nu poate susține populația actuală și creșterea industrială pentru mai mult de câteva decenii”

Astfel cu ajutorul modelului computerizat denumit World3, a fost prezisă o traiectorie a colapsului societăţii noastre în timpul acestui secol. În cadrul acestor calcule nu au fost însă luate în considerare variabilele schimbărilor climatice. În momentul publicării, lucrarea a fost criticată la nivel global.

Vizionați videoclipul de mai jos pentru a vedea cum arata computerul în 1973 și amintiți-vă că nu este niciodată prea târziu pentru a începe să schimbați ceva pentru a face diferența.