Connect with us

SĂNĂTATE

Cele mai importante avantaje pe care le obțineți atunci când îmbrățișați pe cineva, conform științei

imbratisari oameni

Îmbrățișările ne fac întotdeauna să ne simțim bine. Toată lumea știe asta. Dar de ce se întâmplă așa?

Un astfel de comportament simplu, comun, este de fapt un lucru destul de complex de explicat științific. Dar nu există nici urmă de îndoială cu privire la beneficiile emoționale pozitive ale unei îmbrățișări calde, potrivit noilor cercetări.

Ipotetic, îmbrățișarea este considerată a fi bună pentru oameni deoarece cumva reușește să atenueze consecințele dăunătoare ale stresului psihologic.

Când ne îmbrățișăm, ne implicăm în ceea ce psihologii numesc “atingere interpersonală”, ceea ce în termeni medicali se traduce prin reducerea nivelului de stress, ne poate împiedica să ne îmbolnăvim și alte efecte care sunt și mai uimitoare.

Dar o mare parte din cercetările existente privind îmbrățișările s-au concentrat asupra îmbrățișărilor în contextul relațiilor romantice, ceea ce limitează măsura în care putem măsura beneficiile unei îmbrățișări.

imbratisari maimute

Pentru a investiga acest aspect mai general al efectelor îmbrățișării, o echipă condusă de psihologul Michael Murphy de la Universitatea Carnegie Mellon a studiat un grup format din 404 bărbați și femei adulți sănătoși. Participanții la studiul publicat de plos.org, au fost intervievați în fiecare seară prin telefon timp de 14 zile consecutive.

În timpul interviurilor, voluntarilor li s-a cerut să discute despre experiențele lor sociale din timpul zilei și să descrie starea lor emoțională pozitivă sau negativă.

Ei au fost, de asemenea, rugați să detalieze “primirea îmbrățișării” (cantitatea de îmbrățișări pe care au primit-o sau nu au în acea zi).

Când cercetătorii au analizat răspunsurile, au descoperit că primirea unei îmbrățișări într-o zi în care conflictul interpersonal a fost experimentat s-a corelat cu o stare emoțională vizibil îmbunătățită, în comparație cu zilele în care au avut parte de un conflict social, dar nu au primit nici o îmbrățișare.

Acest lucru poate părea destul de evident, dar este încă o constatare semnificativă, având în vedere tot ce știm despre modul în care conflictul social poate avea efecte negative asupra sănătății noastre.

După cum cercetătorii subliniază în studiul lor, stress-ul cauzat de relatiile sociale poate produce mult rau, de la tulburări psihologice până la perturbări ale sistemelor de sănătate fizică, risc crescut pentru boli psihiatrice și chiar morbiditate.

Știind acum ca o simpla imbratisare poate afecta pozitiv starea noastră emoțională și, prin urmare, sănătatea noastră sub toate aspectele ei, am realizat importanta acestei cercetari.

Cercetatorii sugereaza ca, pur si simplu, imbratisarea ar putea fi uneori o modalitate mai eficienta de a arata sprijinul unei persoane afectate decat daca am incerca sa discutam despre problemele ei. Cuvintele, uneori nepotrivite, pot inversa procesul, provocand furie, anxietate si depresie.

Altfel spus imbratisati-va partenerul in tacere. Cuvintele pot face mai mult rau pe cand o imbratisare calda  poate repara totul ca prin minune!

Nici animăluțele nu sunt mai prejos. Si ele simt nevoia de o imbratisare plină de afecțiune:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SĂNĂTATE

Psiholog român dezvăluie: 6 secrete care ne mențin tineri

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

Potrivit cunoscutului psiholog Angela Nuțu, există un clişeu care spune că vârsta noastră este direct proporţională cu modul în care credem că suntem şi cu modul în care ne simţim. “Cunoaştem cu toţii acest mit şi iată că tot mai mulți specialişti în domeniu vin astăzi şi confirmă acel lucru, și anume că toate atitudinile și așteptările noastre cu privire la îmbătrânire chiar joacă un rol important în cât de repede se produce acest fenomen în corpul nostru.

Astfel, cei care îşi păstrează o minte puternică şi pozitivă au trupuri sănătoase şi îmbătrânesc mai greu faţă de cei care sunt tot timpul îngrijoraţi de anii pe care îi au”, explică Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

Mai mult decât atât, specialistul crede că inteligenţa influenţează starea fizică şi vârsta pe care le resimţim. Așadar, cu cât o pesoană are un coeficient de inteligenţă mai ridicat, cu atât are şanse să se menţină tânără un timp mai îndelungat.

