Oamenii de știință au afirmat în nenumărate rânduri că o gaură neagră supermasivă, cunoscută sub numele de Sagittarius A* se află în centrul galaxiei noastre.

Această gaură neagră din centrul galaxiei noastre (Calea lactee), nu a putut fi observată  până acum deoarece găurile negre nu pot fi văzute. Acest lucru se datorează faptului că au dimensiuni relativ mici iar forța lor gravitațională extrem de puternică le înconjoară de materie strălucitoare care ne împiedică sa le vedem.

Prezența unei găuri negre poate fi dedusă prin cercetarea împrejurimilor lor. Grație unui nou un instrument numit Very Large Telescope (VLT) Interferometer de la European Southern Observatory, s-au găsit noi dovezi de neclintit că Sagittarius A* există și că devastează încet Calea Lactee.

Într-o lucrare publicată miercuri în Astronomy & Astrophysics, o echipă de oameni de știință din mai multe instituții europene descriu modul în care a fost folosit noul telescop VLT pentru a observa centrul galaxiei noastre.

În timpul acestor observații, cercetătorii au detectat izbucniri de radiații infraroșii care emit din discul de materie ce înconjoară spațiul în care se crede că se află Sagittarius A*. Potrivit unui comunicat al ESO, aceste erupții confirmă existența găurilor negre supermasive.

Aceste radiații infraroșii detectate ne confirmă faptul că am avut dreptate când am dedus existența unei găuri negre gigant în centrul Căii Lactee și totodată putem observa mai bine materia ce o înconjoară.

gaura neagra 1

Este minunat să observi cum acest material stelar orbitează o gaură neagră masivă la 30% din viteza luminii“, a declarat cercetătorul Oliver Pfuhl în comunicatul de presă. El a mai adăugat că “sensibilitatea extraordinară a instrumentului ne-a permis să observăm procesele de acumulare în timp real cu detalii fără precedent”.

În timp ce materia aflată aproape de discul de acumulare, centura de gaze care orbitează Sagittarius A* la viteze relativiste, poate orbita gaura neagră în siguranță, orice se apropie mai mult de atât este sortit să fie tras dincolo de orizontul evenimentului în mijlocul găurii negre.

Acum, că avem o confirmare a existenței a Sagittarius A*, oamenii de știință au ocazia să afle mai multe despre aceste fenomene volatile, studiindu-l pe cel din curtea noastră cosmică.

gaura neagra c

Vedere panoramică cu razei X din centrul Căii Lactee.

Sagittarius A* este o sursă radio astronomică luminată și foarte compactă în centrul Căii Lactee, în apropierea constelațiilor Sagetator și Scorpion. Sagittarius A* este deasemenea locația unei găuri negre supermasive ca cele care sunt acum acceptate în general ca fiind în centrul celor mai multe galaxii spirale și eliptice.

Observațiile stelei S2 ce orbitează în jurul Sagittarius A* au fost folosite pentru a-i semnala prezența și pentru a produce date despre gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee.

Conu Ticu/authenticmagazin.com