Buretele din chiuveta dvs. de bucătărie cuprinde bilioane de microbi, adica mii de miliarde, inclusiv rudele apropiate ale bacteriilor care provoacă pneumonie și meningită, potrivit unui studiu, dezvaluit de sciencemag.org

Unul dintre microbi, Moraxella osloensis, poate provoca infecții la persoanele cu un sistem imunitar slab și este, de asemenea, cunoscut pentru ca a face un miros specific “de spalat”, explicându-se astfel mirosul urat al buretelui.

Cercetatorii au facut descoperirea prin secventierea ADN-ului microbian a 14 bureti de bucatarie utilizati, se arata luna aceasta in rapoartele stiintifice. În mod surprinzător, fierberea sau microundarea bureților nu a ucis microbii. Surprinzator, bureții care au fost sanitizați în mod regulat au avut cu un procent mai multe de bacterii legate de agenți patogeni decât bureții care nu au fost niciodată curățați.

burete de vase

Acest lucru se datorează faptului că bacteriile legate de patogeni sunt mai rezistente la curățare și recolonizează rapid zonele abandonate de către frații lor sensibili – similar cu ceea ce se întâmplă cu intestinul nostru după un tratament cu antibiotice, spun oamenii de știință.

Când cercetătorii au pus bureții sub microscop, au descoperit că un singur centimetru cub poate fi populat cu mai mult de 5 x 10 ridicat la puterea a 10-a bacterii, ceea ce corespunde cu aproximativ șapte ori mai mult decât numărul de oameni care locuiesc pe Pământ.

Astfel de densități bacteriene, spun oamenii de știință, se găsesc numai în fecale. Dar nu vă faceți griji – soluția la un burete curat este simplă: înlocuiți-l in fiecare saptamana!