Iată 6 idei numai bune pentru a ne menţine tineri cat mai mult timp cu putința

1. Ia decizii bune în legatură cu sănătatea ta!

“Oamenii mai inteligenți iau pur și simplu decizii mai bune în legătură cu starea lor de sănătate. Informează-te, fă-ţi controale medicale regulate, cultivă o atitudine conştientă şi relaxată în legatură cu starea ta de sănătate, tine cont de vechiul dicton ”Mens sana in corpore sano!”, declară Angela Nuțu.

2. Fii o persoană cu o mai mare „deschidere spre experiență”

Persoanele deschise către experineţe noi sunt asociate cu un IQ mai ridicat. “Acest lucru se poate datora faptului că un nivel ridicat de inteligenţă ne ajută să procesăm cu mai multă ușurință informații complexe, ne creşte curiozitatea despre lume, iar sentimente precum entuziasm, curiozitate şi pofta de viaţă ne fac să ne simțim mai tineri. De altfel, deschiderea spre experiențe noi este una dintre trăsăturile de personalitate „Big Five”, fiind deci recunoscută ca o trăsătură importantă şi prezentă de-a lungul vieții”, explică psihologul.

3. Când ai făcut ultima dată ceva pentru prima dată? Fă tot timpul ceva nou! “

Cei care practică exclusiv stabilitatea și rutina nu vor putea deveni niciodată aventurieri dar nici nu vor putea trăi viaţa la adevarata ei intensitate. Putem încerca cât mai mai multe lucruri noi și să ne păstrăm mintea deschisă ideilor noi pentru a ne păstra tinereţea cât mai mult timp. Deschiderea către nou este bine să înlocuiască stereotipurile legate de vârstă. Oricând poţi învăţa o limbă nouă sau poți călători undeva unde nu ai mai fost. Totul depinde de cât de liber gândeşti şi de cât îţi dai voie să acţionezi”, este de părere psihologul Angela Nuțu.

4. Bucură-te de aventură şi experienţă, dar şi de stabilitatea emoţională!

„O gândire echilibrată nu ne oferă doar un stil de viaţă sănătos, ci şi longevitate. Este forte important să ştim să ne adaptăm situaţiilor pe care viaţa ni le oferă şi să nu percepem evenimentele într-o manieră atât de personală. Este important să vedem jumătatea plină a paharului, ştiind că nu evenimentele în sine contează, ci modul în care noi le interpretăm”, spune psihologul.

5. Trăieşte în prezent, nu în trecut şi continuă să îţi faci planuri de viitor!

Psihologii spun că bătrânii trăiesc din amintiri, iar tinerii cu planurile. Din momentul în care începem să ne raportăm la trecut ca şi cum viitorul nu mai există, atunci se accentuează procesul de îmbătrânire. Sfatul psihologului este să facem în aşa fel încât să avem tot timpul noi proiecte de viitor, să facem ceva pentru cei din jurul nostru, să ne implicăm şi dăruim din experienţa şi înţelepciunea pe care am acumulat-o. “Nu vrem sa generalizăm, dar se pare că nouă, românilor, ne este mai greu să ne „vedem” activi și utili și după vârsta legală de pensionare.

Putem să ne căutăm modele de oameni care să ne inspire în această direcție: de exemplu, am un prieten extraordinar, un tânăr domn de 92 de ani, psihoterapeut si profesor de hipnoterapie la Universitatea din San Diego (Edwin Yager), care continuă să dezvolte proiecte ample și importante la această frumoasă vârstă, menținându-se tânăr si activ, reprezentând pentru mine o adevărată sursă de inspirație”, declară psihologul Angela Nuțu.

6. Nu-ţi mai impune restricţii! “Am 50 de ani, deci nu mai pot să mă îmbrac ca la 20…”

„Tipul acesta de gândire poate fi un exemplu de credinţă limitativă după care multe persoane trecute de 50 de ani îşi ghidează viaţa. Ele reprezintă doar limitări pe care noi înşine ni le impunem mental şi apoi fizic. Din ce în ce mai mulţi oameni îşi dau seama cât de important este să fii tu însuţi şi să faci ceea ce simţi; iar odată cu vârsta, acest lucru îţi este tot mai la îndemână. Doar dă-ţi voie să fii tu însuţi!”, ne îndeamnă psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

Angela Nutu

psiholog Angela Nutu

Angela Nuțu este Psihoterapeut și unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România, vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru Fondator al Asociației Române de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP, Trainer acreditat Metoda Centrum, Psihoterapeut. 

