Râul Bicaz a săpat timp de milenii întregi în roca dură a Munților Hășmaș, fiind capabil să creeze un peisaj de o frumusețe extraordinară, o nouă formă de relief numită Chei.

Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din România situată în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării în județele Neamț și Harghita.

Cheile Bicazului au fost formate de râul Bicaz și fac legătura între Transilvania și Moldova.

Zona Cheile Bicazului, cu o lungime de peste 6 km, se desfășoară între Lacul Roșu în amonte și localitatea Bicaz-Chei în aval, și este străbătută de drumul transcarpatic DN12C care leagă orașele Gheorgheni și Bicaz.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului

După îndepărtarea stratului de calcar, râul Bicaz și afluenții săi, când au întâlnit bariere de calcar care nu au putut fi pătrunse, au reușit să se infiltreze în subteran, creând o eroziune din interior spre exterior, fapt care pe anumite porțiuni a facilitat prăbușirea pantei.

Peisajul carstic, este format în special din amestecuri de jasper, cenușă vulcanică, conglomerate, marne și gresii, roci de diferite culori și forme, reprezentând una dintre cele mai impresionante și spectaculoase căi turistice din Carpați.

Cheiul sculptat în piatră este înconjurat de ziduri verticale de 300-400 m, iar serpentinele fascinante, sculptate adânc în stâncă, își fac loc prin munții minunați.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului, Google Maps

Stațiunea care poarta numele acestui lac este un adevărat paradis pentru cei care sunt în căutare de recreere și odihnă.

Pereții stâncilor ascund avene și peșteri de o frumusețe rară. Pe parcursul serpentinelor din Chei întâlnim mici standuri cu suveniruri, produse lucrate de artizanii români și maghiari din zonă.

Pe aceeași rută se pot admira și masivele: Piatra Altarului (1120 m), Piatra Pinteștilor (847 m) Piatra Arșiței (835 m) și stâncile: Piatra Surducului, Poarta de Piatră, Polițele Bardosului.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului

Pe lângă acest peisaj minunat, mai puteți vizita și alte obiective turistice în Cheile Bicazului, cum ar fi: Lacul Roșu, Cheile Șugăului, Cheile Bicăjelului, Peștera Neagră, Peștera Cascadă, Avenul cu Trei Intrări.

Nu părăsiţi însă oraşul până nu vizitaţi și Muzeul de Istorie, amenajat în clădirea elegantă a fostului teatru sătesc „Ion Kalinderu“, construită pe la 1908.

Conu Ticu/authenticmagazin.com