Fitoterapia actuală, așezată pe solide baze științifice, pe legătura dialectică dintre conținutul în principii active cu acțiunea lor farmacologică, este surprinzător de nuanțată, atunci când ai aprofundat-o.

Vă prezentăm în cele ce urmează, fiind vorba de o afecțiune larg răspândită, fitoterapia dischineziei biliare, tulburare ce împiedică evacuarea normală din vezica biliară.

În mod normal pentru această afecțiune se recomandă clasicele plante coleretice și colagoge, care măresc secreția de bilă și ajuta la eliminarea ei.

Aducem în discuție în primul rând  frunzele de Anghinare  (Folium Cynarae), pentru care s-a creat chiar termenul de “cinaroterapie“, apoi numeroase alte produse cum ar fi:

  • partea aeriană și rădăcinile de Cicoare (Herba et Radix Chicorii);
  • Păpădia (Herba Teraxaci);
  • Ungurașul (Herba Marrubii);
  • frunzele de Salvie (Folium Salviae);
  • bine cunoscuta Sunătoare (Herba Hyperici);

Alături de acestea se pot adăuga multe altele, de regulă cu gust intens amar.

armurariu

Armurariu (Fructus Cardui Mariani)

De multe ori dischinezia biliară este însoțită de constipații. Cel mai adesea simpla reglare a evacuării bilei este suficientă pentru combaterea constipației, dar dacă ea persistă în formula se pot adăuga plante cu efect laxativ, fie  coajă de Crușin (Cortex Frangulae) fie Volbură (Herba Convolvuli).

Dischinezia biliară poate fi consecutivă unei hepatite, afecțiune de care sensibila și muncitoarea celulă hepatică este afectată. În acest caz în formulă își vor găsi locul specii de plante hepatoprotectoare ce contribuie la regenerarea țesutului hepatic.

Pe primul loc la acest capitol se află fructele de Armurariu (Fructus Cardui Mariani), apoi Sulfina (Herba Meliloti) cu aroma ei particulară a fânului proaspăt cosit.

O întrebare pe care o pune de obicei un fitoterapeut este: “Aveți cumva balonări?”. Atunci, în formulă își vor găsi locul așa-zisele produse carminative: fructele de Coriandru (Fructus Coriandri), Chimen (Carvi), Fenicul (Foenicului), Busuioc (Herba Basilici), sau Roiniță (Folium Melissae).

Simțiți cumva spasme când vezica biliară se contractă dureros? În acest caz este nevoie de o plantă cu efect de sedare neurovegetativă, care poate fi Talpa Gâștii (Herba Leonuri) sau parfumatele flori de Levănțică (Flores Lavandulae).

Suferiți cumva și de o gastrită hiperacidă? Atunci totul se întoarce la 180 de grade. În acest caz plantele coleretic-colagoge de bază, cu gustul lor amar, sunt complet contraindicate deoarece ele excită glandele gastrice, augmentându-le secreția!

În acest caz suntem nevoiți să recomandăm unele plante cu efecte mai puțin spectaculoase, ca de exemplu florile de Gălbenele (Flores Calendulae), alături de care rămâne valabilă Sunătoarea (Herba Cihorii), care îmbină proprietățile coleretice-colagoge cu cele cicatrizante și de tamponare a acidității în exces.

– Mircea Alexan – Fitoterapia Științifică ~ 1987 –

ATENTIE! Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud și/sau nu inlocuiesc tratamentele medicale. Informatiile de pe site si materialele aferente au doar un caracter informativ si nu isi propun sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Authenticmagazin.com, nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor Dvs. Vă asumați întreaga responsabilitate pentru modul în care alegeți să utilizați aceste informații.