Continue Reading

SĂNĂTATE

Aceste trucuri psihologice vor determina oamenii să vă placă imediat. Funcționează garantat!

prietenie

Foarte mulți oameni reușesc să-și facă noi prieteni sau să-și găsească jumătatea extraordinar de ușor, în mod natural.

Din păcate nu pentru toți semenii noștri este la fel de facil să lege noi prietenii. Mulți oameni sunt nevoiți să facă mari eforturi pentru a se face plăcuți în fața celorlalți. Cu toate acestea de foarte multe ori continuăm să rămânem “invizibili”.

Pentru a vă ajuta în acest sens, am studiat câteva trucuri psihologice și am descoperit câteva strategii susținute de știință care vor determina oamenii din jur să vă placă și să închegați astfel noi prietenii și relații foarte ușor.

1. Imitați-i pe cei din jur

Această strategie se numește mirroring (oglindire) și implică subtil imitarea comportamentului celeilalte persoane. Când vorbiți cu cineva, încercați să îi copiați limbajul corporal, gesturile și expresiile feței.

În 1999, cercetătorii de la Universitatea din New York au studiat efectul “cameleonului”, care apare atunci când oamenii își mimează reciproc comportamentul în mod inconștient și au descoperit că imitația facilitează plăcerea. Astfel oamenii cu gesturi apropiate au mai multe șanse de a se apropia.

2. Petreceți mai mult timp în jurul celor cu care doriți să vă împrieteniți

Conform efectului de simplă expunere, oamenii tind să se atașeze mult mai ușor de lucrurile care le sunt familiare.

Acest fenomen a fost descoperit în anii 1950, când cercetătorii de la MIT au descoperit că studenții care locuiau împreună aveau mai multe șanse să se împrietenească decât studenții care trăiau izolați unii de alții.

3. Complimentați persoanele de care doriți să vă apropiați

Oamenii vor asocia adjectivele pe care le folosiți pentru a descrie alte persoane cu personalitatea voastră. Acest fenomen se numește transfer spontan al trăsăturilor.

Un studiu a constatat că acest efect a avut loc chiar și atunci când oamenii știau că anumite trăsături nu descriu exact persoanele în cauză. Cine nu dorește să fie lăudat până la urmă? Aveți totuși grija să nu exagerați și să obțineți efectul invers, acela de lingușitor.

prietenie

4. Mențineți-vă într-o stare emoțională pozitivă

“Infecția emoțională” descrie ce se întâmplă atunci când oamenii sunt puternic influențați de starea de spirit a celor din jur. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Ohio și de Universitatea din Hawaii, oamenii pot simți în mod inconștient emoțiile celor din jurul lor și tind să le copieze.

Astfel dacă cineva radiază de optimism și voie bună vă va transmite automat această stare de bine, devenind molipsitor. Deci fiți voios și oamenii vă vor place pe loc!

5. Apropiați-vă de prietenii prietenilor voștri

Teoria rețelei sociale care se află în spatele acestui efect se numește apropiere triadică, ceea ce înseamnă că doi oameni vor deveni probabil mult mai apropiați atunci când au un prieten comun.

6. Nu exagerați cu complimentele

Teoria gain-loss (câștig-pierdere) a atractivității interpersonale sugerează că aprecierile dvs. pozitive vor avea un impact mai mare dacă le veți livra doar ocazional.

7. Fiți prietenoși și calificați

Psihologul social Susan Fiske a propus modelul conținutului stereotip, care este o teorie conform căreia oamenii îi judecă pe alții în funcție de căldura și competențele lor.

Conform modelului propus, dacă sunteți prietenos cu cei din jur și vă dovediți a fi foarte calificat, oamenii vor simți că pot avea încredere în dumneavoastră. Dacă sunteți competent spre exemplu, sau dacă aveți un statut economic și/sau educațional înalt, cei din jur sunt mai înclinați să vă respecte și să dorească să fie în preajma dvs..

8. Arătați-vă defectele din când în când

Conform efectului pratfall, oamenii vă vor plăcea mai mult după ce ați făcut o greșeală, dacă ei cred că de obicei sunteți o persoană competentă. Astfel descoperind că nu ești perfect, acest lucru te va face să pari mai uman și mai apropiat față de oamenii din jurul tău.

