Știai cât de bun este ceaiul? Oamenii din întreaga lume s-au bucurat de beneficiile unei cești fierbinți de ceai timp de milenii.
Dar există încă foarte mulți care evită ceaiul în favoarea cafelei, vinului, sucurilor sau chiar a apei plate. Până în acest an, am fost unul din acei oameni dar m-am schimbat.
Oamenii din întreaga lume în general își pregătesc un ceai doar atunci când sunt bolnavi, când sunt nervoși sau atunci când sunt plictisiți.
Cercetările sugerează că există beneficii sociale reale atunci când consumăm un ceai cald împreună cu alți oameni. Un studiu realizat în 2008 de psihologii de la Yale, publicat în revista Science, a constatat că participanții care au consumat o cană de ceai fierbinte aveau mai multe șanse să se gândească la alții într-un mod pozitiv și plăcut, în comparație cu participanții care au consumat o ceașcă de cafea.
Cercetatorii sugereaza ca asocierea noastra intre caldura fizica si emotionala a ceaiului vine din copilarie. Starea de bine este esentiala pentru confortul si siguranta copilului mic si deci crestem asociind caldura și mireasma unei căni de ceai cu sentimente mai calde fata de altii.
Confortul psihologic îl obținem adesea din ritualuri de orice fel, inclusiv preparatul ceaiului. După cum explică cercetătorii comportamentali Francesca Gino și Michael I. Norton în Scientific American, ritualul preparării ceaiului ne face să ne simțim mai bine în fața incertitudinii.
Simpla tradiție de a prepara un ceai pentru sine și pentru alții ar putea fi de ajuns pentru a menține pacea între oameni timp de secole. Este greu să rămâi supărat pe cineva dacă te servește cu un ceai fierbinte după-amiaza, spre exemplu.
Este mult mai ușor să treci peste problemele minore cu colegii tăi dacă cinci minute mai târziu aceștia îți oferă un ceai cald. Kristen Surak, profesor de politică japoneză și autor al cărții Making Tea, Making Japan, spune că esența ceremoniei ceaiului japonez cuprinde ideea că “dacă toată lumea ar sta o clipă la un ceai, am putea crea pace în lume.”
În practică nu funcționează întotdeauna așa , bineînțeles. Prepararea ceaiului nu este neapărat o distracție pură. Cu toate acestea, din punct de vedere etic, este greu să ne imaginăm un companion mai bun din rândul băuturilor calde.
Asistentul social Melody Wilding, a scris că ori de câte ori ne simțim copleșiți sau frustrați, ar trebui să ne oprim, să ne facem un ceai iar în timp ce ne calmăm consumându-l să ne întrebăm dacă nu cumva suntem înfometați, furioși, singuri sau chiar obosiți.
Oricare dintre aceste motive ar putea da naștere la o judecată slabă, ceea ce înseamnă că este timpul să oprim din ceea ce facem, să luăm o pauză, să luăm o gustare, să citim un ziar, să chemăm un prieten sau chiar să tragem un pui de somn.
Conu Ticu/authenticmagazin.com