În aprilie 2015 Nepalul, cu precădere regiunea din jurul capitalei Kathmandu, a fost lovit de un cutremur foarte puternic. Cu o magnitudine de 7,8 , cutremurul devastator a distrus sate întregi, șosele și monumente culturale, lăsând în urmă mii de victime.

Țara se poate confrunta în continuare cu amenințarea unor cutremure mult mai puternice, cu o magnitudine de 8 sau chiar mai mult. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de oameni de știință de la ETH Zurich, bazat pe un nou model al zonei de coliziune dintre plăcile indiene și eurasiatice din vecinătatea Himalayei.

Folosind acest model, echipa de cercetători ETH care lucrează împreună cu doctorandul Luca Dal Zilio, din grupul condus de profesorul Taras Gerya de la Institutul de Geofizică, a efectuat primele simulări de înaltă rezoluție într-o secțiune transversală a zonei de ruptură.

La cutremurul din 2015, a avut loc doar o ruptură parțială a faliei Himalayene separând cele două plăci continentale. Secțiunea frontală, aproape de suprafața zonei de ruptură, unde placa indiană s-a scufundat sub placa eurasiană, nu a alunecat complet rămânând în continuare sub stres“, explică Dal Zilio, autorul principal al studiului, publicat recent în revista Nature Communications.

În mod normal, un cutremur major eliberează aproape toată tensiunea care s-a acumulat. „Modelul nostru arată că, deşi cutremurul Gorkha a redus nivelul de stres în zona de ruptură, tensiunea a crescut în secţiunea frontală aproape de Himalaya. Astfel, un „cutremur mediu” precum Gorkha poate crea condiţiile unui cutremur mai mare”, a precizat Dal Zilio.

himalaya-india

Conform simulărilor efectuate de Dal Zilio și colegii săi, vor fi necesare două sau trei cutremure precum Gorkha pentru a crea suficient stres care să declanșeze un cutremur cu o magnitudine de 8,1 sau chiar mai mult, scrie sciencedaily.com

La un cutremur de o asemenea amploare, zona de ruptură se poate rupe pe întreaga adâncime, care se extinde până la suprafața Pământului și în lateral de-a lungul arcului himalayan pe sute de kilometri. Acest lucru duce în cele din urmă la o eliberare completă de stres pe acest segment de falii , care se extinde la circa 2000 km în total.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu pot prezice când va avea loc un alt cutremur major. “Nimeni nu poate anticipa cutremurele, nici măcar cu noul model creat de computer. Cu toate acestea, putem îmbunătăți înțelegerea hazardului seismic într-o anumită zonă și să luăm măsurile de precauție corespunzătoare“, a adăugat Kissling, un cercetător din echipa care studiază cazul.

Modelul bidimensional de înaltă rezoluție include, de asemenea, unele rezultate ale cercetării publicate după cutremurul din Gorkha. Pentru a genera simulările, cercetătorii au folosit puternicul computer Euler de la ETH Zurich.

Un model tridimensional ar fi mult mai precis și ne-ar permite, de asemenea, să facem precizări despre flancurile de la vest și est de Himalaya. Cu toate acestea, procesarea 3D a celor 2000 de kilometri din zona de ruptură ar necesita o putere computațională enormă“, a mai adăugat Luca Dal Zilio.

Conu Ticu/authenticmagazin.com