9. Evidențiați-vă valorile comune

Conform unui studiu clasic al lui Theodore Newcomb, oamenii sunt mai atrași de cei care împărtășesc aceleași convingeri. Acest lucru este cunoscut ca efectul de atractivitate similară.

În experimentul său, Newcomb a măsurat atitudinea subiecților vizavi de teme controversate, cum ar fi sexul și politica, și apoi i-a dus într-o casă deținută de Universitatea din Michigan pentru a locui împreună.

Până la sfârșitul studiului, a observat că subiecții îi plăceau mai mult pe colocatarii lor atunci când aveau păreri similare cu privire la subiectele măsurate.

prietenie

10. Atingeți-vă ocazional semenii

Acest lucru este cunoscut sub numele de atingere subliminală, care apare atunci când atingeți o persoană atât de subtil încât abia observă. Exemplele obișnuite includ atingerea spatelui cuiva sau atingerea brațului, ceea ce îi poate face să simtă mai multă căldură din partea dvs.

11. Zâmbește mai des

Potrivit iflscience.com, într-un studiu, aproape 100 de oameni au analizat fotografiile unei femei în care aceasta zâmbea în diferite poziții iar în altele afișa o mimică neutră sau tristă. Rezultatele au arătat că femeia din fotografie a fost mai plăcută atunci când a zâmbit, indiferent de poziția corpului ei.

12. Privește cealaltă persoană exact cum dorește să fie văzută

Oamenii doresc să fie percepuți într-un mod în care să se potrivească cu propriile lor convingeri. Acest fenomen este descris de teoria auto-verificării. Cu toții căutăm confirmări ale opiniilor noastre, pozitive sau negative.

13. Împărtășește cu celălalt un mic secret

Dezvăluirea unui mic secret personal, poate fi una dintre cele mai bune tehnici de construire a relațiilor.

Când cineva află informații intime despre o altă persoană, este posibil să o facă să se simtă mult mai apropiată, crescând sentimentul de siguranță. Pe viitor oamenii se vor simți mai încrezători în preajma dvs. și vă vor dezvălui mai multe din viața lor, acest lucru având un efect puternic de apropiere.

14. Aveți mai multă încredere în cei din jur

Conform efectului Pygmalion, oamenii care îi tratează pe alții în moduri care sunt în concordanță cu așteptările lor, îi vor determina pe cei din jur să se comporte într-un mod care să confirme aceste așteptări.

Cu alte cuvinte dacă vă așteptați ca cineva să fie prietenos față de dvs., este foarte probabil ca persoana să încerce să se comporte într-un mod prietenos față de dvs.

15. Comportați-vă ca și cum îi placeți pe cei din jur

Psihologii vorbesc despre un fenomen numit “reciprocitatea de a plăcea”: Când ne gândim că cineva ne place, avem tendința de a ne place la rândul nostru.

16. Îmbunătățiți-vă simțul umorului

Cercetările de la Universitatea de Stat din Illinois și Universitatea de Stat din California au relevat faptul că, indiferent cum își închipuiau oamenii prietenul ideal sau partenerul de viață, simțul umorului era un lucru foarte important pentru ei.  Asta însemnând că oamenii preferă persoanele cu simțul umorului în detrimentul celor rigizi.

17. Ascultații pe cei din jur când vorbeasc despre ei înșiși 

Lăsându-i pe alții să-și împărtășească diverse povești despre viața lor în loc să tot vorbești despre a ta ar putea să le aducă multe amintiri pozitive despre interacțiunea cu tine.  Fii un bun ascultător și oamenii se vor simți mult mai bine în preajma ta! Vor simți că au găsit în sfârșit pe cineva care să-i asculte!

Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

SĂNĂTATE

Acestea sunt cele mai sănătoase legume pentru organism. Sunt diferite de toate celelalte

vegetale

Mâncatul legumelor este una dintre cele mai ușoare căi prin care oamenii pot să-și îmbunătățească sănătatea și bunăstarea. Toate legumele conțin vitamine, minerale și fibre sănătoase. Cu toate acestea, unele se remarcă datorită beneficiilor excepționale pentru sănătate.

În acest articol, vom enumera 15 dintre cele mai sănătoase legume, împreună cu câteva sfaturi pentru a ajuta oamenii să se bucure de ele ca parte a unei alimentații echilibrate.

