Misterioasele găuri negre au reprezentat ani de-a rândul teme de dezbatere în lumea științifică. Acestea au aprins multă vreme imaginația celor pasionați de domeniul SF și chiar în zilele noastre încă există teorii, conform cărora, găurile negre din univers reprezintă adevărate porți intergalactice prin care se poate călători.

Tehnologia zilelor noastre a reușit să ne aducă mai aproape de aceste locuri pline de mister, reușind să ne introducă virtual în mijlocul unei găuri negre. Odată cu evoluțiile recente ale unităților de procesoare grafice (GPU) și odată cu dezvoltarea realității virtuale (VR), a devenit posibilă vizualizarea acestor obiecte astrofizice la rezoluții ridicate în 360 °.

Acest videoclip realizat în 360 ​​de grade ne permite să observăm ce s-ar întâmpla dacă am reuși să pătrundem în câmpul gravitațional, extrem de puternic, al unei găuri negre.

gaura neagra 1

Fizicienii Universității Radboud din Olanda și Institutul de Fizică Teoretică din Germania au realizat un film imersiv care simulează foarte exact Sagittarius A*, gaura neagră ce consumă lent Calea Lactee din interior.

Oamenii de știință au creat această simulare inedită, publicată în revista Computational Astrophysics and Cosmology, cu scopul de a face pe oricine să înțeleagă cum funcționează cu adevărat găurile negre.

Videoclipul ne dezvăluie astfel, cum găurile negre precum Sagittarius A*, reprezintă noduri dinamice ale activității cosmice și nu doar sfere întunecate care stau pur și simplu, iar ocazional, înghit câte o stea sau o planetă care îndrăznește să se apropie prea mult de puternicul lor câmp gravitațional.

Noul mod de vizualizare a găurilor negre permite studierea accreției din punctul de vedere al unui observator apropiat de orizontul evenimentului (event horizon), cu libertatea de a imagina în toate direcțiile, spre deosebire de perspectiva unui observator departe de sursă cu o poziție fixă ​​și un câmp de vedere îngust.

Conu Ticu/authenticmagazin.com