Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin, deși poate pentru mulți dintre noi acest nume nu are nicio relevanță, suntem pe deplin convinși că doar simpla mențiune a faptului că în 1964 a câștigat premiul Nobel pentru chimie vă va atrage cumva atenția.

Dorothy Hodgkin (12 Mai 1910 – 29 Iulie 1994) a fost chimistul britanic care a dezvoltat tehnici pentru a determina structurile tridimensionale ale moleculelor cu ajutorul razelor X (X-ray).

Printre cele mai mari descoperiri ale sale se numără confirmarea structurii penicilinei și a vitaminei B12, pentru care a și devenit a treia femeie ce a luat premiul Nobel pentru chimie. În 1969, după 35 de ani de muncă, Hodgkin a avut o contribuție majoră în a descifra structura insulinei.

Mulțumită descoperirilor făcute de ea, lumea medicală a înțeles structura 3D a primul antibiotic cunoscut de noi toți sub numele de penicilină, lucru care a ajutat ulterior la fabricarea unor noi medicamente derivate mult mai eficiente.

Dorothy Hodgkin

Dorothy Mary Hodgkin (12 Mai 1910 – 29 Iulie 1994)

Născută în Cairo, capitala Egiptului, unde tatăl ei lucra pentru Ministerul Educației, a crescut călătorind între Egipt, Anglia și Sudan, copilăria fiindu-i foarte marcată de primul război mondial.

Dorothy și-a dezvoltat pasiunea pentru chimie începând de la o vârstă foarte fragedă, când mama ei, un botanist extrem de priceput, i-a stimulat interesul pentru toate științele. La doar 16 ani, mama ei i-a făcut cadou o carte cu privire la cristalografia cu raze X, moment ce a determinat-o pe Dorothy să-și decidă viitorul.

Cristografia cu raze X (XRC) este o tehnică folosită pentru a determina structura atomică și moleculară a unui cristal: când undele electromagnetice ale unui fascicul de raze X trec printr-un material, electronii atomilor reflectă înapoi razele X.

Măsurând unghiurile și intensitățile acestor raze X refractate, un cristalograf poate produce o imagine tridimensională a densității și implicit a poziției electronilor din cristal, determinând astfel structura atomică și moleculară materialului analizat.

Structura penicilinei și întreaga linie de cercetare în acest sens, dezvoltată de-a lungul deceniilor, i-a fost recunoscută în 1964 cu Premiul Nobel pentru Chimie, care până atunci nu fusese primit decât de două femei: Marie Curie și fiica ei, Irene Joliot-Curie.

Structura moleculară a Penicillinei, după Dorothy Hodgkin, Oxford 1945

Structura moleculară a Penicillinei, după Dorothy Hodgkin, Oxford 1945. Foto: Science Museum London

În 1945, Hodgkin  descifrase structura penicilinei, demonstrând (contrar opiniei științifice la acea vreme) că ar conține un inel β-lactam. Lucrarea nu a fost publicată până în 1949.

În 1948, a întâlnit prima dată vitamina B12, și a creat noi cristale. Vitamina B12 fusese descoperită pentru prima dată chiar la începutul acelui an. La acea vreme vitamina B12 avea o structură aproape complet necunoscută, iar când Dorothy a descoperit că aceasta conține cobalt, a realizat că actualizarea structurii moleculare ar putea fi determinată prin analiza cristalografiei cu raze X.

Studiul vitaminei B12 publicat de Hodgkin a fost descris ca fiind atât de semnificativ “ca ruperea unei bariere sonice”. Structura finală a lui B12, a fost publicată în 1955.

Structura moleculară a vitaminei B12, stabilită de Hodgkin

Structura moleculară a vitaminei B12, stabilită de Hodgkin

Din cauza activităților politice ale lui Hodgkin și a asocierii soțului ei cu Partidul Comunist, i s-a interzis să intre în SUA în 1953 și, ulterior, nu i s-a permis să viziteze țara.

În ciuda acestui fapt, Dorothy Hodgkin nu a fost niciodată comunistă. Ea a dobândit de la mama ei, repulsie față de inegalitățile sociale și conflictele armate. Dorothy era preocupată în special de amenințarea războiului nuclear.

Câștigând premiul Nobel pentru chimie în 1964, din 2016 a rămas singurul om de știință britanic care a primit un premiu Nobel în oricare dintre cele trei științe pe care le recunoaște.

În 1965 a fost prima femeie în aproape 60 de ani, după Florence Nightingale, în 1907, care a fost decorată cu Ordinul Meritului. A fost prima și, din 2018, rămâne singura femeie care a primit prestigioasa medalie Copley.

Conu TIcu/authenticmagazin.com