Spanacul

spanac

Spanacul este o leguma verde cu frunze ce reprezintă o mare sursa de calciu, vitamine, fier si antioxidanti.

Datorită conținutului ridicat de fier și de calciu, spanacul este un mare plus față de orice regim alimentar fără carne sau lactate.

O porție de spanac este formată în mare parte din apă și conține doar 7 calorii. De asemenea, oferă următoarele substanțe nutritive:

 • acoperă în totalitate nevoia unui adult pentru vitamina K
 • cantități mari de vitamina A
 • vitamina C
 • magneziu
 • acid folic
 • fier
 • calciu
 • antioxidanți

Vitamina K este esențială pentru un corp sănătos, și mai ales pentru oase puternice îmbunătățind rata cu care corpul absoarbe calciul.

Spanacul oferă, de asemenea, o cantitate mare de fier pentru energie, un sânge sănătos și un nivel bun de magneziu ce asigură sănătatea musculară și nervoasă.

Este, de asemenea, bogat în antioxidanți. Cercetările arată că frunzele de spanac pot reduce tensiunea arterială și pot îmbunătăți sănătatea inimii.

Vă puteți bucura de beneficiile spanacului adăugându-l în salate, sandvișuri și piure-uri. Spanacul gătit are, de asemenea, beneficii semnificative pentru sănătate și este un mare plus în diferite feluri de mâncare și paste.

Varza Kale

varza kale

varza kale

Varza Kale cunoscută şi sub denumirea de borecole sau varza ţăranului, este o legumă cu frunze verzi, care aduce multe beneficii pentru sănătate. Oferă 7 calorii per porție de frunze brute și cantități bune de vitamine A, C și K.

Varza Kale poate ajuta persoanele cu un colesterol ridicat. Un mic studiu relevă că bărbații cu colesterol ridicat care au băut 150 de mililitri de suc de kale pe zi timp de 12 săptămâni au experimentat:

 • o reducere cu 10% a lipoproteinelor cu densitate scăzută sau colesterolul “rău”
 • o crestere cu 27% a lipoproteinelor cu densitate mare sau colesterolul “bun”

Alte studii sugerează că sucul de kale reduce tensiunea arterială, colesterolul din sânge și nivelurile de zahăr din sânge.

Varza kale se foloseste  în salate, paste și sandvișuri. De asemenea, încercați să preparați suc de kale pentru beneficiile sănătoase aduse inimii.

Broccoli

Broccoli

Broccoli

Broccoli este o legumă incredibil de sănătoasă care aparține aceleiași familii precum varza și conopida. Toate acestea fac parte din familia legumelor crucifere.

Fiecare porție de broccoli tăiată și fiartă conține:

 • 55 calorii
 • întreaga necesitate zilnică pentru vitamina K
 • de două ori pe zi, cantitatea recomandată de vitamina C

Consumul regulat de legume crucifere poate reduce riscul de cancer, care datorează faptului ca aceste legume contin sulforafan. În anumite cercetari s-a constatat că sulforafanul a redus mărimea și numărul celulelor canceroase la sân și a blocat creșterea tumorilor.

Când vine vorba de gătit, broccoli este foarte versatil. Se poate fierbe, prepara la abur sau chiar prăji. De asemenea, unii oameni îl adaugă în supe sau îl mănâncă cald în salate.

Mazărea

Mazare

Mazare

Mazărea este o leguminoasă bogată în amidon care oferă 134 de calorii per porție gătită. Ele sunt, de asemenea, bogate în:

 • fibre, 9 grame pe portie
 • proteine, 9 grame pe portie
 • vitaminele A, C și K,
 • anumite vitamine B

Mazărea verde este o sursă bună de proteine ​​pe bază de plante. Consumul lor constituie o metodă eficientă pentru cei care aleg o dietă vegetariană și chiar vegană, de a-și crește aportul de proteine.

Mazărea ca și alte legume conține fibre, care susțin bacteriile bune din intestin asigurând un tranzit intestinal bun și un tract digestiv sănătos.

Ele sunt, de asemenea, bogate în saponine, compuși ai plantelor care pot oferi beneficii antioxidante și anticanceroase.

Mazărea se păstrează foarte bine în congelator. Se poate consuma sub diferite forme de gătire: tocănițe, supe și chiar salate.

Cartofi Dulci

Cartofi dulci

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase care furnizează 103 calorii și 0,17 grame de grăsime pe cartof mediu, atunci când sunt gătiți în coajă.

