La data de 28 februarie 1869 se năștea Dr. Alice Hamilton și avea să fie prima femeie din istorie acceptată la facultatea Harvard Medical School.
Alice Hamilton a fost cea care avea să schimbe fața medicinei pentru totdeauna. Pionier în domeniul toxicologiei, studiind bolile profesionale și efectele periculoase ale metalelor industriale și ale compușilor chimici asupra corpului uman, Dr. Alice Hamilton este practic inventatoarea medicinei muncii.
A publicat numeroase studii de referință care au contribuit la creșterea gradului de conștientizare a pericolelor la locul de muncă. În anul 1919 devine prima femeie numită la facultatea Harvard Medical School și lucrează în noul lor departament de medicină industrială.
A colaborat de asemenea cu statul Illinois, Departamentul de Comerț al SUA și Liga Națiunilor pe diverse probleme de sănătate publică.
Alice Hamilton s-a născut în Fort Wayne, Indiana. A fost a doua dintre cele patru fete ale lui Montgomery Hamilton și Gertrude (Pond) Hamilton, toate rămânând foarte apropiate de-a lungul copilăriei și mai târziu în cariera lor profesională. A fost școlarizată acasă ca și educație primară.
În 1893 obține doctoratul în medicină la Universitatea din Michigan Medical School, făcând apoi stagii la Spitalul Minneapolis pentru femei și copii și la Spitalul pentru femei și copii din New England.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, mulți americani călătoreau în Europa pentru a putea dobândi o pregătire științifică avansată. Urmând acest trend, Hamilton a studiat bacteriologia și patologia la universitățile din München și Leipzig, din 1895 până în 1897, când s-a întors în SUA, și-a continuat studiile postuniversitare la Johns Hopkins University Medical School.
În 1897 s-a mutat la Chicago, unde a devenit profesor de patologie la școala medicală pentru femei din cadrul Northwestern University.
Aproape de oamenii săraci
La scurt timp după ce s-a mutat la Chicago, Hamilton a devenit membru și rezident al Hull House, un așezământ pentru oamenii săraci fondat de reformatoarea socială Jane Addams.
Trăind cot la cot cu locuitorii săraci ai comunității, ea a devenit din ce în ce mai interesată de problemele cu care se confruntă lucrătorii, în special accidentele și bolile profesionale.
Studiul „industrial medicine” (bolile cauzate de anumite locuri de muncă) devenise din ce în ce mai important odată cu revoluția industrială de la sfârșitul secolului al XIX-lea ce avea să aducă noi pericole la locul de muncă.
În 1907, Hamilton a început să exploreze literatura existentă din străinătate, observând că medicina industrială nu era îndeajuns studiată. Și-a propus să schimbe acest lucru, iar în 1908 a publicat primul său articol pe această temă.
În 1910, Hamilton a fost numită în noul comitet de investigare a bolilor profesionale din Illinois, de asemenea și primul astfel de organism de investigare din Statele Unite. Pentru următorul deceniu, a investigat o serie de probleme pentru o varietate de comitete de sănătate de stat și federale.
Prima femeie numită la Harvard
În 1919, Hamilton a fost angajat ca profesor asistent într-un nou departament de medicină industrială la Harvard Medical School, făcând-o astfel prima femeie numită la facultatea de acolo.
Un articol din New York Tribune a sărbătorit numirea cu un titlul dramatic: „A Woman on Harvard Faculty—The Last Citadel Has Fallen—The Sex Has Come Into Its Own”. În realitate însă Dr. Alice Hamilton era încă discriminată ca femeie fiind exclusă din toate activitățile sociale și procesiunile de absolvire a tuturor bărbaților.
Din 1924 până în 1930 a ocupat funcția de unică femeie membră a Comitetului pentru sănătate al Ligii Națiunilor Națiunilor. De asemenea, a revenit la Hull House în fiecare an până la moartea lui Jane Addams, în 1935.
După retragerea de la Harvard în 1935, Hamilton a ocupat funcția de consultant medical la Divizia de standarde de muncă din S.U.A. și și-a păstrat conexiunile cu Harvard în calitate de profesor emerit.
Hamilton a murit în urma unui accident vascular cerebral la domiciliul ei din Hadlyme, Connecticut, la 22 septembrie 1970, la vârsta de 101 ani. Este înmormântată la Cimitirul Cove din Hadlyme.
În 1956 a fost numită „Femeia Anului” în medicină de către revista TIME.
În 1973 Hamilton a fost introdusă post mortem în National Women’s Hall of Fame.
În 1995, contribuțiile sale ample la sănătatea publică au fost pomenite de ștampila comemorativă a Serviciului Poștal din SUA.
Pe 26 septembrie 2018, un bust al lui Alice Hamilton a fost plasat în foaierul clădirii François-Xavier Bagnoud din Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan și un alt bust, tot de sculptorul local Robert Shure, au fost amplasate în Atrium, în Centrul de educație medicală Tosteson al Școlii Medicale Harvard.
Împarte acest articol cu prietenii tăi dacă ți-a plăcut. Iți mulțumim!
Conu Ticu/authenticmagazin.com