Celulele de combustie cu emisii zero ar putea face tehnologia suficient de ieftină pentru a înlocui motoarele tradiționale pe benzină în vehicule, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Waterloo.

Cercetătorii au dezvoltat o celulă de combustie nouă, care durează de cel puțin 10 ori mai mult decât tehnologia actuală. Această îmbunătățire ar face-o practică din punct de vedere economic, pentru a alimenta vehicule cu electricitate, dacă este produsă în masă.

Cu abordarea noastră de design, costul ar putea fi comparabil sau chiar mai ieftin decat motoarele pe benzina“, a declarat Xianguo Li, director al Laboratorului de Pile de Combustie și Green Energy din Waterloo. “Viitorul este foarte luminos. Aceasta este o energie curată care ar putea să reprezinte un adevărat boom“.

Cercetătorii s-au concentrat inițial asupra vehiculelor hibride, care acum folosesc motoare cu ardere internă și baterii datorită problemelor care implică un interval de conducere limitat și timpi de încărcare lungi.

Celulele de combustie existente, ar putea înlocui teoretic motoarele cu ardere internă pe care le folosesc  vehiculele hibride în timp ce sunt în funcțiune, dar sunt impracticabile deoarece sunt prea scumpe.

Cercetătorii au rezolvat această problemă cu un design care face celulele de combustie mult mai durabile, furnizând o cantitate de energie electrică constantă.

Aceasta înseamnă că celulele care produc energie electrică din reacția chimică când hidrogenul și oxigenul sunt combinate pentru a produce apă pot fi mult mai simple și, prin urmare, mult mai ieftine.

cercetator waterloo1

Xianguo Li cu o celulă de combustibil din laboratorul său. Foto: UWaterloo

Am descoperit o modalitate de a reduce costurile și de a satisface așteptările de durabilitate și performanță“, a spus Li, profesor de inginerie mecanică și mecatronică pe site-ul universității Uwaterloo. “Ne îndeplinim obiectivele economice, oferind în același timp emisii zero pentru o aplicație de transport“.

Cercetătorii speră că introducerea celulelor de combustie în vehiculele hibride va conduce la producția în masă și la scăderea costurilor unitare. Acest lucru ar putea deschide calea pentru înlocuirea în totalitate a bateriilor și a motoarelor clasice prin furnizarea unei surse de energie electrică accesibile, sigure, de încredere și curate.

Acesta este un prim pas bun, o tranziție la ceea ce ar putea fi răspunsul la motorul cu combustie internă și răul enorm de mediu pe care îl face“, a spus Li.

Li a colaborat cu cercetătorul principal Hongtao Zhang, profesorul Xinzhi Liu și Jinyue Yan, expert în domeniul energiei și profesor în Suedia.

O lucrare privind activitatea lor, îmbunătățirea durabilității celulelor de combustibil pentru vehiculele electrice hibride, conectate la celulele de combustibil, prin gestionarea strategică a alimentării, apare în revista Applied Energy.

Ce este o celulă de combustie?

O celulă (pilă) de combustie este un sistem electrochimic care convertește energia chimică în energie electrică.

Combustibilul (sursa de energie) este situat la anod, iar la catod se află oxidantul.

Spre deosebire de baterie, care este un sistem închis, pila consumă combustibilul de la anod prin oxidare electrochimică generând curent electric continuu de joasă tensiune.

Avantajele utilizării sistemelor energetice pe bază de pile de combustie sunt:

  • produc curent electric continuu la tensiuni scăzute și intensități medii;
  • nu produc poluarea mediului ambiant;
  • funcționează fără vibrații sau zgomote, neavând elemente în mișcare.

Conu Ticu/authenticmagazin.com