Fiecare cartof conține de asemenea:

 • necesarul zilnic de vitamina A
 • 25 % din necesarul de vitamina C și B-6
 • 12% din necesarul de potasiu
 • beta-caroten, care îmbunătățește sănătatea ochilor și lupta împotriva cancerului

Cartoful dulce este un aliment indicat persoanelor cu diabet zaharat. Acest lucru se datorează faptului că aceștia au un indice glicemic scăzut și sunt bogați în fibre, astfel încât pot ajuta la reglarea glicemiei.

Cel mai simplu mod de a vă bucura de un cartof dulce este să îl coaceți în coajă și să îl serviți alături de pește sau tofu.

Sfecla roșie

Sfecla rosie

Sfecla rosie

O porție de sfeclă roșie conține 58 de calorii, împreună cu:

 • 442 miligrame de potasiu
 • 148 micrograme de acid folic

Sfecla și sucul de sfeclă sunt excelente pentru îmbunătățirea sănătății inimii.

Aceasta leguma este bogata in nitrati sanatosi pentru inima. Un studiu la scară mică din 2012 arată că consumul de 500 de grame de suc de sfeclă a redus semnificativ tensiunea arterială la persoanele sănătoase.

Aceste legume pot ajuta, de asemenea, persoanele cu diabet zaharat. Sfecla conține un antioxidant numit acid alfa-lipoic, care este util în problema legată de diabet zaharat, numită neuropatie diabetică.

Sfecla roșie scoate la iveală dulceața ei naturală îmbunătățind gustul în salate, sandvișuri și sucuri.

Morcovii

Morcovi

Morcovi

Fiecare porție de morcovi conține 52 de calorii și de peste patru ori o doză zilnică recomandată per adult a vitaminei A sub formă de beta-caroten.

Vitamina A este vitală pentru o vedere sănătoasă, iar obținerea unei cantități zilnice suficiente din acest nutrient poate ajuta la prevenirea pierderii vederii.

Anumiți nutrienți din morcovi pot avea și proprietăți de combatere a cancerului. Un studiu din 2011 arată că extractul de suc de morcovi poate ucide sau inhiba creșterea celulelor leucemice.

Morcovii sunt legume extrem de versatile. Aceștia funcționează bine în supe, și oferă beneficii mari pentru sănătate atunci când sunt consumați cruzi sau sub formă de sucuri.

Murăturile (legume fermentate)

Muraturi

Legumele fermentate sau murăturile furnizează toate substanțele nutritive ale omologilor lor nefermentați, precum și o doză sănătoasă de probiotice.

Probioticele sunt bacterii benefice prezente în organism, în unele alimente și suplimente. Unii cercetători sunt de părere că acestea pot îmbunătăți sănătatea intestinului.

Potrivit Centrului National de Sanatate Complementara, probioticele pot fi de folos în sindromul intestinului iritabil. De asemenea, ele pot preveni diareea indusă de infecție și de antibiotice. Combat mahmureala după o seară de petrecere.

Legume bune pentru fermentare sunt:

 • varza – pentru varză murată
 • castraveți – pentru a face muraturi
 • gogonele
 • pepeni mici
 • morcovi
 • conopidă

Murăturile se mănâncă sub forma de salate, în sandwich-uri, sau simple.

Roșiile

Rosii

Deși roșiile sunt din punct de vedere tehnic un fruct, majoritatea oamenilor le tratează ca pe legume. Roşiile nu sunt însă singurele fructe “tratate” ca fiind legume. Vinetele, ardeii, castraveţii şi dovlecii sunt, de asemenea, fructe, dar care sunt consumate ca fiind legume. Fiecare porție de roșii brute tăiate conține:

 • 32 de calorii
 • 427 miligrame de potasiu
 • 24,7 miligrame de vitamina C

Tomatele conțin licopen, un antioxidant puternic care poate juca un rol în prevenirea cancerului. Cercetările sugerează că licopenul poate ajuta la prevenirea cancerului de prostată. Beta-carotenul din roșii are și efecte anticanceroase.

Alți antioxidanți puternici din roșii, cum ar fi luteina și zeaxantina, pot proteja vederea. Studiul privind bolile oculare legate de vârstă raportează că persoanele care au o dietă bogată în aceste substanțe prezintă un risc redus cu 25% a degenerescenței maculare legate de vârstă.

