Nimănui nu îi place să aibă riduri, dar un nou studiu sugerează că unele riduri pot fi mai mult decât un semn de îmbătrânire – ar putea semnala riscul unor boli de inimă.

Studiul, realizat de cercetătorii din Franța, a constatat că persoanele cu numeroase și adânci riduri de frunte – mai mult decât cele tipice pentru vârsta lor – au fost mai predispuse să moară de boli de inimă, comparativ cu cei fără riduri ale frunții.

Autorii studiului au spus ca, daca rezultatele sunt confirmate cu cercetari suplimentare, ridurile frunții ar putea fi un mod ușor și ieftin de a ajuta la identificarea persoanelor cu risc crescut de boli de inima.

Nu puteți vedea sau simți unii factori de risc cum ar fi colesterolul ridicat sau hipertensiunea arterială“, a declarat  autorul studiului principal, Yolande Esquirol, profesor asociat de sănătate la Centrul Spitalicesc Universitar Toulouse din Franța. “Am explorat ridurile fruntii ca pe un marker pentru ca este atat de simplu si vizual ca doar privind fata unei persoane sa putem trage un semnal de alarma, apoi am putea da sfaturi pentru a reduce riscul de boli de inima“, a spus Esquirol, care a prezentat concluziile sale în München la Congresul ESC 2018, conferința anuală a Societății Europene de Cardiologie.

riduri

Cu toate acestea, studiul a constatat doar o asociere intre ridurile fruntii si un risc crescut de boli de inima și astfel constatările nu înseamnă că ridurile indică cu siguranță boală de inimă.

Mai mult decât atât, cercetătorii au remarcat că privind ridurile frunții nu ar lua locul evaluării oamenilor pentru factorii de risc clasici, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelurile de colesterol. Dar dacă o persoană are o mulțime de riduri profunde ale frunții, am putea ridica un steag roșu, au spus ei. “Ridurile din frunte pot fi un marker al aterosclerozei” sau întărirea arterelor datorate acumulării de plăci, a spus Esquirol.

Motivul exact al legăturii este necunoscut, dar “anumiți factori care pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii pot contribui la îmbătrânirea prematură a arterelor” și la ateroscleroză, a declarat Dr. Gregg Fonarow, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din California , Los Angeles, care nu a fost implicat în studiu.

Studiile anterioare au găsit o legătură între alte trăsături vizibile – inclusiv chelie de tip masculin, xanthelasma (buzunare ale colesterolului sub piele) – și riscul bolilor cardiace.

In noul studiu, cercetatorii au analizat datele de la mai mult de 3200 de adulti francezi care au fost de varste 32, 42, 52 si 62 de ani la inceputul studiului. Participanții au fost supuși unui examen în care medicii au evaluat ridurile din frunte și au atribuit participanților un scor bazat pe numărul și adâncimea ridurilor. Un scor de zero a însemnat lipsa ridurilor, în timp ce un scor de 3 însemna “numeroase riduri adânci”.

Participanții au fost urmăriți timp de aproximativ 20 de ani, timp în care 233 dintre participanți au murit din diferite cauze.

Persoanele cu un scor de riduri 1 au avut de cinci ori mai multe sanse de a muri de boli de inima, iar persoanele cu un scor rid 2 sau 3 au avut de aproape 10 ori mai multe sanse de a muri de boli de inima, comparativ cu persoanele cu un scor rid de 0.

Constatările au avut loc după ce cercetătorii au luat în considerare și alți factorii care ar putea afecta riscul de deces al bolnavilor de inimă, inclusiv vârsta lor, sexul, nivelul de educație, statutul de fumator, tensiunea arterială, frecvența cardiacă, nivelurile de lipide și dacă au avut diabet.

Noile descoperiri “sugerează că prezența sau absența ridurilor din frunte ar putea oferi o perspectivă asupra viitorului [risc de deces precoce] și … ar putea fi considerat mai mult decât adânc în piele”, a declarat Fonarow pentru livescience.com.

Cu toate acestea, Fonarow a spus că sunt necesare studii viitoare aprofundate pentru a confirma rezultatele și pentru a evalua legătura cu populații mai largi ale adulților. Studiul nu a fost încă publicat într-un jurnal revizuit de colegiul medicilor.

ATENTIE! Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud și/sau nu inlocuiesc tratamentele medicale. Informatiile de pe site si materialele aferente au doar un caracter informativ si nu isi propun sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Authenticmagazin.com, nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor Dvs. Vă asumați întreaga responsabilitate pentru modul în care alegeți să utilizați aceste informații.