Lunetiștii militari din mai multe țări NATO au practicat recent trageri la unghi înalt în Alpii Austrieci.

Luptătorii din Belgia, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Slovacia, Statele Unite ale Americii și alte țări NATO au exersat trageri în unghi mare la Centrul Internațional de Instruire Internațională Hochfilzen din Alpii Austriei, relatează businessinsider.com.

“Tragerea cu unghi înalt este atunci când tragi la o distanță mai mare de 300 de metri la unghiuri mai mari de 15 grade”, a spus Lt. Alexander Rishovd, un instructor lunetist alocat Centrului Norvegian de Armament Land Warfare.

“Imaginați-vă că întregul proces de tragere este un triunghi și că lunetistul se află în partea de sus, iar linia de vizibilitate către țintă de la celălalt capăt este mai mare decât distanța pe care glonțul o parcurge în linie dreapta”, a spus Rishovd. “Cu cât unghiul este mai mare, cu atât deviația glonțului pe distanța parcursă până la țintă crește, afectat fiind de gravitație .”

Fotografiile din timpul exercițiului sunt pur și simplu uimitoare. Le puteți urmări mai jos:

us army

Foto: US Army

Lunetiștii NATO au urcat până la un interval de peste 1900 de m înălțime de mai multe ori pe parcursul perioadei de antrenament de cinci zile, uneori folosindu-se chiar de cai speciali antrenați pentru a-și căra echipamentul.

US Army

Foto: US Army

“Cu o pușca de lunetist în spate și, uneori, cu două puști, multa muniție, trepied, echipament optic de zi și noapte, echipament de alpinism, saci de dormit, apă și alimente, bagajul ajunge cu ușurință la peste 40 de kilograme”, a spus un soldat din forțele speciale belgiene.

“Este un echilibru dificil de realizat, deoarece lunetiștii necesită o mulțime de echipamente specializate, deci trebuie să decizi ce este absolut esențial misiunii”.

US Army

Foto: US Army

După ce au ajuns la înălțimea de tragere, au început tragerile cu unghi înalt. “Fiecare grad de unghi va avea o valoare numerică asociată numită cosinusul său”, a spus Rishovd.

“Pentru lunetiștii care trag la unghiuri înalte, ei trebuie să măsoare distanța în linie până la țintă și să o înmulțească cu valoarea cosinus pentru a obține intervalul real pe care glonțul îl va parcurge. Apoi, lunetistul va stabili compensația de cădere a glonțului pe acea distanță.”

 

US Army

Foto: US Army

Au efectuat trageri la distanțe mari direct peste văi.

US Army

Foto: US Army

În vale. Poziție de tragere extrem de dificilă.

US Army

Foto: US Army

Lunetiștii italieni din Regimentul 4 Alpini se angajează să atingă ținta pe care o au la înălțime.

 US Army

Foto: US Army

Un lunetist slovac de la operațiuni speciale angajează ținte ascendente față de poziția sa, folosindu-se de fum pentru a determina viteza și direcția vântului.

US Army

Foto: US Army

“Calculele nu sunt foarte dificile”, a afirmat un soldat belgian din forțele speciale. “Provocarea constă în poziția de tragere”.

foto US Army

Foto: US Army

Au practicat chiar și trageri în condiții de stres, care testează deopotrivă pregătirea fizică a unui soldat și abilitățile sale de trăgător, pentru a replica într-o situație reală de luptă.

foto US Army

Foto: US Army

Un lunetist al Batalionului Telemark din Norvegia angajează o țintă folosind o lunetă specială de viziune pe timp de noapte, în timp ce un lunetist al armatei americane de la Regimentul 2 Cavalry îl ghidează spre țintă.

“Fiecare țară are propriile sale tactici, tehnici și proceduri”, a spus un instructor lunetist al Forțelor Speciale din SUA. “Când punem împreună lunetiști din diferite țări, putem compara și vedea ce funcționează cel mai bine”.

foto US Army

Foto: US Army

După obositoarele sesiuni de antrenament, lunetiștii se retrag din tabăra de antrenament de la înălțime.