Roșiile se pot consuma crude, dar gătitul lor eliberează cel mai mult licopen.

Usturoiul

usturoi

usturoi

Usturoiul a fost folosit de mult timp atat in bucătărie, cat si in medicina. Fiecare cățel de usturoi conține doar 4 calorii și are un conținut scăzut de vitamine și minerale.

Usturoiul este însă un antibiotic natural. Un compus din usturoi, denumit dialil-sulfid (Sulfura De Dialil), poate fi mai eficient decât două antibiotice populare pentru combaterea bacteriei Campylobacter, potrivit unui studiu pe bază de laborator din 2012.

Gătirea la temperatură a usturoiului reduce beneficiile sale pentru sănătate, deci este mai bine să mănânci usturoi crud negătit în salate și peste alte bunătăți.

Ceapa

ceapa

O ceapa tocată oferă:

 • 64 de calorii
 • vitamina C
 • vitamina B-6
 • mangan

Ceapa și alte legume allium, inclusiv usturoiul, conțin compuși ai sulfului. Aceștia pot ajuta la protejarea împotriva cancerului.

În unele cercetări a reieșit că bărbații cu cele mai mari consumuri de legume allium au avut cel mai mic risc de cancer de prostată. De asemenea, consumul regulat de ceapă și alte legume allium poate reduce riscul de cancer esofagian și de stomac.

Este ușor să includeți ceapa în mâncăruri, cum ar fi supe, tocană, cartofi prăjiți etc. Pentru efectele antioxidante maxime, mâncați-o crudă în sandvișuri și salate.

Leguminoase încolțite (germeni și vlăstari)

Germeni

Germeni

Fiecare porție de germeni contine doar 8 calorii si o cantitate importantă de vitamina K.

Germenii diferitelor plante, contribuie la o bună stare de sănătate, prin compoziția ridicată de:

 • saponine
 • flavonoide
 • fitoestrogeni

În mod tradițional, specialiștii folosesc germeni de varza și lucernă pentru a trata o serie de afecțiuni, cum ar fi artrita și problemele de rinichi. Cu toate acestea, cercetătorii au efectuat puține studii în ceea ce privește eficacitatea acestora pentru aceste condiții.

Alte studii au sugerat ca germenii de varza și lucerna pot avea efecte antioxidante si pot reduce inflamatia.

Consumul de leguminoase încolțite poate avea beneficii suplimentare pentru sănătate. Studiile sugerează că semințele germinate măresc conținutul de proteine ​​și de aminoacizi.

Ardei gras

Ardei gras

Ardei gras

Ardeii grași sunt de obicei disponibili în varietăți roșii, galbene sau portocalii. Ardeii grași, de culoare verde, sunt de asemenea populari, dar au un gust mai puțin dulce decât alte culori.

O porție de ardei roșii oferă:

 • 39 de calorii
 • 190 miligrame de vitamina C
 • 0,434 miligrame de vitamina B-6
 • acid folic
 • beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A

Antioxidanții prezenți în ardeii grași includ capsantină, quercetin și luteină (în soiul verde), care protejează vederea.

Ardeii pot fi adăugați la diferite feluri de mâncare, spaghete sau sandwich-uri, sau pot fi serviți cruzi în salate.

Conopida

Conopida

Conopida

O porție de conopidă conține:

 • 27 de calorii
 • vitamina C
 • vitamina K
 • fibre

Fibrele dietetice stimulează sănătatea inimii și intestinului persoanei, prevenind probleme digestive și reducând obezitatea.

Conopida și alte legume crucifere conțin un antioxidant numit indol-3-carbinol (I3C) ce poate preveni cancerele de sân și de sisteme reproducătoare atât la bărbați cât și la femei.

La fel ca broccoli, conopida conține un alt compus potențial anticancer: sulforafan.

Oamenii se pot bucura de conopidă în diferite mâncăruri, supe, sub formă de murături sau o pot coace cu ulei de măsline și usturoi.

Alge Marine

alge Marine

alge Marine

Algele marine, cunoscute și ca legume marine, sunt plante versatile și nutritive care oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Tipurile comune de alge includ:

 • Kelp (varec)
 • alge Nori
 • Lăptucă de mare
 • Spirulina
 • Wakame

Algele marine sunt una dintre puținele surse de acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA). Acești acizi grași sunt esențiali pentru sănătatea unei persoane și sunt în mare parte prezenți în sursele de carne și lactate.

