Cânepa, folosită în mod tradiţional pentru realizarea unor ţesături, se poate transforma în material de construcţie. O româncă stabilită în Canada şi mai mulţi voluntari ridică o casă din cărămizi făcute din resturile acestei plante. Costă puţin, este ecologică şi nu ia foc.
Stabilită de 17 ani în Canada, Mihaela Spulber a decis să-şi construiască o casă în ţara natală. A ales un sat din judeţul Buzău şi o tehnologie puţin cunoscută în România, dar tot mai mult folosită în Occident.
Mihaela Spulber: Practic, o combinaţie între puzderia de cânepă liant de var şi apă şi care se face la faţa locului şi se umple în cofraje. Trebuie menţionat că puzderia de cânepă este un produs secundar din industria cânepii.
Cărămizile obţinute din resturile mărunţite ale tulpinilor de cânepă oferă un grad mai mare de izolare termică decât materialele folosite în mod tradiţional în construcţii. De asemenea, nu poluează şi nu iau foc.
Florin Dumitru, constructor: La început a fost aşa o curiozitate să vedem cum arată şi încă mai sunt curios să vedem până la sfârşit.
Locuinţa din cânepă este ridicată de voluntari din toate colţurile ţării, care au aflat de proiect din postările pe Facebook ale proprietarei.
Anca Negrilă, voluntar: Facem o drumeţie de vreo 3 luni de zile şi am zis hai să ne băgăm şi noi în asta, mai învăţăm ceva.
Daniel State, voluntar: Îmi place că are atenţie la mediu, este ecologic, şi mereu am avut un interes pentru aşa ceva.
Ovidiu Toşa, tâmplar: De vreo doi-trei ani mă gândesc la asta, sunt constructor, sunt tâmplar, cânepa este un produs care în momentul de faţă începe să fie revoluţionar.
Casa ar putea fi finalizată anul viitor. Pentru construcție au fost cumpărați 400 de baloți de puzderie de cânepă, care au costat aproape 9.000 de lei. Sursa: digi24.ro