Fiecare tip de alge are un profil nutrițional puțin diferit, dar este de obicei bogat în iod, care este un nutrient esențial pentru funcția tiroidiană.

Consumul de alge marine ofera oamenilor cațiva antioxidanti importanti care reduc daunele asupra celulelor corpului. Multe tipuri de alge conțin clorofilă, un pigment care are proprietăți antiinflamatorii.

Legumele marine maro, cum ar fi Kelp și Wakame, conțin un alt antioxidant puternic numit Fucoxantină. Cercetările sugerează că fucoxantina are de 13,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E.

Când este posibil, alegeți alge marine ecologice și mâncați-le în cantități mici pentru a evita introducerea excesului de iod în dietă. Bucurați-vă de algele de mare în sushi, supe, și ca un condiment pentru alte feluri de mâncare.

În concluzie

Consumul zilnic de legume este foarte important pentru sănătate. Ele oferă vitamine esențiale, minerale și alți nutrienți, cum ar fi antioxidanții și fibrele.

Cercetările arată că persoanele care mănâncă în mod constant legume și alte vegetale au cel mai scăzut risc de boli, inclusiv cancer și boli de inimă.

Bucurați-vă de o gamă largă de legume zilnic pentru a obține cât mai multe beneficii pentru sănătate.

Conu Ticu/authenticmagazin.com

Continue Reading

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 15 abonați

Articole Recente

SĂNĂTATE24 de ore ago

Psiholog român dezvăluie: 6 secrete care ne mențin tineri

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta...

Lacul Hillier Lacul Hillier
DESTINAȚII2 zile ago

Lacul unic în lume a cărui nuanță roz sfidează explicația științifică

Dacă întrebăm o sută de români ce culoare are apa din lacuri, râuri, mări și oceane, probabil răspunsul favorit va...

insulă insulă
CALEIDOSCOP3 zile ago

O insulă din Japonia a dispărut în mod misterios fără ca cineva să observe

Esanbe Hanakita Kojima, a fost o insulă nelocuită localizată în Marea Ohotsk la nord de Hokkaido, Japonia. Insula și-a primit numele...

lenes2 lenes2
LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR6 zile ago

În această casă locuiesc cei mai mulți leneși din lume

Originar din America de Sud și Centrală, Leneșii sunt mamifere placentare ce aparțin subordinului Folivora. Leneșii sunt adaptați stilului de...

marea piramidă marea piramidă
CALEIDOSCOP6 zile ago

O nouă descoperire explică în cele din urmă cum au reușit acum 4500 de ani egiptenii să mute blocuri de piatra de 2,5 tone pentru a construi piramidele

Marea Piramidă de la Giza, cunoscută ca și piramida lui Kheops, a fost cândva cea mai înaltă construcție din lume....

pietre miscătoare pietre miscătoare
CALEIDOSCOP7 zile ago

Misterul pietrelor umblătoare din Valea Morții. Unele cântăresc sute de kilograme

Planeta noastră nu contenește în a ne surprinde cu fenomene care mai de care mai bizare. Suntem înconjurați de mistere...

puzzlewood puzzlewood
DESTINAȚII7 zile ago

Puzzlewood, fantasticul loc din “Stăpânul Inelelor”, chiar există

Puzzlewood este un loc încântător și unic localizat în zona Forest of Dean, un district nemetropolitan din cadrul comitatului Gloucestershire...

prietenie prietenie
SĂNĂTATEO săptămână ago

Aceste trucuri psihologice vor determina oamenii să vă placă imediat. Funcționează garantat!

Foarte mulți oameni reușesc să-și facă noi prieteni sau să-și găsească jumătatea extraordinar de ușor, în mod natural. Din păcate...

Franz Liszt Franz Liszt
CALEIDOSCOPO săptămână ago

Renumitul compozitor Franz Liszt, impresionat de Barbu Lăutaru la o petrecere boierească din Iaşi: „Eşti un artist adevărat“

În timpul turneului în care Franz Liszt a încântat audienţele din mai multe oraşe româneşti, celebrul compozitor maghiar l-a cunoscut...

Sagittarius A* Sagittarius A*
CALEIDOSCOP2 săptămâni ago

Noi dovezi confirmă existența unei găuri negre supermasive care înghite treptat galaxia noastră

Oamenii de știință au afirmat în nenumărate rânduri că o gaură neagră supermasivă, cunoscută sub numele de Sagittarius A* se...

Statistici blog

 • 340.531 vizite

Trending